REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Creşteri salariale şi promovări PE ‘PILE’ la Canalele Navigabile?! Ce spune directorul general, Daniel Georgescu

Creşteri salariale şi promovări PE ‘PILE’ la Canalele Navigabile?! Ce spune directorul general, Daniel Georgescu

Replica API 6 noiembrie 2018 | 22:59 1242

Incidente la o ecluză, AMENZI de la ITM

Incidente la o ecluză, AMENZI de la ITM

Daniel Georgescu

Care sunt şansele unei promovări în cadrul companiilor la care statul este acţionar? Sau care sunt criteriile de stabilire a creşterilor salariale? E ca atunci când guvernanţii anunţă că apelează la firme de recrutare a directorilor, aşa încât profesionalismul şefilor să nu mai fie pus la îndoială, dar în realitate contează tot susţinerea politică.

Cam aşa sunt şi lucrurile în privinţa “pălmaşilor” din companii: salariile sau promovarea se decid în baza unor recomandări a unor şefi de birouri sau a şefilor de servicii. Adică, recomandări care pot fi profund subiective. Suspiciuni de genul acesta întâlnim şi la nivelul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) SA, instituţie care în prezent îl are ca director general pe Daniel Georgescu (PSD).

La nivelul ACN, 3 oameni (dintr-un total de 430 de angajaţi) au refuzat să semneze contractul colectiv de muncă. Faptul că doar trei persoane s-au declarat nemulţumite de salarizare, nu înseamnă că, în rest, domneşte armonia. În atenţia redacţiei a fost remisă o epistolă, prin care se atrage atnţia asupra unor practice considerate “nesănătoase” în ceea ce priveşte stabilirea salariilor ori a promovărilor, deşi, de cealaltă parte, directorul general Daniel Georgescu susţine că, de când a preluat conducerea companiei, a încercat să scape de “stilul comunist, când toată lumea lua bani la fel”.

“Salariile le decid şefii. Dacă ai relaţii bune cu şeful tău de secţie sau de birou, se face propunerea de creştere salarială. Sau dacă se consideră că eşti tânăr şi că ai chef de muncă. Nu există criterii bine stabilite, e cumva după cheful şefului sau după ureche”, susţin cei care ne-au sesizat că apele sunt tulburi la nivelul ACN. “Spre exemplu, există ingineri cu vechime, cu studii, există mai mulţi operatori dispeceri, şefi tură maiştri, dar care au salarii mai mici decât are arhivara. Însă, ea este rudă cu liderul de sindicat Vidinei Alexe”, se mai arată în sesizare. Legat de condiţiile de promovare, nemulţumiţii au exemplificat cu un caz recent: promovarea lui Radu Urs pe postul de şef adjunct ecluză. „După doar 3 luni de la angajare sau ceva de genul acesta, el a fost propus şi a devenit şef adjunct. Motivul: este susţinut de cineva care lucrează de mult la ACN şi au o relaţie apropiată”, mai acuză nemulţumiţii. Iar lista de presupuse nereguli nu se opreşte aici, însă am dorit să aflăm de la directorul general dacă are la cunoştinţă frământările subalternilor.

„Când s-a semnat contractul colectiv de muncă, inclusiv creşterile, m-am uitat la fiecare dintre ei (angajaţii ACN – n.r.). Nici unul nu a spus că ar fi nemulţumit. Doar trei au refuzat să semneze. Doi sunt însă în pragul pensionării”, a spus Daniel Georgescu. Directorul general a dat de înţeles că este convins că aceste trei persoane au transmis scrisoarea către cotidianul „Replica” de Constanţa, însă a ţinut să sublinieze că toate deciziile legate de creşterile salariale sau de promovări sunt asumate de şefii de servicii: „Ei vin cu propunerile, ei şi le asumă”. La fel, a dat de înţeles Georgescu, stă şi treaba cu atribuţiile pe care le au simplii angajaţi: şefii stabilesc ce au de făcut oamenii, indiferent de fişa postului.

Salariile şi promovările, „în cârca” şefilor de birouri şi servicii

Potrivit lui Georgescu, stabilirea salariilor sau a promovărilor, are următorul curs: propun şefii de birouri, propunerile ajung la şefii de serviciu, apoi la directorii de direcţii, iar în ultimă fază îşi dă OK-ul directorul general. „Ei propun, în funcţie de rezultate. Nu contează vechimea, de când am preluat conducerea ACN am dorit să scăpăm de stilul comunist, când toată lumea lua bani la fel. Sunt 5 puncte de lucru, ar fi culmea să mă ocup eu de fiecare om în parte. Aşa că, propunerile pentru salarii vin de la şefii de birouri”, a explicat directorul general. „Unul dintre nemulţumiţii care nu a semnat contractul colectiv de muncă a fost sancţionat. Au existat două incidente la una din ecluze. Am fost amendaţi de Inspectoratul Teritorial de Muncă în două rânduri, cu câte 6 mii de lei, acum circa o lună. Prin urmare, am dispus să se facă o cercetare”, a mai declarat Georgescu.

Incident la o ecluză, raportat după 6 ore

Directorul general al ACN a detaliat şi evenimentele la care a făcut referire: „A fost un accident de muncă la cei din consorţiul care lucrează la noi, la ecluză. A fost vina lor, dar şi de la noi trebuiau să fie atenţi la preluarea lucrării... Iar acum două săptămâni a fost o problemă tehnică la o ecluză. Problema a fost raportată abia după 6 ore. Fostul locţiitor şef (şef adjunct ecluză – n.r.), nu a raportat, Adrian Şmocot - nu a raportat. Acum este un nou locţiitor (Adrian Urs – n.r.). Dar ei (şefii de birou, respectiv serviciu) l-au promovat”. a mai spus Georgescu, el concluzionând că susţine promovarea tinerilor şi că: „Cei care vor să taie frunză la câini sunt nemulţumiţi. Cine vrea să muncească şi munceşte, este recompensat. Cine este nemulţumit, eu am o întrebare: au venit la mine să îmi spună ce probleme sunt şi nu i-am ascultat?”.

De precizat, pentru acurateţea detaliilor, că Adrian Şmocot este (în continuare) şef ecluză, iar cel care a fost înlocuit cu Adrian Urs este Ştefan Cârstea. Aşadar, adjunct al eluzei nu mai este Ştefan Cârstea.

De asemenea, un alt nemulţumit care a refuzat să semneze contractul colectiv de muncă este, conform surselor noastre, tot o persoană cu funcţie!, mai exact Constantin Năstase, şef Stație Pompe Cernavodă.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Amanta Gabi iorgovan
0
0
Adevarul deranjeaza. Noi mancam resturi si altii ... ,icre negre ... Contracte, achizitii, vine Craciunul, cadouri, prime, distractii.....ce viata! Va cam agitati, de ce oare?
1
0
Si nevasta lu Georgescu Nuti, e Directoare Generala la Consiliul Judetean chiar daca e plina de bube in cap. Cand a plecat Nicusor cu baietii mascati, madam Nuti se incotopenise pe scaun in fata usii lu Nicusor sa nu i ia vreunul locul. Hai va pup si la vara cald
5
0
Stroe tine oamenii lui constinescu in functie
4
0
Daca erai o persoana corecta, ai fi avut curajul sa-i spui in fata persoanei care te deranjeaza nemultumirea ta. Dar, pt ca esti o curva cu doua fete nu faci altceva decat sa pozezi in victima, sa critici oamenii pe la spate, sa raspandesti barfe sau sa-ti recrutezi aliatii. Inainte de a pune eticheta pe un om, trebuie sa te autoanalizezi! Oricum esti o frustrata, si este de inteles, avand in vedere varsta pe care o ai si fizicul...Si mai sigur este ca ai un creier nou pt ca nu l-ai folosit niciodata! Din postarea ta reiese ca esti nebuna, dar ai si clipe de luciditate cand esti si idioata!
4
7
Sunteti la concurenta cu cei de la ANR in frunte cu Catana si grupul lui !
4
0
Inseamna ca nu aveti interes sau mai rau sunteti platiti sa nu vorbiti despre ceea ce se intampla in apc in domeniul resurselor umane. Cum a grohait porcului cretu s-a executat. Asta este motivul pentru care apc s-a umplut de habarnisti. Niste mizerabili.
3
0
Individul asta analfabet care si-a perfectionat arta pupincursmului pe curul puscariasului de la poarta alba ,constantinescu ,e un munte de prostie si ingamfare care ia peste 10.000 de lei salariu de o gramada de ani de zile.Oare o mai eni un 1946 sa-i vezi pe toticei ca asta sapand canalul bucuresti dunare?Le doresc din tot sufletul si ma rog pt asta.
13
4
Aia este munca lui ceausescu voi acum o furati ceausescu a dezvoltat tara care voi o furati azi
6
4
Ai uitat cate maciuci ai supt in ACN ca sa ajungi bagaboanta companiei? Acum te plangi ca te doare in gat, te plangi ca ai facut sculament dentar. Succes in continuare la supt matarangi, iti dau un sfat:babardestete in buncar ca acolo iti place. PS:ai grija ca sculamentul se ia din gura si din cur.
6
1
,, Vulpea, cand n-ajunge la struguri, spune ca sunt acri." Ceea ce a facut acest om de cand este la conducere nu a facut si nu va face nimeni niciodata. Acesti oameni josnici arunca cu mizerii fara sa-si vada propriile lor gunoaie. In loc sa munceasca pierd timpul cu butonarea telefonului sau calculatorului si mai au si pretentii ca vor salariul mai mare. Tocmai de aceea au timp de asa ceva pentru ca pleaca de la munca prea odihniti si se intorc a doua zi la munca cu acelasi scop...doar sa urmareasca pe x si pe y.
4
12
Un fost bucatar pe nave , un onanist care s-a insurat cu o analfabeta... Numai prostii pot fi condusi de asemenea specimene - cum votezi , asa... traiesti...
16
3
Un director f slab! Copiator de acte la expertisa! Ce cauta in fruntea unei asemenea companii? Cati o fi cumparat?
14
2
Voi astia de la Replica nu stiti sau va faceti ca nu stiti cine este Daniel Georgescu asta? E ruda cu arcul de triumf asa ca el nu este comunist, el este neocomunist!
12
3
Sunt angajati care nu au trecut de 2 ani la Companie si incaseaza salariu lunar. Metoda Dragnea. Alo, DNA,DiCOT, se aude? Si sesizarea din oficiu exista. Nanora se numeste beneficiarul. Succes.
21
2
este finul meu agramat, increzut, dar cel mai fidel si supus fin pt.ca este sluga si executa tot la comanda.
11
2
Ofiteri SRI,politisti,SIE desi cu pensii mari si inca tineri tineri se angajeaza la companii de stat cu salarii mari si iau locul tinerilor.
22
2
Mai sunt tinuti in functii bine platite persoane iesite la pensie la ACN ? Ex Costea Mihai - care nu-si cunoaste nici fisa postului !!!
16
2
NU POT SA CRED ASA CEVA IN RROMANIA
7
2
DNA in constanta este mut...se pare ca de.asta se recruteaza procurori de aici pt BUcuresti..sunt docili
8
2
sa vina Zeicu , alt spagar ca ii este cam fomica, nu a mai pescuit un post de spaga de ceva timp
10
4
peste tot sunt acelasi gen de directori pusi politic si fara nici o treaba cu societatile pe care le conduc...
16
3
La DAJ Constanta proastele de directoare habar nu au ce sunt cu ele acolo. E directoarea aia mare un munte de prostie o face Sonica din toate pozitiile. Sonica cere spaga in numele ei dar procentajul este de 70-50 procente in favoarea spagarei de Sonica. Dau diplome pe banda rulanta contra cost. E o intreaga retea. Tin pensionarii pe posturi care ar trebuii ocupate de tineri tot contra cost. Sa nu credeti ca fosilele alea dorm acolo fara sa plateasca. Promovarile tot Donica le dicteaza gen cat si cui sa dea spaga. Bineinteles partea mare la ea. DNA cand mergeti sa le puneti bratari la maini?
12
2
Asta si altii din trupa Visan asteptau 4000 de Euro de la mine pentru angajare. Huo hotilor
11
4
da care e bun, usereilor?cosete anal?Barna aceeasi placa?Stelian omu lui Mazare?
8
12
Domnul Director m a intrebat intr o zi care e pupa si care e prova navei. Sa va dati seama cine ajunge director in ziua de azi
24
5
E cel mai slab director pe care la avut vreodata ACN,e total paralel cu postul pe care il ocupa.Ar trebuii schimbat de urgenta, nu aduce decat pagube companiei
29
6
Dar Georgescu cum a fost promovat ,s uitat cind ii cara haina lui Constantinescu cind il cara si stergea cu el pe jos
31
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614