REPLICA ONLINE CONSTANTA

35.1° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
35.1° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

CSM: Perioada îndelungată de aplicare a MCV nu a fost pe deplin justificată

CSM: Perioada îndelungată de aplicare a MCV nu a fost pe deplin justificată

Ana Maria LIPAN 16 septembrie 2023 | 11:09 500

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că perioada îndelungată în care a funcţionat Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România "nu a fost pe deplin justificată" şi, deşi acest instrument a fost considerat necesar în raport cu obiectivele stabilite, cu timpul şi-a pierdut această calitate şi "a condus la afectarea imaginii de ansamblu a sistemului judiciar".

CSM: Perioada indelungata de aplicare a MCV nu a fost pe deplin justificata

Într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, CSM reaminteşte că MCV a fost instituit de către Comisia Europeană cu ocazia aderării României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, având ca obiectiv principal reformarea sistemului de justiţie în vederea eficientizării sistemelor administrative şi judiciare, criteriile de referinţă pentru evaluarea progresului României fiind reprezentate de eficacitatea şi transparenţa sistemului judiciar în cazul instituţiilor cheie în domenii precum integritatea şi lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile, inclusiv în componenta referitoare la prevenirea corupţiei.

"Deşi ridicarea MCV faţă de România reprezintă un reper esenţial în recunoaşterea progreselor sistemului judiciar român, fiind un moment de referinţă pentru parcursul european al României, perioada îndelungată de aproximativ 16 ani în care acesta a fost aplicat nu a fost pe deplin justificată. Astfel, deşi iniţial MCV a fost considerat necesar în raport de obiectivele enumerate, cu timpul şi-a pierdut această calitate şi a condus la afectarea imaginii de ansamblu a sistemului judiciar, existând chiar situaţii în care a fost utilizat de factorii decizionali în sens negativ, contrar obiectivelor sale iniţiale", precizează sursa citată.

Consiliul Superior al Magistraturii mulţumeşte judecătorilor şi procurorilor, dar şi personalului auxiliar de specialitate, "toţi aceştia contribuind decisiv la rezultatul pe care România l-a obţinut, în pofida tuturor dificultăţilor cu care s-a confruntat sistemul judiciar în această perioadă îndelungată de monitorizare".

"Consiliul Superior al Magistraturii asigură întreaga societate de faptul că îşi va exercita constant rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei, iar implicarea instituţiilor autorităţii judecătoreşti va rămâne în continuare la fel de susţinută, în scopul realizării unui act de justiţie de calitate, având ca obiectiv final garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului şi asigurarea ordinii de drept", se mai arată în comunicatul citat de agerpres.ro. 

Comisia Europeană a închis vineri, în mod oficial, Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România, ce fusese introdus în 2007, la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei, indică un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PENTRU MAGISTRATI. Nu va este rusine deloc pentru sentintele pe care le dati ? Depun la dosar probe scrise, probe foto, aduc martori, sunt reprezentat de avocat si imi respingeti actiunea intr-un mod iresponsabil interpretand legile dupa cum vreti ? Directivele Uniunii Europene nu le luati in considerare si dati castig de cauza institutiei publice care mi-a produs un abuz si care nu a fost reprezentata in instanta depunand numai un inscris de cateva randuri ? Adica eu ca simplu cetatean nu trebuie sa am castig de cauza impotriva unei institutii publice ? Si vreti sa inchidem ochii la nenumaratele drepturi pe care le cereti: salarii de 20.000 lei, pensionare anticipata si pensii speciale ? Adica eu platesc taxe si impozite pentru „drepturile voastre” ca sa judecati stramb ? Dati-va demisia si lasati persoane cinstite si morale care sa judece. Mai corect se judeca pe timpul lui Stefan cel Mare.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510