REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Dum., 26 Mai 2024
Anul XX Nr. 6741
14.1° Constanța Duminică, 26 Mai 2024 Anul XX Nr. 6741
 

Criză politică în Canada: Doi foşti miniştri, excluşi din partidul premierului Trudeau

Criză politică în Canada: Doi foşti miniştri, excluşi din partidul premierului Trudeau

Replica API 4 aprilie 2019 | 00:00 264

Jane Philpott

Doi foşti miniştri aflaţi în centrul celei mai grave crize politice din mandatul premierului Justin Trudeau au fost excluşi din Partidul Liberal aflat la putere, a anunţat marţi şeful guvernului canadian, informează miercuri AFP.

Jody Wilson-Raybould, fostul ministru al justiţiei, şi Jane Philpott, fost ministru al bugetului, au fost amândouă excluse din grupul parlamentar liberal, după ce au demisionat pe fondul acuzaţiilor de ingerinţă politică din partea premierului şi anturajului său într-un dosar judiciar.

"Fie că este vorba de a înregistra conversaţii fără consimţământ sau de a exprima de nenumărate ori o lipsă de încredere faţă de guvernul nostru şi faţă de mine însumi, a devenit evident că Jody Wilson-Raybould şi Jane Philpott nu mai pot face parte din echipa noastră liberală", a anunţat Justin Trudeau în faţa membrilor partidului său.

Premierul şi anturajul său se confruntă de două luni cu o gravă criză politică după ce au fost acuzaţi de către Jody Wilson-Raybould că au exercitat la adresa ei "presiuni inadecvate" pentru a evita un proces împotriva grupului canadian SNC-Lavalin, acuzat de corupţie în Libia.

Această criză intervine cu câteva luni înainte de alegerile legislative prevăzute să aibă loc în octombrie, cu un deznodământ tot mai incert pentru Partidul Liberal. Cele mai recente sondaje de opinie creditează opoziţia conservatoare cu un avans de mai multe puncte în intenţiile de vot.

Vineri, publicarea unor documente furnizate de Jody Wilson-Raybould unei comisii parlamentare însărcinată cu anchetarea cazului, printre care o conversaţie telefonică cu cel mai înalt funcţionar al Canadei care a fost înregistrat fără ştiinţa lui, a relansat cazul.

"Războaiele civile din cadrul partidelor sunt foarte dăunătoare, pentru că le arată canadienilor că ne preocupăm mai mult de noi decât de ei", a declarat marţi Trudeau, subliniind că "opozanţii politici câştigă atunci când liberalii sunt divizaţi".

Jody Wilson-Raybould a scris pe contul său de Twitter că nu are "niciun regret" şi că a acţionat "conform principiilor şi valorilor care trebuie mereu să treacă peste interesele de partid".

Andrew Scheer, liderul opoziţiei conservatoare, a criticat imediat decizia premierului, argumentând că "parlamentarii trebuie să-i protejeze pe cei care denunţă corupţia şi relele acţiuni ale guvernului, şi nu să-i pedepsească".

Justin Trudeau a dezminţit că a intervenit într-un mod "inadecvat" pe lângă fostul său ministru al justiţiei, însă a admis că are "numeroase lecţii de învăţat" din cazul SNC-Lavalin.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
122631242036
5/49
22232911525
joker
35381872920