REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Creșterile salariale din Europa de Est nu sunt o amenințare la adresa locurilor de muncă

Creșterile salariale din Europa de Est nu sunt o amenințare la adresa locurilor de muncă

Replica API 29 septembrie 2017 | 00:00 348

Bloomberg:

Bloomberg:

Creșterea salariilor de la Praga și până la Budapesta ar putea să nu fie o amenințare la adresa modelul economic al Europei de Est bazat pe mâna de lucru ieftină așa cum avertizează unii analiști, susțin jurnaliștii de la Bloomberg, scrie Agerpres.

Motivul principal al acestei viziuni optimiste este productivitatea. Dacă în prezent majorările salariale sunt superioare creșterilor de productivitate, situația a fost exact inversă în perioada tranziției de după căderea comunismului, când creșterile salariale au fost inferioare creșterilor de productivitate.

Potrivit calculelor Bloomberg pe baza datelor Eurostat, la finele lui 2016, costurile cu mâna de lucru în cele zece noi state membre ale UE erau la un sfert comparativ cu cele din Germania. Pe de altă parte, productivitatea în Europa de Est este la două treimi față de cea din Germania.

"Există o "rezervă" de productivitate în Europa de Est care justifică majorările salariale", a declarat Bela Galgoczy economist la European Trade Union Institute din Bruxelles.

Aceasta ar explica de ce investitorii sunt mai puțin îngrijorați de majorările salariale în sine decât de motivul care stă la baza acestor majorări, respectiv deficitul de mână de lucru provocat de plecarea în Occident a muncitorilor în căutarea unor salarii mai mari.

În Ungaria, un raport publicat în luna aprilie a arătat că investitorii german sunt nemulțumiți de numărul mic de muncitori calificați disponibili. În aceste condiții unele companii au reacționat. Astfel lanțul german de distribuție Lidl a majorat cu o treime salariul angajaților din Ungaria, iar McDonald's oferă cazare gratuită pentru unii angajați.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272