rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU cu directorul general al SNN: despre perspective în domeniul nuclear şi implicare în comunitate

Cosmin Ghiţă: România, pe termen lung, are nevoie de extinderea capacităţii nucleare

Cosmin Ghiţă

Celebrii fraţi Micula şi o serie de firme pe care aceştia le controlează au pus sechestru pe o parte din acţiunile pe care statul le deţine la Societatea Naţională Nuclearelectrica. Directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă, a explicat care este situaţia, din acest punct de vedere; totodată, în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Replica” de Constanţa, directorul companiei care gestionează unica centrală nucleară din România a prezentat o analiză a rezultatelor financiare obţinute de SNN, proiectele – retehnologizarea reactorului 1, planurile legate de reactoarele 3 şi 4, investiţiile în oameni şi comunităţi. Iată, în rândurile care urmează, interviul:

Reporter: Cum încheie Nuclearelectrica anul 2019? Dacă puteţi să ne oferiţi o scurtă comparaţie între exerciţiul financiar aferent acestui an şi 2018, respectiv 2017.

Cosmin Ghiţă: Pot să fac o comparaţie între rezultatele aferente primelor nouă luni din 2019, 2018 şi 2017. SNN este o companie listată, supusă unor prevedei legale asociate, iar rezultatele anuale vor fi făcute publice în prima parte a anului 2020. Din acest motiv, nu pot să fac nici un fel de estimare la acest moment. SNN a iîregistrat un profit net de 415 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2019, cu 29,6% mai mare decât cel realizat în perioada similară a anului 2018, de 320 milioane lei. În 2017, raportat la aceeaşi perioadă de 9 luni, profitul net a fost de 250 milioane lei, aşadar diferenţa procentuală dintre anii 2018 şi 2017 este de 28%, creştere în anul 2018 faţă de 2017.

Păstrând exerciţiile financiare 2017 versus 2018, EBITDA a crescut cu 13% în 2018 faţă de 2017 în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 12%, influenţate de creşterea cu 11% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.

Iar în anul 2019 faţă de 2018, profitul operaţional (EBITDA) a crescut cu 17,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din nou ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 15%, influenţate de creşterea cu 16,6% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.

A existat un trend ascendent al rezultatelor financiare, un avantaj care va fi integral valorificat de companie în proiectele sale majore de investitţi, retehnologizarea Unităţii 1şi instalaţia de detritiere, în cele curente, dar şi pentru motivarea oamenilor care lucrează zi de zi şi care în aceşti ani au obţinut nişte performante extraordinare.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre informaţia potrivit căreia fraţii Micula au instituit sechestru pe acţiuni ale Nuclearelectrica?

C.G.: SNN a primit în data de 27.11.2019 de la Societatea Civilă Profesionala de Executori Judecătoreşti “Mazilu şi Asociatii” un proces verbal de sechestru emis în data de 25.11.2019 in dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan şi societăţile Multipack SRL şi Starmill SRL, proces verbal prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de Statul Român la SNN, cu o valoare nominală de 10/acţiune, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

În acceaşi dată. Ministerul Finantţlor Publice a notificat SNN faptul că executarea care face obiectul dosarului este suspendată provizoriu prin Încheierea de şedinţă din 26.11.2019 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. În data de 5 decembrie 2019, SNN a depus contestaţie la executare în ceea ce priveşte acest sechestru.

Aşa cum deja ştim cu toţii, este un litigiu vechi între fratii Micula şi statul român, pe care sunt convins că statul român îl va soluţiona fără niciun impact asupra SNN.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre retehnologizarea reactorului 1? Este un demers făcut de companie în ideea în care reactoarele 3 şi 4 nu vor mai deveni realitate sau nu vor deveni realitate atât de repede pe cât se spera?

C.G.: Retehnologizarea Unităţii 1 este proiectul major de investiţii al SNN, manageriat 100% de SNN şi este în plin proces de desfăşurare, acesta fiind unul extrem de complex, de lungă durată, vorbim de 10 ani, etapizat.

Suntem în prima etapă a acestui proiect de investiţii, etapă care înseamnă definirea proiectului de retehnologizare, analize şi studii complexe de evaluare a stării echipamentelor şi componentelor. Există deja o logistică clară a proiectului, structuri organizaţionale dedicate strict acestui proiect şi resurse umane, chiar şi resurse recrutate special pentru acest proiect.

În cadrul fazei 1, avem în vedere contractarea documentaţiilor suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate. Unul din documentaţiile suport necesare pregătirii Studiului de Fezabilitate este “Evaluarea stării tehnice a structurilor, sistemelor şi componentelor Unităţii 1 (Condition Assessment )”. Acest condition assessment reprezintă o activitate complexă, cu o durată de aproximativ 1,5 – 2 ani în care vor fi implicaţi specialişti atât ai SNN, cât şi experţi internaţionali cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte evaluarea stării sistemelor şi componentelor reactoarelor de tip CANDU. Faza 1 se va finaliza cu aprobarea Studiului de fezabilitate, la nivelul anului 2021.

Celelalte două faze majore ale proiectului retehnologizării Unităţii 1 sunt pregătirea implementării proiectului de retehnologizare, respectiv implementarea proiectului de retehnologizare, adică oprirea efectivă a Unităţii în perioada decembrie 2026-decembrie 2028.

Revevind la întrebarea dumneavoastră, retehnologizarea Unităţii 1 nu este un demers care să substituie nevoia creşterii capacitatii nucleare în România. Cele două proiecte nu sunt reciproc exclusive. Retehnologizarea înseamnă practic dublarea duratei de viaţă de la 30 ani la 60, în aceleaşi condiţii de securitate nucleară, dar la nişte costuri mult mai rentabile decât cele aferente construcţiei unui reactor nou. În afară de perioada în care Unitatea 1 va fi oprită pentru retehnologizare, perioadă în care evident producţia SNN va scădea, ulterior, producţia va rămâne constant de 1400 MWh, aşa cum este şi acum cu cele 2 unităţi în operare. Retehnologizarea nu implică o creştere a producţiei actuale, ci asigură continuitatea acestei producţii, într-o perioadă viitoare când asigurarea surselor curate coroborat cu ieşirea din uz a unor capacităţi convenţionale vor necesita surse curate, stabile, disponibile 24/7, aşa cum este energia nucleară.

Rep: Referitor la reactoarele 3şi 4, care sunt noutăţile? Până la urmă, proiectul va fi realizat cu chinezii sau se reiau discuţiile pentru că au devenit atractive şi companiile americane?

C.G.: În ceea ce priveşte creşterea capacităţii actuale, legat de proiectul Unităţilor 3 şi 4, în luna mai a acestui an, SNN şi China General Nuclear Power Corporation (“CGN”), singurul investitor din cadrul proiectului Unităţilor 3 şi 4, au semnat Acordul Investitorilor în forma preliminară, documentul care iniţiază înfiinţarea noii companii de proiect. A fost finalizat proiectul de Act Constitutiv al societăţii de proiect şi au fost demarate consultăi cu autorităţile relevante cu privire la îndeplinirea condiţiilor suspensive. Prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SN Nuclearelectrica SA nr. 9/27.09.2019, acţionarii au aprobat extinderea datelor limită (înfiinţarea societăţii de proiect, data limită pentru finalizarea negocierilor asupra acordului investitorilor etc) ca urmare a necesităţii calibrării activităţii societăţii de proiect la dinamica activităţilor întreprinse la nivel guvernamental.

Semnarea Acordului Investitorilor în forma preliminară este doar o etapă, necesară înfiinţării noii companii de proiect şi nu reprezintă o decizie finală de investiţie.

SNN poate acţiona în cadrul acestui proiect doar în baza hotărârilor acţionarilor SNN.

Este imperios necesar ca extinderea capacităţii actuale să devină realitate într-o formă sau alta, fie prin investitori, fie doar o unitate prin SNN şi statul român. România, pe termen lung, are nevoie de extinderea capacităţii nucleare. Avem atâtea avantaje competitive în această industrie şi expertiză, în plus, fie că vrem sau nu, este singura sursă de energie simultan curată, disponibilă constant, puţin spre deloc dependent de factorul climatic. Acolo unde intervin fluctuaţiile, noi venim cu siguranţa şi stabilitatea. De asta este nevoie de creşterea capacităţii nucleare. Un mix energetic bazat pe surse curate, dar eficient şi stabil, este dificil de asigurat dacă nu o facem din timp.

Rep.: Din profitul realizat de companie, ce sumă a fost direcţionată, în acest an, către angajaţi, sub formă de bonusuri sau pregătire în domeniul în care activează etc.?

C.G.: În BVC 2019 aprobat am asigurat 2.470 mii lei pentru pregătirea personalului. Este un element esenţial în industria nucleară. Facem parte integrantă, activă, dar mai ales suntem în aceasta reţea internaţională un contributor la dezvoltare. Performanţa în industria nucleară se bazează semnificativ pe pregătire. Pregătirea înseamnă profesionalism, eficienţă, dezvoltare, inovaţie, managementul proiectelor şi costurilor. Are atât de multe implicaţii încât în mod categoric este o prioritate pentru mine.

În plus, pornind tot de la ideea că personalul este resursa de bază şi implicit cea mai bună investiţie pe care un manager o poate face, răsplătim meritocratic rezultatele. O fac toate centralele nucleare, cu atât mai mult noi, în condiţiile în care din punct de vedere macro-economic este imposibil să asigur nivelul de salarizare din Emirate, de exemplu, de 3-4 ori mai mare. Atunci îmi construiesc politici de resurse umane care să reţină specialiştii, cât mai solide, care să răspundă nevoilor acestora şi nevoilor companiei, atât pentru operarea curentă, dar mai ales pentru proiecte. Bugetul alocat în 2019 acestui principiu a fost de 48.117 mii lei. Dacă s-ar fi putut mai mult, ar fi fost mai mult, pentru că imi cunosc specialiştii şi cu toţii vedem rezultatul muncii lor.

Rep.: Fostul ministru al Energiei vorbea despre faptul că nu este un lucru rău dacă ar fi angajaţi şi străini în cadrul Centralei, iar românii aleg să plece să muncească în alte ţări. Cum vedeţi dvs. această chestiune?

C.G.: Deocamdată, specialiştii români ne sunt suficienţi, iar în cadrul retehnologizării, de exemplu, lucrăm cu proiectantul centralei, aşa cum este şi firesc. În paralel facem toate eforturile să recrutăm o nouă generaţie de nuclearişti. Eu sunt adeptul creşterii tinerei generaţii de români in expertiza nucleară. Ar fi păcat să nu facem toate eforturile să atragem, să formam şi să reţinem tineri români, inteligenţi, dornici de a fi implicaţi în dezvoltarea unei industrii de top. Există la nivel internaţional, în prezent, o mişcare fără precedent istoric de susţinere a dezvoltării energeticii nucleare, noi tipuri de reactoare, accent pe trăsături de securitate pasive, mişcare din care SNN face parte. Ca să generezi realitatea energetică de peste 20, 30 de ani, trebuie să începi de acum. De aceea şi eforturile noastre de a creşte o nouă generaţie, implicare în dotarea unităţilor de învăţământ, burse, campanii, este ân ideea de a avea acea simultaneitate: expertiză-proiecte, atât pentru proiectele actuale, cât şi pentru cele pe termen lung.

Este foarte simplu: dacă vrem să reţinem tinerii în ţară, trebuie să le oferim perspectiva unei cariere solide, la un salariu direct proporţional. Nu e suficient să ne plângem că aceştia pleacă, aşteptând să se întoarcă pentru că noi avem regrete.

Rep.: Am sesizat că Nuclearelectrica se implică în sprijinirea comunităţii de la Cernavodă, cât şi în finanţarea anumitor proiecte sociale. Ce sumă a fost alocată în acest an pentru această componentă şi ce estimaţi că veţi aloca la anul?

C.G.: Vrem să ne implicăm puternic în proiecte de CSR. Principul este unul foarte simplu: atât timp cât noi avem, dăm acolo unde este nevoie. Suma alocată în acest an acestor proiecte a fost de 10 milioane de lei. 99,9% din proiecte sunt strict în domeniul educaţiei, sănătăţii şi copiilor defavorizaţi. Exact acolo unde nevoia este majoră. 3 milioane de lei au fost destinaţi campaniei “Creştem odată cu tine”, sumă prin care am dotat cu tot ce a fost nevoie laboratoarele de fizică şi chimie din 11 unităţi de învăţământ din comunitatea locală, zona Cernavodă, Feteşti, Medgidia, Constanţa. De asemenea, 995.000 lei au mers către spitalul din Cernavodă pentru dotarea cu echipamente medicale necesare tratării în condiţii bune a populaţiei şi alţi 230.000 Euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai din Cernavodă.

Restul proiectelor sunt la nivel naţional.

Ne dorim să asigurăm continuitatea acestor proiecte, probabil că suma pentru anul 2020 va fi una similară.

Rep.: În încheiere, care sunt aşteptările dvs. pentru la anul, legate de activitatea Centralei Nucleare?

C.G.: Îmi cunosc colegii şi modul lor de lucru, şi mentalitatea şi motivaţia acestora. Ştiu că 2020, la fel ca anii anteriori, va fi doar expresia profesionalismului lor concretizată în aceleaşi rezultate foarte bune. Mă aştept, în schimb, ca numărul schimbărilor externe bruşte să fie nul, ca să ne vedem de treaba noastră, aşa cum o planificăm.

Alexandra CUCU

miercuri, 18 decembrie 201922
Comentarii

01Babalau(18 dec 22:14)
Cine e pamfletul asta si cum a ajuns?cine il rupe in cwr?
02...(18 dec 20:40)
ce fata de securist inept si tupeist!
15Ptr Dan(18 dec 16:53)
Mai bine copil decit hodorog senil
010SPECIALISTI CAMERA DE COMANDA(18 dec 16:08)
O metoda de retinere a personalului licentiat de catre CNCAN a fost aceea sa trimita catre NAWAH o lista cu TOTI Licentiatii Camerelor de Comanda pentru ca acestia sa nu mai fie angajati de catre EAU. Manevra aceasta a fost facuta prin cei de la WANO care le-a recomandat celor din BARAKAH sa nu mai racoleze licentiati de la CNE Cernavoda. Puteau sa procedeze altfel. Spre exemplu cum au facut cei din Africa de Sud,cand au vazut ca persoanele licentiate le pleaca, i-au chemat la negocieri pe fiecare in parte. La noi s-a procedat exact ca pe vremea comunistilor.Dl. Ghita stie de aceastamanevra?
26cernavodean(18 dec 15:07)
nu va jucati cu radiatiile, mergeti pe eoliene, energie solara, vdeti ce cald si bine e iarna!
55Dan(18 dec 13:57)
Copilul asta de la SNN habar nu are ce spune.Mai grav este ca nu are nici o calificare sa-l recomande ...
45Escu(18 dec 10:35)
Da este adevarat,Romania are nevoie de extinderea capacitati nucleare pentru ca in ciuda accidentelor din Ucraina sau Japonia energia nucleara a fost motorul economiei mondiale ,acum marile puteri ale lumi o dau pe bio dar dupa ce au ajuns mari cu ajutorul atomului si de bubuit romanilor ar trebui sa le fie frica de bulgari cu centrala lor de la KOZLODAY nu de Cernavoda.
46Pt ala de la 8:15(18 dec 10:18)
O suta de mii de ani radiaza prostia pe care ai scris-o. Hai, lasa asta si cauta-ti ceva de munca.
44MIRCEA(18 dec 08:26)
Dezvoltati-o dar cu mare atentie. Nu uitati de accidentele nucleare produse in lume, Cernobil, in Japonia, etc.
68In primul rand(18 dec 08:15)
muistii micula trebuie incarcerati si toata averea confiscata. In al doilea rand, in energie trebuie investit in regenerabila nu nucleara. Energia nucleara a apus de mult. Sa ne zica desteptul de ghita unde isi baga rezidurile nucleare care radiaza o suta de mii de ani !!!
mai mult...Replica
21 oct 00:00ReplicaEXCLUSIV! ANCHETĂ în MANGALIA, în CAZUL unei FEMEI care a rămas fără SPLINĂ!

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au dispus punerea în mişcare a urmăririi penale...714

21 oct 00:04ReplicaFIUL lui Sorin OPRESCU CONSTRUIEŞTE o CLINICĂ MEDICALĂ în PALAS956
21 oct 00:20ReplicaSilviu COŞA: Am fost FELICITAŢI pentru felul cum am REUŞIT ținerea sub CONTROL a PANDEMIEI!521
21 oct 23:27ReplicaNikos Greek Taverna se JUDECĂ cu PRIMĂRIA București pentru o construcţie ILEGALĂ

Nikos Greek Taverna, unul dintre cele mai cunoscute localuri grecești din Constanța, funcționează pe societatea...470

21 oct 00:00ReplicaDe ce Consiliul Județean Constanța NU a dat TRANSPORT GRATUIT elevilor!541
21 oct 23:58ReplicaPetre Buduru şi Dennis Şerban INVESTESC într-un IMOBIL din centrul Constanței797
21 oct 23:55ReplicaFostul viceprimar din Ovidiu, Dan Pîndichi, a CÂȘTIGAT războiul cu ANI

Agenția Națională de Integritate a constatat că fostul viceprimar Dan Pîndichi, consilier local la Ovidiu în...445

21 oct 00:00ReplicaDECIZIE în DOSARUL SANTAJIȘTILOR din PIAȚA CHILIEI: STILA SARAFU și-a RETRAS PLÂNGEREA!1026
21 oct 00:00ReplicaVACANȚELE în Istanbul, la mare căutare, pentru că NU este nevoie de testul COVID409
21 oct 00:00ReplicaIndividul care a PARCAT pe locurile persoanelor cu handicap, ARS de POLIȚIȘTI

În urma articolului „Și-a parcat BOLIDUL pe DOUĂ locuri destinate persoanelor cu HANDICAP”, oamenii legii s-au...659

21 oct 00:00ReplicaPartenerul de afaceri al lui Virgil Lixandru RIDICĂ un BLOC de 6 ETAJE în zona GĂRII584
21 oct 00:20ReplicaConstănţenii se PLÂNG că primăria nu ia MĂSURI împotriva ambroziei396
Vremea
9.8°9.8° - 13.2° marţi, 20 octombrie 2020
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 2.43 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 oct 00:00SportManchester United, victorie pe terenul lui PSG / Borussia Dortmund a fost învinsă de Lazio

Manchester United s-a impus în deplasarea de la Paris, scor 2-1, împotriva lui PSG, în cel mai așteptat meci al...207

21 oct 00:00SportMorata, "dublă" împotriva echipei lui Mircea Lucescu (Dinamo Kiev vs Juventus 0-2) / Club Brugge, victorie obținută în prelungiri

Juventus a început cu dreptul noul sezon de Champions League. Echipa lui Andrea Pirlo a câștigat, în deplasare, cu...205

21 oct 00:00SportEHF European League: Dinamo Bucureşti, înfrângere la debutul în grupa B (25-27 vs Sporting CP)

Echipa de handbal masculin Dinamo Bucureşti a pierdut, marţi, pe teren propriu, cu formaţia portugheză Sporting CP,...161

21 oct 00:00SportWTA Ostrava: Monica Niculescu s-a calificat în turul doi al probei de dublu, după ce a trecut de Raluca Olaru

Perechea Monica Niculescu/Nadiya Kichenok (România/Ucraina) a învins, marţi, cu scorul de 7-5, (3)6-7, 10-5, cuplul...181

Local
21 oct 00:00LocalActivități preventive desfășurate de polițiști

În cursul zilei de luni, polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai...383

21 oct 00:00LocalBărbat ARESTAT PREVENTIV de POLIŢIŞTI pentru FURT calificat

Urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de tâlhărie, polițiști din cadrul Biroului de...668

21 oct 00:00LocalTÂNĂR beat, depistat la VOLAN pe străzile Constanței

413

21 oct 00:01LocalArestați pentru TRAFIC de MDMA

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura...605

21 oct 00:01LocalCORONAVIRUS: 4 NOI DECESE, la Constanța

Până marţi, 5.996 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În Constanța au fost înregistrate 4...1102

21 oct 00:00LocalSancțiuni aplicate TAXIMETRIŞTILOR pentru nerespectarea prevederilor legale

Poliţiştii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice din cadrul Direcției Generale Poliția...540

Politică
21 oct 00:00PoliticăParlamentare2020: Peste 30.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă

Peste 30.000 de români din străinătate s-au înscris până în prezent pentru votul prin corespondenţă la...179

21 oct 00:00PoliticăAEP a aprobat modelele, dimensiunile şi condiţiile de tipărire pentru buletinele de vot

Autoritatea Electorală Permanentă a adoptat hotărârea pentru aprobarea modelelor, a dimensiunilor şi a condiţiilor...176

21 oct 00:00PoliticăParlament: Florin Iordache - numit preşedinte al Consiliului Legislativ

166

Interviuri
6 oct 00:11InterviuriIon Adrian ROŞU, primarul din Fântânele: Vreau să văd locuitori zâmbitori, comunicativi și sinceri! VIDEO

Ion Adrian Roșu, primarul din Fântânele, care a câștigat alegerile locale din 27 septembrie, din partea PNL, a...2206

3 oct 00:13InterviuriHoria Constantinescu: M-am simțit un NENOROCIT că l-am AJUTAT să plece pe FĂGĂDĂU

HoriaConstantinescu a candidat din partea PPU-SL la Primăria Constanța, însă nu a reușit să obțină decât 4 800...6414

2 oct 00:14InterviuriFlorin Chelaru, primarul din Năvodari: Nu spun că PSD este pe VAL, dar NU este nici sub VAL, cum își doresc unii

2683

2 oct 00:14InterviuriLa Kogălniceanu, Ancuţa Belu are MAJORITATE în Consiliul LOCAL! Video

Ancuța Belu,primarul din Mihail Kogălniceanu, câștigătoarea unui nou mandat la alegerile din 27 septembrie, a...2458

2 oct 00:14InterviuriDeşi NEGOCIAZĂ o COLABORARE, PNL și USR-PLUS NU se vor avea ca fraţii! Video

Constanța a votat pentru schimbare și a optat pentru Vergil Chițac și Stelian Ion, care au obținut 28,48%,...2200

1 oct 00:07InterviuriVasile Delicoti vrea să facă din POARTA ALBĂ o comună MODEL

2712

Monden
21 oct 00:00MondenActorul american Jeff Bridges a anunţat că suferă de limfom

Actorul american Jeff Bridges, protagonistul filmului "The Big Lebowski" (1998), a anunţat luni că a fost diagnosticat...178

21 oct 00:00MondenPhil Collins o acuză pe fosta soţie de ocuparea abuzivă a casei pe care o deţine la Miami

Muzicianul britanic Phil Collins i-a dat în judecată pe fosta lui soţie şi pe soţul acesteia pe care îi acuză de...177

21 oct 00:00MondenGeaca lui Tom Cruise în „Top Gun“ şi cizmele din „Pretty Woman“, scoase la licitaţie în decembrie

191

21 oct 20:04MondenAdele anunţă că va prezenta „Saturday Night Live“, suscitând zvonuri privind lansarea unui nou album

După o pauză de mai mulţi ani, Adele revine în lumea spectacolului ca prezentatoare a celebrei emisiuni de...173

21 oct 00:00MondenDebbie Harry a anunţat că Blondie va efectua un turneu în Marea Britanie în 2021

Debbie Harry, solista trupei rock americane Blondie, a anunţat că formaţia urmează să efectueze un turneu în Marea...181

21 oct 20:00MondenBudapesta va găzdui MTV European Music Awards pe 8 noiembrie

167

Mapamond
21 oct 00:00MapamondDanemarca: Asasinul din submarin, reţinut după o tentativă de evadare

Danezul Peter Madsen, condamnat la detenţie pe viaţă pentru asasinarea ziaristei suedeze Kim Wall într-un submarin...217

21 oct 00:00MapamondCoronavirus: Aproape 170.000 de oameni au murit în plus în UE în timpul primului val, faţă de media ultimilor 4 ani

Aproape 170.000 de persoane au murit în plus în 26 de state membre ale Uniunii Europene în timpul primului val al...178

21 oct 00:00MapamondCoronavirus: Canada a depăşit pragul de 200.000 de cazuri

183

21 oct 00:00MapamondCoronavirus: 27 de turişti francezi, în carantină în Grecia, după detectarea unui caz pozitiv în grupul lor

Douăzeci şi patru de elevi francezi şi trei profesori care îi însoţeau au fost plasaţi luni seară în carantină...189

21 oct 00:00MapamondCoronavirus: Irlanda instituie restricţii pentru întreaga populaţie, o premieră pentru o ţară din UE

Irlanda va fi prima ţară din UE care va institui restricţii pentru întreaga populaţie începând din noaptea de...181

21 oct 00:00MapamondIranul a depăşit pragul de 5.000 de cazuri zilnice de COVID-19

170

Sănătate
21 oct 00:00SănătateCum să îți accelerezi metabolismul după 50 de ani

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine din ce în ce mai dificil să ne menținem greutatea, iar acest lucru se...201

21 oct 00:00SănătateCarnea: este sau nu un aliment "toxic", care crește riscul de îmbolnăvire?

Consumul de carne în fiecare zi ne poate cauza probleme grave de sănătate, în special dacă o preparam cu ulei, are...177

21 oct 00:00SănătateBăuturile dulci nu afectează doar silueta. Ce probleme pot apărea

171

21 oct 00:00SănătateBoli endocrine care afectează femeile

De la diabet gestațional și dezechilibre tiroidiene, până la sindromul ovarelor polichistice și probleme de...177

21 oct 00:00SănătateCe este bulimia nervoasă și care sunt cauzele ei?

Această afecțiune reprezintă ingerarea episodică, necontrolată, compulsivă și rapidă a unor mari cantități de...176

21 oct 00:00SănătateCum să îți convingi copilul să se spele pe dinți

Spălatul pe dinți are un rol esențial în menținerea cavității bucale sănătoasă așa că cei mici nu sunt...171

21 oct 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...180

21 oct 00:00SănătateCare sunt orele la care trebuie să mănânci pentru a slăbi

Pentru a slăbi, trebuie să ai un stil de viață sănătos, care să includă activități fizice, precum și o...203

21 oct 00:00SănătateRecuperarea după o dietă alimentară restrictivă: ce presupune

165

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT