Cristina Schipor, șefa DSP: Corpul de control nu a identificat probleme la Spitalul din Mangalia
Cristina Schipor, șefa DSP: Corpul de control nu a identificat probleme la Spitalul din Mangalia
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestLa începutul anului, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța că România se află în stare de alertă epidemiologică din cauza gripei, din pricina valului de infectări cu virusul gripal. La Constanța, o persoană și-a pierdut viața, iar o alta a fost infectată cu Flurona, o combinație a virusului gripal cu Covid. Despre situația epidemiologică din Constanța am discutat cu Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, care ne-a precizat că ne aflăm pe un trend descrescător în ceea ce privește infecțiile. În cadrul interviului, am abordat și alte subiecte de interes, inclusiv viitorul spital de Pediatrie.
„Deja începem să fim pe un trend descrescător. La ultima raportare pe raza județului Constanța cifrele indicau infecții virale ale căilor respiratorii 3479, pneumonii 72, gripă 127 de cazuri. Așa cum vă spuneam, observăm o scădere față de săptămâna trecută. Faptul că în ultimii ani am purtat mască, sistemul nostru imunitar a scăzut față de acest virus și de aceea este mai violent acum. Am avut un caz de flurona, din păcate da, am avut o tânără de 33 de ani care a decedat la Spitalul Județean, o persoană care nu a fost vaccinată antigripal”, a spus Schipor.
Situația în școli…
„Avem o situație destul de calmă. Părinții au fost foarte vigilenți. Pe lângă triajul care s-a făcut în cadrul școlilor de către profesori, părinții au fost primii care nu și-au dus copiii bolnavi la școală. Am fost susținuți de către Primărie și în mijloacele de transport în comun am dat materiale care se rulează pe ecranele din autobuze tocmai pentru a veni în sprijinul cetățenilor cu recomandările pentru această perioadă. La începutul școlii, după vacanță, am dat tuturor școlilor din județ care au solicitat aproximativ 520.000 de măști, le-am repartizat la școli tocmai pentru a veni în sprijinul autorităților locale“, a explicat Schipor.
La Spitalul Mangalia… nu sunt probleme
„Am făcut vizită în spitale. O impresie foarte plăcută ne-a făcut spitalul de la Hârșova care s-a dotat cu foarte multă aparatură, cu tomograf, au un mamograf. Alte probleme grave în spitale nu am identificat; mici recomandări au fost. Mai avem de văzut spitalele din Constanța. La Mangalia ne-am sesizat și noi referitor la cazul tânărului care a murit de apendicită. Acest caz este de competența Colegiului Medicilor, bineînțeles, dacă familia face plângere pentru malpraxis. Nu avem semnale în acest sens (dacă spitalul nu e dotat corespunzător). Corpul de control a fost acolo, nu am identificat asemenea probleme. Ei, într-adevăr, ne-au tot anunțat și am făcut anunț și în presă, au probleme cu compartimentul de Pediatrie unde nu reușeau să organizeze garda pentru weekend și pentru perioada de după ora 14. Acum am înțeles că au mai găsit un medic”, a mai precizat Schipor.
Spitalul de Pediatrie, în linie dreaptă
Referitor la Spitalul de Pediatrie, Cristina Schipor spune că se află în linie dreaptă. Și nu numai acest proiect… „La nivelul județului Constanța sunt 3 mari proiecte pe Sănătate, inițiate atât de Autoritatea Locală, Consiliul Județean, Primărie și Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății. Consiliul Județean are o construire corp departament sănătatea mamei și copilului în cadrul Spitalului Județean Sf. Andrei, Primăria are o Policlinică specializată pe cardiologie și oncologie nouă și DSP are spitalul de Pediatrie, care se va numi „Dr. Alexandru Pesamosca”, un spital nou care va funcționa și va fi construit în locul fostului spital CFR din Palas. Sperăm ca în martie să avem Hotărârea de Guvern prin care va fi finanțată construcția și dotarea noului spital de Pediatrie. Pe 18 ianuarie ne-a ieșit Hotărârea de Guvern prin care Ministerul ne permite să demolăm clădirea existentă. Deci, în cel mai scurt timp vom începe demersurile pentru a obține și certificatul de urbanism, autorizația de demolare a acestei clădiri care este într-un stadiu avansat de degradare.“
Interviul integral îl puteți urmări în materialul video de mai jos:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News