REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mărirea indemnizaţiilor pentru demnitarii şi aleşii locali, proiect aprobat de Senat

Mărirea indemnizaţiilor pentru demnitarii şi aleşii locali, proiect aprobat de Senat

Replica API 21 septembrie 2022 | 18:16 2944

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 92 de voturi "pentru, 22 "împotrivă" şi patru abţineri, un proiect legislativ prin care demnitarii şi aleşii locali urmează să primească indemnizaţii mărite.

Potrivit senatorilor UDMR Turos Lorand şi Fejer-Laszlo Odon, autorii amendamentul admis la comisia de specialitate şi adoptat în plen, scopul urmărit este de "eliminare a inechităţilor existente în acest moment".

"Personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Serviciilor Parlamentului, Serviciului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale beneficiază pe durata desfăşurării acestei activităţi de majorare a salariului de bază aflat în plată prevăzut la art.77(alin) 4 din prezenta lege. Stabilirea personalului de specialitate implicat în procesul legislativ se face prin decizie a ordonatorului principal de credite, respectiv prin hotărâre a Biroului permanent al fiecărei Camere, în cazul Parlamentului. Prin hotărâre a Biroului permanent al fiecărei Camere se stabileşte personalul contractual care beneficiază de sporul de complexitatea muncii în cuantumul prevăzut la art.17 (alin.)4", prevede amendamentul adus la proiectul de lege privind aprobarea OUG 115/2022 pentru completarea art. I din OUG 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, scrie Agerpres.

Actul normativ vizează acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grad/trepte profesionale şi pentru personalul care avansează în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă în perioada ianuarie - iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea cadru 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

Amendamentul introdus în proiectul de act normativ de către senatorii UDMR a fost criticat de liderii grupului parlamentar USR, care au afirmat că PSD-PNL-UDMR "apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi aleşii locali pe uşa din dos".

"Astăzi, exact în ziua în care judecătorii CCR ne-au dat dreptate, majoritatea PSD-PNL-UDMR a adăugat la OUG 115/2022, în care erau exceptaţi demnitarii şi aleşii locali, un amendament fix pentru ca aceştia să primească indemnizaţii mărite", susţin reprezentanţii USR.

Întrebat dacă majorarea indemnizaţiilor parlamentarilor era o prioritate, liderul grupului parlamentar PSD din Senat, Radu Oprea, a declarat că social-democraţii vor cere şi vor veni în coaliţie şi în Guvern cu solicitarea ca doar punctul C din anexa 9 să primească aceste majorări de salarii, menţionând că acea aneaxă se referă la cei care lucrează în UAT-uri, în primării şi care "sunt în situaţia de a nu avea majorate salariile din 2018, deşi în acest interval de timp, pentru alte categorii de bugetari au fost majorări".

"Repet ce am spus la tribuna Parlamentului astăzi: din motive de constituţionalitate, întreaga anexă 9 a fost votată astăzi, dar vom solicita în coaliţie şi în Guvern, Partidul Social Democrat, ca din anexa 9 doar punctul C să fie cel care va primi aceste majorări", a conchis Oprea.

La rândul lui, senatorul liberal Virgil Guran a spus, în legătură cu acest amendament, că, spre deosebire de Ion Iliescu, care a spus în 1990 "să fim săraci şi cinstiţi", în România, trebuie să învăţăm altceva, "să devenim bogaţi şi cinstiţi, pentru că ţara o va duce mai bine".

"Cred că trebuie să terminăm cu această gândire, să nu se crească salariile la primar, la... Eu cred că trebuie să creştem cerinţele pentru performanţă (...). Dacă există incompetenţă, atunci oamenii nu mai trebuie să-i voteze (...). Nu sunt un susţinător al creşterii salariilor la parlamentari în momentul de faţă, dar sunt susţinătorul gândirii logice şi a unui echilibru în tot ceea ce se întâmplă (...). Trebuie făcută o lege, dăm o lege unitară, dacă cresc salariile cresc la toată lumea, dacă nu, la nimeni (...). Eu propun altceva: haideţi să facem un fond de solidaritate şi să punem bani acolo. O să fie bani şi pentru pensii, s-a gândit să se vină cu acest amendament", a susţinut Guran.

Şeful Comisiei juridice, senatorul PSD Cristian Niculescu - Ţâgărlaş, a declarat că el a votat în favoarea acestui proiect legislativ pentru că venitul "trebuie să fie actualizat, ca al oricărui român care este afectat de inflaţie şi de alte elemente care sunt concrete".

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cei din primarii au salarii foarte marivplus diverse sporuri
2
0
Felicitari, poate citesc si astia care cica salveaza romania sa vada ca nu ne-a condus numai PSD -ul 32 de ani.
1
0
Ce mouian v am dat gugulanilor
0
1
Mai aerianule si in camera deputatilor aliantza PSD--PNL--UDMR are majoritatea,sau tu nu stiai ca atat senatori cat si deputatzi executa ordinul conduceri partidului pe care il reprezinta;iar alora care spun ca si romani sunt vinovati pentru ca ei i-au ales pe parlamentari as vrea sa le spun ca romani saraci au incercat si cu FSN--PDSR--PSD si cu PNTcd si cu PNL si cu PDL si cu USR plus UDMReul care este cu votantzi lui,dar toate iau tradat.
2
0
Partidele politice s-au transformat in adevarate grupari infractionale !!! Uitati-va numai la cei care conduc partidele politice in Romania , gainarii din vremea comunismului care au dus pupincurismul si nepotismul la nivel de arta , niste agramati cu studii academice facute la fara frecventa... si ne mai miram de ce arata asa tara asta . Dar noi ce facem , cum ii impiedicam pe acesti impostori sa ne mai umileasca ???
14
1
functionarii din administratie e baza ...votului , ei trebuesc ...stimulati, munca mai nputin!
4
1
ciinii latra ursul merge noi cu drag muncjm.pentru maryrea salariului minim sau a pensiilor nu sunt bani,ca sa vedem inflatia, cum evolueaza economia,vrajeala.pentru ei sunt bani.urmeaza acum pensiile speciale.daca suntem slabi ,fac ce vor
8
1
Voi ziaristii ati cerut vreodata la guvern sa va dea sumele de salarii ale celor de la CCR, Ministerul justitiei, Ministerului Public, Curtii de Conturi, ASF, etc. pentru o mai buna informare a cetatenilor. Nu ati cerut si nici nu o sa cereti ca o sa ajungeti pe drumuri. Va e teama de va tremura chilotii pe voi. O sa ramineti cu gura cascata daca ati veda ce lefuri si pensii au acesti de nu mai stiu ce sa faca cu banii.
6
1
Camera Deputatilor este for decizional. Si o sa pice aceasta mizerie.
0
0
sa va luati cosciuge de lux, curand, talharilor manca-v-as coliva
0
0
Macar de ar fi doar salariile in cazul parlamentarilor,judecatorilor,politzistilor,sau primarilor nu ar spune nimeni nimic"sau sar comenta prea putzin"dar Romania arata astazi asha datorilta astora si nu arata bine deloc.
1
0
La propunerea scarbelor de unguri...au votat toti acesti paraziti.Numai pentru voi a crescut inflatia, lichelelor ordinare.Sa va fie rusine...javre imputite
1
0
deci ptr distrugerea economiei,saracirea populatiei,bozgorii si ceilalti sparlamentari considera ca merita mai multi bani.ei boteaza,noi platim trintorii care taie frunze la ciini.unde mai exista pensii si salarii speciale?
0
0
Sa nu uite ca vor cere votul nostru peste 2 ani.
1
0
Ai noi am votat pentru ca ne plac banii
0
0
foarte bine dar sa nu-mi spui ca votezi USR sau cum i-o mai spune, sa salveze iar tara cum a mai salvat-o!!! ha ha ha!!!
0
0
la urmatoarele alegeri imi voi aminti de j a v r e le din psd si pnl
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614