REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Credincioșii au dat buluc în Portul Tomis, la Bobotează! Video

Credincioșii au dat buluc în Portul Tomis, la Bobotează! Video

A.V., C.B., V.C. 7 ianuarie 2023 | 00:00 4488

Astăzi, 6 ianuarie, are loc praznicul Botezul Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza. Zeci de mii de credincioși sunt așteptați să participe la slujba, urmată, la ora 11.30, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, IPS Teodosie va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.

Începând cu ora 8.00, IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 11.30, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului;

De la ora 15.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu (str. Primăverii), iar de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2).

Înghesuială la dopuri...

Mii de credincioși s-au înghesuit în fața Catedralei Arhiepiscopale Sf Apostoli Petru și Pavel din Constanța în încercarea de a prinde câteva dopuri pentru sticlele cu apă sfințită.

Trafic restricționat, în zona Arhiepiscopiei Tomisului

Traficul în zona peninsulară va fi restricționat, pentru buna desfăşurare a manifestărilor prilejuite de sărbătoarea creştină "Botezul Domnului Iisus Hristos".

„Pentru siguranţa participanţilor la acţiunile cu caracter religios, se vor institui restricţii de trafic rutier. Vineri, 6 ianuarie, în intervalul orar 11,00 - 14,00, traficul rutier va fi restricţionat pe strada Marinei, dinspre strada Remus Opreanu spre Portul Tomis, pentru deplasarea în condiţii de siguranţă a participanţilor la procesiunea religioasă”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Marinarii militari vor face parte din Garda de Onoare constituită pentru a parcurge traseul dintre Catedrală şi Portul turistic Tomis, în cadrul procesiunii organizate. „Forţele Navale Române participă vineri, 6 ianuarie, începând cu ora 10,30, la Constanţa, la activităţile prilejuite de sărbătoarea religioasă a Botezului Domnului. Marinarii militari, alături de Muzica Militară a Forţelor Navale, vor fi prezenţi în faţa Catedralei 'Sfinţii Petru şi Pavel' şi vor face parte din Garda de Onoare constituită pentru a parcurge traseul dintre Catedrală şi Portul Turistic 'Tomis', împreună cu soborul de preoţi, carele cu apă şi credincioşii participanţi la procesiunea religioasă”, au transmis reprezentanții Forţelor Navale Române.

ÎPS Teodosie nu a renunțat nici anul acesta la obiceiul de a călători cu o trăsură trasă de cai spre scena montată în port. Astfel, în fața Arhiepiscopiei Tomisului sunt pregătite trăsurile ce vor participa la procesiunea de Bobotează.

La ora 11:30 a început Procesiunea de Bobotează ce are loc de la Arhiepiscopia Tomisului până în Portul Turistic Tomis. Acolo, IPS Teodosie, împreună cu  un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei.

De asemenea, la sfârșitul slujbei vor fi aruncate și trei cruci, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului;

Prezenți la slujba din Portul Turistic Tomis sunt și subprefecții județului Constanța - Ali Șenol și Marilena Dragnea.

Video:

Video:

Video:

Update:

 

Mai mulți tineri curajoşi au sărit în apa rece ca gheața, să prindă cele trei cruci aruncate în mare, conform tradiţiei, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care s-a urcat în abarcațiunea de la Forțele Navale.Printre cei care a prins crucea se numără și Victor Fedul, un tânăr de la Asociația Scafandrilor, este al treilea an consecutiv când sare după cruce.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
,,Cea mai curata apa de la R.A.J.A" !
8
0
Ce legătură aveți voi cu IISUS? Mașinile de lux, diamantele de pe voi și aurul doldora, case și averi mari, afaceri cu partidul si desfranare? Ce putini credincioși suntem!
13
2
Un popor ca asta al nostru,din care fac parte,e usor de manipulat.Sa nu se mire nimeni de ce ne calaresc toti satanistii.BOR nu te indeamna la protest,te indeamna sa stai capra si sa-ti platesti dările.Altceva nu mai spun de sila.
9
1
Animale, nu credinciosi. Parca sunteti in evul mediu.
17
5
Au iesit ateii sa-si dea cu parerea.
8
18
Pentru ca singura speranta a romanilor a ramas Dumnezeu. In cine sa mai ai incredere ca te sprijina si ajuta ?
19
9
Necredinta v-a indepartat de biserica , nu un popa pacatos !
16
22
Din cauza acestui actoras religios, m-am indepartat de biserica de azi.
22
16
Religia este opiumul popoarelor... A zis si imbecilul de Lenin un adevar care este inca valabil in 2023 într un stat laic cum este Romania
16
18
T*o rezultatul împerecherii dintre mos crăciun și mos gherila supranumit și prietenul copiilor. Mare păcat la credincioși
16
13
Si in a saptea zi D-zeu facu lumina, așa de p****i sunt unii de cred in mizeria asta
15
12
Si ada cat mai multe proaste si p****i într o baraca cu un bat infipt in varf...
15
12
Doamne ajuta !!! Dumnezeu este singurul nostru ajutor intr-o lume corupta, politicieni tradatori, presedinte cu rol decorativ
21
14

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272