REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Cu Niculae Bădălău arestat pentru dare de mită, șeful Curții de Conturi se laudă cu un amplu proces de reformă

Cu Niculae Bădălău arestat pentru dare de mită, șeful Curții de Conturi se laudă cu un amplu proces de reformă

Cristina BĂRBUCEANU 30 noiembrie 2022 | 13:28 775

Curtea de Conturi a României trece printr-un proiect amplu de reformă şi modernizare, în urma căruia să fie mai aproape de Parlament, de Guvern şi de cetăţeni, afirmă preşedintele instituţiei, Mihai Busuioc, care precizează că acum implementează o foaie de parcurs.

Declarațiile vin în contextul în care Curtea de Conturi este zduduită din temelii de scandalul în care este implicat vicepreședintele Niculae Bădălău. Acesta a fost arestat pentru luare de mită, iar procurorii DNA îl acuză că a încercat să mituiască un primar cu 170.000 de euro.

Conducerea Curţii de Conturi a României a primit, în perioada 27-29 noiembrie, la Bucureşti, o delegaţie oficială a Oficiului Suprem de Audit al Slovaciei, formată din Ľubomír Andrassy, preşedintele instituţiei, Miriam Mešková, director al Departamentului de Relaţii Internaţionale, Zuzana Martincová, director al Departamentului de IT, şi Lubica Hajduckova, din cadrul Departamentului de Suport al Calităţii.

Vizita a debutat cu discuţii bilaterale la nivel de preşedinţi privind rezultatele recente ale celor două instituţii supreme de audit, fiind abordate, de asemenea, aspecte de interes comun la nivel internaţional.

”Trecem printr-un proiect amplu de reformă şi modernizare, în care ne propunem să aducem această instituţie mai aproape de Parlament, de Guvern şi de cetăţeni. Implementăm acum o foaie de parcurs. Actualizăm manualele de audit financiar, de conformitate şi al performanţei, în acord cu standardele Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit (INTOSAI)”, spune Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României.

În cadrul întâlnirii cu membrii Plenului Curţii de Conturi au fost discutate mai multe subiecte precum: Sistemul de Control Informaţional KIS din Oficiul Suprem de Audit al Republicii Slovace şi Sistemul de Păstrare şi Identificare a Documentelor (SPID) din Curtea de Conturi a României; cadrul de performanţă în domeniul planificării; calitatea auditului; experienţa şi beneficiile evaluării peer-review şi aspecte legate de Subcomitetul INTOSAI pentru evaluatorii peer-review.

De asemenea, în cadrul discuţiilor a fost prezentată Evaluarea “inter-pares” a Curţii de Conturi 2020-2021, componentă esenţială a procesului de modernizare şi consolidare a instituţiei, realizat prin intermediul Proiectului CCR - SAI pentru cetăţean, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional pentru Capacitate Administrativă 2014-2020. Raportul evaluării peer-review, realizat de o echipă internaţională compusă din reprezentanţi ai instituţiilor supreme de audit din Polonia, Austria şi Olanda, poate fi consultat pe pagina de internet a Curţii de Conturi.

”Poziţia în care vă aflaţi implică o responsabilitate incredibilă de a uni oamenii într-un proiect comun. Şi noi ne aflăm în faţa unei provocări de reformare întrucât urmează să adoptăm Strategia de dezvoltare a instituţiei 2023-2025. Asta înseamnă setarea unor borne de control şi a unor indicatori care arată calitatea auditului realizat şi performanţa instituţiei. Rolul auditorilor publici externi este să ajute la crearea unei oglinzi pentru entităţile auditate, care să reflecte corectitudinea deciziilor luate, în vederea utilizării eficiente a resurselor publice”, afirmă Ľubomír Andrassy, preşedintele Oficiului Suprem de Audit al Republicii Slovace.

Reprezentanţii celor două instituţii supreme de audit au analizat situaţia generată de criza energetică, măsurile luate de guverne în acest context şi au convenit să coopereze cu instituţiile similare europene în vederea demarării unor audituri paralele comune care să servească la verificarea eficienţei măsurilor stabilite, dar şi pentru a identifica exemple de bună practică.

Perioada de implementare a proiectului CCR-SAI pentru cetăţean – SIPOCA 744, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020,  este între 9 septembrie 2019 – 9 martie 2023. Valoarea totală a proiectului este de 29,9 milioane de lei, din care cheltuielile totale nerambursabile - din FSE, prin POCA – sunt de 25,12 milioane de lei. Contribuţia proprie a instituţiei este în valoare de 4,79 milioane de lei. Obiectiv general al proiectului este consolidarea capacităţii instituţionale a Curţii de Conturi a României de a realiza activitatea de audit public extern, în acord cu standardele internaţionale în domeniu şi cu aşteptările societăţii, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468