Costin Avătavului: Am identificat două terenuri în municipiul Constanţa care pot fi transformate în parcuri noi
Costin Avătavului: Am identificat două terenuri în municipiul Constanţa care pot fi transformate în parcuri noi
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestINTERVIU cu cel mai tânăr consilier local municipal
INTERVIU cu cel mai tânăr consilier local municipal
Costin Avătavului
Continuăm seria de INTERVIURI cu aleşii locali! În timp ce tinerii de vârsta lui petrec prin cluburi, Costin Avătavului, cel mai tânăr consilier municipal, încearcă să rezolve promele urbei locale. A cochetat cu politică încă de la 14 ani, pe vremea când tatăl său candida pentru funcția de primar al orașului Eforie. La 18 ani, și-a început cariera politică și visează la încă un mandat în Consiliu Local, chiar dacă i se pun bariere în absolut toate inițiativele. Avătavului are în plan, până la finele mandatului, câteva proiecte și speră să reușească să le introducă pe ordinea de zi. Despre ce este vorba, ne spune chiar el, în interviul de mai jos.
Reporter: Ați intrat în politică la o vârstă fargedă, fiind, în acest moment, cel mai tânăr consilier municipal. Care este traiectoria în politică a lui Costin Avătavului?
Costin Avătavului: Cred că primul contact politic l-am avut la 14 ani, când tatăl meu candida la primăria Eforie. Atunci a trebuit să-l ajut cu campania, am învățat ce inseamnă lipit afișe și mers pe stradă, am început de jos. Chiar și astăzi ies pe teren, vorbesc cu constănțenii, îmi place să fac lucrul ăsta.
Oficial, am început la 18 ani, am intrat în organizația PDL Eforie, am avut funcție de conducere, am fost președintele organizatiei PDL Tineret, am intrat în Organizația Județeană de Tineret a PDL-ului, iar după cățiva ani, după ce am coordonat Organizația de Tineret, am făcut pasul către Mișcarea Populară, atunci fiind o ruptură din PDL.
Am stat și acolo vreo trei ani de zile, am fost Președintele Organizatiei Județene, eu zic că am făcut o treabă bună, a fost una dintre cele mai bune organizații din țară, am avut o funcție și la nivel central, iar când am avut ocazia m-am reîntors în fostul PDL și îmi continui activitatea. Sper să răman aici pentru următorii ani.
Rep.: Sunt doi ani jumatete de la începutul mandatului, concret care este raportul de activitate, ce realizări ați avut în consiliu?
C. A.: În primul rând, pentru noi consilierii locali, pentru cei din opoziție, este foarte importantă prezența la ședințele de consiliu, de comisii. Aici se desfășoară mare parte a activității noastre. La ședintele de consiliu, în acești aproape trei ani de zile, chiar și la cele extraordinare, am fost întodeauna prezent. Ne-am implicat foarte mult și încercăm să fim foarte atenți la proiectele inițiate de primar.
Pe lângă acesta încercăm să inițiem și noi proiecte, doar că este destul de complicat, ne lovim de o barieră din partea primarului, am încercat împreună cu colegii să inițiem cel putin 10 proiecte și nici unul nu a ajuns pe ordinea de zi. Pur și simplu sunt ignorate. Pe lângă astea, am încercat să revolvăm problemele găsite în teritoriu și prin adrese, dar și aici întâmpinăm probleme, nu primim răspuns, cu toate că este un termen legal de 30 zile.
Rep.: Sunteți reprezentantul tinerilor constănțeni în Consiliul Local. Care sunt problemele actuale ale tinerilor?
C.A.: Problemele actuale ale tinerilor sunt multe. Eu m-am axat pe ceea ce înseamnă spații verzi, parcuri. Oamenii au nevoie de așa ceva. Încercăm să identificăm terenuri pe care să putem să le transformăm noi în parcuri, dar să vedem și situatia actualelor parcuri și să încercam să le aducem la un standard mult mai bun.
Avem câteva parcuri care sunt aproape impracticabile în Constanta . Când vom dezbate bugetul pentru anul 2019, vom reveni cu amendament în care voi încerca să bugetez o anumită sumă de bani pentru a transforma două terenuri care se află în municipiul Constanța, în două parcuri noi. Este vorba de un teren în Inel 2, cel de la Marvimex, care este un teren cu o suprafață foarte mare, într-o zonă de blocuri, într-o zonă cu foarte multe familii.
Timp de mulți ani, oamenii din au făcut solicitări pentru că ar dori să se facă acolo un parc, în primul rând să se igienizeze zona, pentru că în perioada verii cresc niște buruieni de aproape un metru jumatate, doi metri . Tot in această zonă am mai identificat un teren unde putem să amenajăm un loc de joacă și un spatiu verde.
Lucrez de mult la proiectele astea, dar acum, când vom dezbate bugetul, voi încerca să prind buget pentru aceste terenuri. Sper să am succes pentru că este in interesul constănțenilor. Oamenii întreabă și ce se întâmplă cu podul de butelii. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost acum un an de zile, iar lucrarea nu este gata nici 50 %. Mi-aș dori să explice ce se întâmplă și cine răspunde de această problemă.
Rep.: În prezent, ce alte proiecte mai aveți în derulare?
C.A.: M-am focusat foarte mult pe spațiile verzi, avem și un proiect comun cu consilierii locali ai PNL prin care am încercat să creăm o zonă foarte mare de spații verzi din municipiul Constanța. Stau și mă gândesc când văd terenuri, hectare întregi date în dosarul retrocedărilor, în mijlocul stațiunii Mamaia sau în Tăbăcărie. Mă gândesc că de aceea nu avem până acum un PUG și un registru al spațiilor verzi. În unele cazuri, s-ar putea să nu reușească să primească anumite terenuri. Constănțenii merită să le primească înapoi.
De asemenea, m-am mai gândit la o pistă de alergat și o pistă pentru bicicliști pentru că este nevoie. Am o listă mare de proiecte, dar dacă mă tot lovesc de aceste bariere din partea aparatului primăriei și nu ajung pe ordinea de zi, suntem puțin descurajați în a iniția proiecte. Ne pregătim și pentru campania pentru europarlamentare, iar fiecare partid trebuie să întrunească un număr de semnături pentru a putea depune lista candidaților.
Avem și la Constanța un target, dar este o acțiuni care îmi place, că iau contactul cu persoanele. Este pe listă un tănăr care ne reprezintă și face o treabă foarte bună, Siegfried Mureșan, este purtătorul de cuvânt al PPE. Îl susțin foarte mult, este foarte pregătit.
Rep.: Apropo de biciclete, Primăria Constanța reînvie proiectul Black Sea Bike, iniţiat în 2009 și semnat în 2013. Ce părere aveți?
C.A.: Să sperăm că bicicletele sunt în stare bună, funcțională și că se poate pune pe picioare acest proiect. Este încă un proiect făcut cu neprofesionalism. Când e vorba de proiecte pe fonduri europene, le votăm de fiecare dată, ne-am dori să vedem mai multe investiții. Sunt orașe din vestul țării care ne-au luat-o cu mult înainte, în ceea ce privește investițiile pe fonduri europene.
Rep.: Aveți ceva să-i reproșați primarului Constanței, Decebal Făgădău?
C.A.: Relația cu domnul primar este una de respect, ne înțelegem în limitele bunului simț, dar ne-am dori, mult mai mult, să fim solicitați și să ne implicăm în tot ce înseamnă activitatea primăriei și a Consiliului Local. Ar trebuie să fie mai multă transparență. Cu siguranță, Constanța are nevoie de un primar de altă culoare politică, de un primar care să atragă cât mai multe fonduri euroepne, pentru infrastructură, investiții, spații verzi.
Rep.:Mai candidați pentru încă un mandat?
C.A.: Dacă voi fi mulțumit de activitatea mea, mă gândesc serios să mai candidez.
Rep.: Cum comentați scandalul din Justiție privind Ordonanța 7/2019?
C.A.: Fără să am experiență, mi se pare că procurorii au dreptate și că se forțează legile Justiției pentru a ajuta anumiți oameni politici. Cred că vor reuși să abroge această ordonanță.
VIDEO:
M.P.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News