REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cosmin Andreica, liderul EUROPOL, despre BRĂȚĂRILE care vor monitoriza AGRESORII

Cosmin Andreica, liderul EUROPOL, despre BRĂȚĂRILE care vor monitoriza AGRESORII

Replica API 27 aprilie 2021 | 13:27 1793

Parlamentul a adoptat propunerea legislativă care reglementează folosirea brăţărilor electronice pentru agresori. În momentul în care se va emite un ordin de protecţie, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Imediat ce agresorul va depăşi limita impusă prin ordin sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie. Proiectul intră în faza-pilot după promulgarea legii, cu costuri estimative în valoare de 3,49 milioane de euro, potrivit deputatului PNL, Alina Gorghiu, iar platforma urmează să devină operațională în 2025. Replica de Constanța a vorbit cu Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, despre importanța brățării dar și despre costurile acesteia.

Avem nevoie de aceste brățări electronice

”Noi am atras atenția, de-a lungul anilor, că polițiștii chiar dacă au constatat cazuri de violență domestică, după aplicarea unei contravenții, nu puteau face altceva. Aici, mai precis este vorba despre centrele de care autoritățile centrale ar trebui să se preocupe, pentru victime sau agresori, pentru că polițistul dacă se prezintă la o violență domestică, acesta scoate agresorul din locuință, însă mai departe nu are nici un control a ceea ce se întâmplă, agresorul putându-se întoarce să acționeze și mai agresiv asupra victimei. Dacă am fi avut acele centre, agresorul sau victima ar fi putut fi duși acolo și monitorizați de noi. Avem nevoie de aceste brățări electronice pentru a putea oferi o garanție victimelor, că sunt în siguranță. Prin aplicarea acestei brățări, patrula de poliție va putea interveni dacă persoana încalcă distanța impusă de ordinul de protecție.” a declarat Cosmin Andreica, pentru ziarul Replica de Constanța.

Platforma ar putea fi realizată de STS

În privința costurilor anunțate pentru implementarea brățărilor, Cosmin Andreica consideră suma avansată de deputatul PNL, Alina Gorghiu, una exagerată, iar termenul de lansare mult prea lung: ”Acum când tehnologia este destul de avansată aceste costuri mi se pare destul de mari dar așa se întâmplă întotdeauna când e vorba de bani publici, toți încearcă să prindă și ei o parte. Această platformă ar putea fi realizată de cei de la STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) cum s-au ocupat și de platformele pentru evidența pandemiei de coronavirus. Și anul 2025 în care platforma ar trebui să devină operațională mi se pare o bătaie de joc la adresa victimelor violenței domestice și Statul Român trebuie să își asume ceea ce se va întâmpla în următorii 4 ani din cauza incapacității lui de a asigura protecția victimelor.”

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108