REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cum a ajuns Gabriela Dascăl preşedintele Colegiului Medicilor Constanţa - vezi video

Cum a ajuns Gabriela Dascăl preşedintele Colegiului Medicilor Constanţa - vezi video

Replica API 17 decembrie 2011 | 00:00 823

"Am cerut medicilor specialişti să mă voteze"

"Am cerut medicilor specialişti să mă voteze"

Medicul Gabriela Dascăl a fost ales preşedintele Colegiului Medicilor Constanţa cu 19 voturi din 19, ea declarând că a cerut medicilor specialişti să o voteze. Programa electorală a lui Dascăl s-a bazat pe discuţii individuale cu medicii. "Mi-am dorit votanţi şi a trebuit să-i conving să mă voteze", a spus Dascăl. Conform acesteia, "campania în masă" s-a bazat pe câteva idei de promovare a tinerilor pe care spune că le-a mediatizat prin intermediul internetului.

Votată pentru că a promovat tinerii pe internet?!

"Am cerut medicilor specialişti să mă voteze pentru a exista o continuitate în activitatea Colegiului Medicilor, dar în acelaşi timp să-şi voteze colegii mai tineri pentru a se produce o împrospătare a activităţii prin venirea oamenilor noi, cu idei noi, pentru a nu rămâne îmbâcsiţi în ideile vechi. Nu cred că se poate face progres fără implicarea medicilor tineri, iar unul dintre lucrurile prioritare în acest mandat îl reprezintă pregătirea celor care vor dovedi că se implică în această activitate foarte mare consumatoare de timp", a spus Dascăl. Conform medicului, din Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Constanţa va face parte medicul orelist Ionel Gheorghe Comşa, medicul legist Marius Florentin Popa, dr. Daniel Vlad şi Ema Gheorghe. "În urma participării la vot a unui număr de 453 de membri au rezultat cei 19 membri ai Consiliului Judeţean Constanţa din care, vineri, a fost ales Biroul Executiv compus din preşedinte, trei vicepreşedinţi şi un secretar al Biroului Executiv. După voturile secrete, exprimate în cursul zilei de vineri, rezultatul este următorul: preşedinte dr. Gabriela Dascăl, 19 voturi din 19; vicepreşedinte cu probleme profesional ştiinţifice şi de învăţământ prof. dr. Ionel Gheorghe Comşa, 15 voturi din 19; vicepreşedinte cu probleme administrative economico-sociale şi asigurări de sănătate dr. Daniel Vlad, 14 voturi din 19; vicepreşedinte cu probleme de jurisdicţie, litigii, deontologie medicală dr. Marius Florentin Popa, 19 voturi din 19; secretar conferienţar Ema Gheorghe,18 voturi din 19 şi reprezentant în Colegiul Naţional dr. Gabriela Dascăl, 16 voturi din 19", a declarat dr. Gabriela Dascăl, preşedintele Colegiului Medicilor Constanţa.

Medici neinteresaţi de alegeri

Rezultatul final al alegerilor nu a fost o surpriză pentru medic. "Am candidat la această funcţie, sunt la a treia legislatură, am muncit enorm de mult la această campanie electorală, mult mai mult decât în dăţile trecute. Am reuşit să aducem la vot cu peste 150 de medici mai mult decât la ultimile alegeri. Nu este o performanţă fantastică pentru că numărul de prezenţă la vot tot mic a fost în raport cu numărul de membri cu drept de vot" , a spus Dascăl care a menţionat şi faptul că medicii nu sunt interesaţi să voteze din acelaşi motiv pentru care toată populaţia României nu este interesată de alegeri.

"Oamenii care mă cunosc mă susţin, dar s-au creat şi animozităţi"

"De ce peste tot la alegeri sunt două tururi de scrutin şi prin ce diferă doctorii de restul populaţie?", a întreabat presa Dascăl. Tot aceasta a şi răspuns menţionând că medicii nu sunt diferiţi cu nimic faţă de restul oamenilor. "Sunt oameni cu aşteptările şi dezamăgirile lor. Unii dintre ei înţeleg destul de puţin care este rolul Colegiului Medicilor. Se implică foarte puţin, nu au citit şi nu ştiu ceea ce înseamnă legea sanitară, ce înseamnă statutul şi care sunt atribuţiile Colegiului Medicilor şi fără o documentaţie nu au cum să ştie care este rolul nostru şi nu îi interesează. Pentru ei este o corvoadă faptul că trebuie să vină la Colegiul Medicilor să ia un aviz, li se pare o neplăcere. De ce procedez eu şi alţi câţiva altfel? Pentru că activitatea trebuie exercitată de corpul medical chiar dacă ea ne-a fost impusă, nu ne-am ales-o noi. Această organizaţie este impusă de Ministerul Sănătăţii şi are anumite atribuţii delegate care se răsfrâng negativ asupra colegilor noştrii. Dacă eu încerc să ţin lucrurile în legalitate, colegii care sunt în legalitate nu au de ce să mă felicite, în schimb colegii care nu sunt în legalitate prind o adversitate vizavi de tentativele noastre de a-i ţine pe linia dreaptă şi nu ai cum să găseşti foarte mulţi prieteni. Oamenii care mă cunosc mă susţin, dar s-au creat şi anumite animozităţi, ca în orice lucru când ieşi în faţă", a spus Dascăl.

"Am fost şi voi rămâne un factor de echilibru între diferitele grupări de medici"

În timp ce medicii par să fie dezamăgiţi şi dezinteresaţi, Dascăl spune că este interesată să se implice în activitatea Colegiului Medicilor. "Această treabă trebuie făcută cât se poate de bine şi consider că mă simt aptă să o fac. Am fost şi voi rămâne un factor de echilibru între diferitele grupări de medici. Nu am ţinut niciodată parte corpului medical universitar cu prioritate, nici corpului medicilor de familie, nici specialiştilor, ci am încercat să păstrez echilibrul între ei în aşa fel încât interesele tuturor să fie reprezentate cât se poate de proporţional. Campania electorală dusă de medicii specialişti în acest an a fost mai bună decât cea dusă de medicii de familie, ca dovadă că totul se reflectă în structura noului consiliu. Sunt mai mulţi medici specialişti decât medici de familie, ca dovadă că, vineri, nu a intrat nici un medic de familie. Voi încerca să menţin această situaţie antrenând medicii de familie care sunt foarte importanţi pentru toată activitatea medicală din judeţul Constanţa", a mai explicat Dascăl.

Vrea să recâştige poziţia de partener egal în discuţii cu Ministerul Sănătăţii

În perioada următoare, Dascăl spune că vrea să recâştige poziţia de partener egal în discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. "Nu este foarte simplu. Când s-a înfiinţat acest Colegiu eram parteneri egali şi totul se discuta în triunghi, însă după apariţia Legii 306 Colegiul Medicilor a fost scos de la masa negocierilor. A devenit consultant şi în acest fel tot ce se câştigase până atunci a început să se piardă treptat. Ideea mea este că persoana care va continua activitatea Colegiului trebuie să înveţe bucătăria lui din interior, pentru că un om venit din exterior poate fi foarte uşor manipulat", a spus Dascăl. Preşedintele Colegiului Medicilor a menţionat şi faptul că pentru Constanţa proiecte concrete nu există. "În mod concret nu avem proiecte deosebite. O să pot să spun mai multe în momentul în care vom avea noul buget şi în funcţie de ce propuneri voi avea de la fiecare departament", a spus Dascăl.

Contestată de medicul Neagoe: "Nu mai are voie să fie preşedinte!"

Deşi rezultatele alegerilor au fost contestate de medicul Cornel Neagoe, vineri, 16 decembrie, a avut loc şedinţa de alegere a Biroului Executiv a Colegiului Medicilor Constanţa. Neagoe spune că solicitarea sa nu a fost soluţionată şi va acţiona instituţia în judecată. "Am contestat rezultatele alegerilor care au fost validate după 10 ore de la aflarea lor şi nu s-a ţinut cont de sesizarea mea. Îi voi da în judecată. Ne vom face de râs, dar adevărul trebui scos la iveală. Nu se poate să furăm ca în codru. Toţi cu care am discutat nu au susţinut-o pe Gabriela Dascăl, preşedinta Colegiului Medicilor Constanţa, dar surprinzător a acumulat prin diverse inginerii cu 100 de voturi mai mult decât ceilalţi candidaţi. Este o mare ruşine şi o mare hoţie ce se întâmplă la Colegiul Medicilor Constanţa, din păcate apărată de Colegiul Naţional, în frunte cu acest Vasile Astărăstoae contestat de toată lumea", a declarat, pentru "Replica", dr. Cornel Neagoe. Preşedintele Colegiului Medicilor Constanţa, dr. Gabriela Dascăl, susţine că respectiva contestaţie a rezultatelor alegerilor pentru desemnarea conducerii instituţiei, formulată de dr. Corneliu Neagoe, "a fost respinsă ca nefondată, dar i-a fost trimis răspuns medicului de către preşedintele Comisiei Electorale". În replică, medicul Naegoe spune că nu a intrat în posesia documentului de care vorbeşte preşedintele Colegiului Medicilor Constanţa. "Dacă dânsa susţine că răspunsul contestaţiei mi-a fost transmis atunci aşa o fi, dar eu nu l-am văzut. Cred că au greşit adresa. De altfel, conform legii, nu mai are voie să fie preşedinte pentru că a depăşit cele două legislaturi. E la a treia legislatură. E preşedinte de ani buni. S-a lipit bine de scaun şi se pare că nu se mai dezlipeşte. Cât despre membrii Biroului Executiv, noutatea este Ema Gheorghe, restul sunt cei din gaşca ei veche", a replicat medicul, care a precizat că demersul său a fost făcut inclusiv la Colegiul Medicilor din România, dar fără un rezultat până acum.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272