REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

Cristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

Replica API 9 aprilie 2021 | 00:06 3894

Parlamentarul Cristina Dumitrache se află, pentru al patrulea mandat, în Camera Deputaților, reprezentând interesele constănțenilor, însă de data aceasta de partea cealaltă a coaliției. După cum se știe, PSD se află în opoziție, motiv pentru care îi este mai greu să-și promoveze proiectele și, cu atât mai mult, să le concretizeze. Însă, deputatul PSD de Constanța, Cristina Dumitrache, este un om ambițios, căruia nu-i place să piardă și va face tot ce-i stă în putință ca proiectele ei să prindă contur. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, Dumitrache a vorbit despre realizările sale, despre proiectele de suflet, dar a comentat și modul în care Guvernul PNL a gestionat pandemia și criza din sănătate.

”Partidul Social Democrat s-a află acum în opoziție, deși este un context mult mai dificil și promovarea proiectelor, pe care le-am stabilit ca prioritate încă din mandatul trecut, este puțin mai dificilă. Calitatea proiectelor și necesitatea pentru care le-am inițiat este prezentă, justificată, și atunci putem să spunem că argumentele pentru a susține și a trece aceste proiecte prin plenul Parlamentului rămân valabile indiferent de actuala guvernare și de prezența noastră în opoziție”, a spus Cristina Dumitrache.

Anul 2021 a debutat cu o realizare pentru Cristina Dumitrache

La începutul anului, a fost promulgată legea ce prevede combaterea discriminării pacienţilor care se confruntă cu afecţiuni ca astm bronşic, anafilaxie şi alergie alimentară. Actul normativ are ca obiect de reglementare instituirea cadrului normativ pentru protecţia, siguranţa vieţii şi respectarea, în condiţii de egalitate şi nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, precum şi ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu astfel de boli şi afecţiuni. ”A fost promulgată inițiativa pe care am demarat-o în mandatul anterior, este vorba despre legea benefică pacienților cu boli și afecțiuni alergice. Ei bine, în ianuarie 2021, acest proiect a devenit Legea 4/2021. Astăzi, putem vorbi despre o lege de sine stătătoare dedicată pacienților și celor care sunt suspecți de boli și afecțiuni alergice. Este un lucru extrem de important pentru că este o lege inovatoare, este o lege dedicată unui anume tip de pacienți. Spun asta pentru că s-a ieșit din acel hățiș birocratic și s-a putut veni cu soluții concrete pentru pacienții suferinzi, dar și pentru a facilita tot ce înseamnă implementarea unor măsuri pentru o mai bună diagnosticare”, a precizat deputatul PSD.

Un alt proiect marca Cristina Dumitrache-legalizarea cannabisului medicinal

Deputatul PSD se luptă pentru ca un alt proiect, la fel de important, să devină lege. Este vorba despre legalizarea cannabisului în scop medicinal. Proiect care nu este văzut cu ochi buni de Guvern. ”Pe lista de priorități urmează și proiectul pe care l-am inițiat cu privire la cannabis, nu este vorba despre legalizarea acestuia în general, ci doar de cannabisul medicinal. Acest proiect s-a născut în urma unei inițiative civice a Asociației ,,Victoria mea!”, s-au strâns peste 300.000 de semnături, în special din partea bolnavilor cu diverse afecțiuni care beneficiază de pe urma tratamentului cu cannabis. Au venit cu această propunere, am lucrat-o împreună din punct de vedere legislativ, am strâns semnături de la toți colegii, iar acum ne aflăm la Camera Deputaților cu acest proiect, a trecut și de Senat. Este în dezbatere la Camera Decizională. Am așteptat cu nerăbdare punctul de vedere al Guvernului. Acesta nu a fost tocmai favorabil, mă nemulțumește argumentarea acestui punct de vedere, dacă ar fi venit cu o critică constructivă, aș fi înțeles. Acest punct de vedere este argumentat cu informații eronate sau cu informații care nu mai sunt de actualitate. Cannabisul ar fi ajuns în posesia pacienților doar cu recomandarea medicilor, reglementarea fiind la fel de riguroasă ca și în cazul morfinei. O persoană care ar dori să consume cannabis în alt scop, nu ar avea de ce să apele la o rețetă. La momentul de față avem pacienți care merg pe piața neagră, din disperare, pentru a-și achiziționa produse care sunt necontrolate, își pun viața în pericol”, a explicat Dumitrache, precizând, totodată, că foarte mulți țări folosesc cannabisul în scop medicinal.

Dumitrache: Ministrul Educației spune una, ministrul Sănătății spune alta

Cristina Dumitrache a vorbit, în cadrul interviului, și despre pandemia și modul în care aceasta este gestionată de autorități.„Trebuie să vă mărturisesc că îngrijorarea mea este semnificativă având în vedere că este foarte importantă încrederea populației în autorități. Deși, la început ni s-a cerut înțelegere că va urma o lună de lockdown, vor fi restricții pe o perioadă de câteva zile, săptămâni sau luni, ei bine, am trecut de un an. Măsurile adoptate nu sunt justificate de către așa-ziși experți, studiile pe baza cărora se iau astfel de decizii nu sunt publice și discutate. Noi nu știm cum sunt luate aceste măsuri, se schimbă de la o perioadă la alta, nu știm la ce să ne așteptăm. Miniștrii se contrazic între ei, ministrul Educației spune una, ministrul Sănătății spune alta. Premierul Cîțu ne spune că nu vorbim de un lockdown, nu vorbim de o înnăsprire a măsurilor, iar secretarul de stat de la Ministerul Sănătății ne anunță că ar fi bine o carantină națională de două săptămâni. Frumos ar fi să se pună toți de acord cu ce anume vor să facă și să ne comunice cu argumente, cu studii în spate, să vedem și noi fețele acelor experți și să fie transparenți în tot acest proces. Noi am intrat direct în stare de urgență, chiar dacă aceste informări le aveau cu mai bine de două luni înainte, fără nici măcar o pregătire, ca și când atunci ar fi auzit pentru prima dată de acest lucru. După un an și ceva aflăm că un document foarte important mai ales când vorbim de această campanie de vaccinare, ne străduim cu toții să dăm încredere, să meargă cât mai mulți oameni la vaccinare, fără acea frică care este justificată, mai ales că nu venim cu răspunsuri. Ei bine, un document stă mai bine de două săptămâni la sertar în legătură cu vaccinul AstraZeneca. Este o lipsă de transparență, asta fiind o componentă esențială”, este de părere Dumitrache.

Dumitrache, despre sezonul estival: Pare o sabotare a turismului

Întrebată cum ar fi gestionat lucrurile PSD, dacă ar fi fost la Guvernare, Dumitrache a declarat: ”Am fi făcut în mod diferit totul, am fi avut comunicare transparentă, măsurile economice anunțate ar fi fost altfel”.

Cristina Dumitrache a vorbit și despre sezonul estival care bate la ușă și pe care-l consideră compromis. ”Pare efectiv o sabotare a turismului de litoral, este o lovitură destul de grea, nu are nici cea mai mică logică să se ajungă la această situație și să ne așteptăm ca acești operatori să supraviețuiască. A cui e vina? Eu nu împart vina, mai repede mă aștept să se vină cu soluții. Ne-au explicat că multe lucruri sunt sub control, că economia crește, dar nu cred că cetățenii simt vreo îmbunătățire din acest sens, din contră. Tot așa ne așteaptă și acea normalitate de la 1 iunie, dar nu știe exact cum, având în vedere că testările și vaccinarea sunt cum sunt, încrederea populației scade considerabil și oamenii sunt speriați, nu se vine cu nici o măsură pentru a construi o relație sănătoasă între autorități și cetățean”, a mai comentat Cristina Dumitrache.

Dumitrache: Nu m-am băgat în treaba organizației municipale

Cristina Dumitrache a vorbit și despre Organizația Municipală a PSD Constanța. Întrebată dacă s-au limpezit apele în interiorul formațiunii, având în vedere demisia lui George Vișan, dar și deplasările unora la București, unde și-au spus nemulțumirile, deputatul a precizat: ”Nu m-am băgat în treaba organizației municipale, ei o să-și rezolve problemele și o să-și organizeze structurile. Domnul Vișan ne-a comunicat demisia sa, însă nu ne-a informat oficial cu ce vrea să facă”.

Cât despre cum arată Constanța, sub conducere PNL…:”O Constanță tristă și puțin dezamăgită. Promisiunilesau schimbările pe care și le imaginau și doreau par să nu se materializeze. Atâta timp cât cetățenii au răbdare, am și eu răbdare”,a conchis deputatul.

Mai multe declarații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920