CREŞTE PREȚUL GIGACALORIEI anul acesta?
CREŞTE PREȚUL GIGACALORIEI anul acesta?
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCostul gigacaloriei este momentan de 250 lei/gigacalorie însă, deocamdată nu se știe sigur dacă acesta se va schimba sau nu din acest sezon de iarnă. Directorul RADET Constanța a declarat că ei doar pun în practică ceea ce decide Primăria Municipiului Constanța, așadar, ceea ce se va întâmpla rămâne de văzut.
La finele lunii ianuarie a anului 2020, în cadrul unei ședințe de Consiliu Local, se aproba proiectul de hotărâre privind stabilirea prețului local practicat de către RADET Constanța, începând din 01.01.2020 pentru energia termică destinată consumului populației (casnic) și pentru energia termică destinată consumatorilor noncasnici, inițiatorul fiind primarul, încă în funcție, Decebal Făgădău. La acel moment, conducerea RADET liniștea populația și spunea că aceasta nu va fi afectată de majorare, continuând să plătească ca și până acum, adică 250/gigacalorie. „În data de 27 noiembrie 2019, a apărut o decizie din partea A.N.R.E. prin care se modifică prețul pentru energie, pompaj și transport însă autoritatea va acoperi creșterea prin subvenție. Cel puțin pentru perioada 1 octombrie 2019 – 30 aprilie 2020, prețul gigacaloriei nu va crește, acesta rămânând la costul de 250 lei/gigacalorie” spunea la începutul anului, Liviu Popa, directorul R.A.D.E.T.
Se va modifica prețul gigacaloriei odată cu schimbarea primarului?
DirectorulRADET Constanța, Liviu Popa, a declarat faptul că deocamdată situația este una incertă, având în vedere schimbările de la primărie, iar dacă nu se vor produce alte modificări, costul va rămâne același din hotărârea de consiliu din ianuarie 2020, respectiv 250 lei/gigacalorie. „Subvenția a fost dată pe timpul sezonului rece când s-a furnizat atât căldură cât și apă caldă. Deocamdată nu știm nimic. Operatorul nu își fixează prețu.
Acesta este fixat de autoritatea pubică locală pein hotărâre de Consiliu Local și operatorul pune în aplicare. Noi suntem executați, nu suntem decidenți aici. Noi avem acum un preț aprobat în primăvară și dacă nu se modifică acea hotărâre de Consiliu cu prețul, noi facturăm în continuare prețul aprobat. Acesta nu poate fi modificat de operator. Noi nu avem această calitate. Tot ce ține de preț nu care în sarcina operatorului să îl stabilească. Primăria se ocupă de acest lucru” a declarat Liviu Popa.
Între timp, RADET s-a apucat de treabă
Până una – alta, cei de la RADET s-au apucat de treabă iar de la începutul lunii se fac verificări ale instalației. „Noi de la 1 octombrie am trecut la umplerea instalațiilor în cele 134 de puncte termice, în scopul stabilirii dacă toate rețelele stau în presiune și rămân în presiune, astfel încât, acolo unde constatăm că nu rămân în presiune, deci sunt neetașeități, să le depistăm, să le reparăm așa încât să nu mai avem probleme.
Avariile se produc involuntar de voința noastră. Ele cedează din cauza unor probleme mai complexe dar noi trebuie să avem instalațiile pregătite pentru furnizarea căldurii atunci când temperatura exterioară va impune furnizarea de căldură iar când apar avarii, avem toate materialele pregătite, tot necesarul pus la punct ca să intervenim în timp optim și să dureze cât mai puțin nefurnizarea generată de avarie” a conchis directorul RADET.
Diana BERECHET
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News