REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Cotaţiile pentru grâul european au atins noi minime istorice

Cotaţiile pentru grâul european au atins noi minime istorice

A.F. 10 februarie 2024 | 00:00 158

Cotaţiile futures la grâu pe bursa Euronext au coborât joi la noi minime istorice, în contextul în care declinul fără oprire al preţurilor la grâul rusesc a intensificat îngrijorările că stocurile mari de grâu european se vor confrunta cu o concurenţă acerbă pe pieţele de export, transmite Reuters.

Cotatiile pentru graul european au atins noi minime istorice

În cazul contractului la grâu cu livrare în luna mai, cel mai tranzacţionat la bursa Euronext, cotaţiile au coborât joi până la un minim istoric de 204,25 euro pe tonă. Cotaţiile la grâu cu livrare în luna următoare au coborât şi ele la un minim istoric pentru acest contract de 205 euro pe tonă. De asemenea, cotaţiile futures pentru grâul din nou recoltă cu livrare în luna decembrie au coborât şi ele un nou minim istoric pentru acest contract la 218 euro pe tonă.

"Preţurile pentru grâul rusesc nu încetează să scadă. Preţurile la grâul folosit ca nutreţ scad şi ele în mod dramativ pentru că există o concurenţă acerbă din partea orzului şi porumbului", a spus un dealer.

Traderii au precizat că un important analist rus a evaluat joi preţul pentru grâul rusesc cu livrare imediată la 218 dolari pe tonă FOB, sub pragul psihologic de 220 de dolari pe tonă.

"Asta ar însemna o scădere cuprinsă între 7 şi 10 dolari faţă de sfârşitul săptămânii trecute", a declarat un trader german. "Preţuri mai mici sunt oferite din Rusia aproape în fiecare zi, în pofida pragului de preţ la export impus de autorităţile ruse", a adăugat traderul.

Competiţia venită din partea grupului rusesc şi ucrainean afectează preţurile pentru grâul vest european, în condiţiile în care exportatorii vânează cererea limitată pe termen scurt.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile la grâu au scăzut joi cu peste 1%, în contextul în care aprecierea dolarului s-a adăugat presiunilor venite de pe partea preţurilor scăzute pe pieţele internaţionale de export. Participanţii de pe piaţa de cereale aşteaptă publicarea ultimului raport lunar al Departamentului american al Agriculturii (USDA) pentru noi indicii cu privire la direcţia în care se îndreaptă oferea şi cererea, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369