REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

CUM a FOLOSIT o FIRMĂ TESTUL COVID pentru A CONCEDIA o ANGAJATĂ

CUM a FOLOSIT o FIRMĂ TESTUL COVID pentru A CONCEDIA o ANGAJATĂ

Replica API 18 noiembrie 2020 | 23:48 5294

O femeie din Constanța a rămas fără loc de muncă din pricina faptului că a fost bolnavă. Ulterior, potrivit acesteia, angajatorul ar fi profitat de situația pandemică și i-a transmis că nu se poate întoarce la serviciu fără să fie testată Covid, iar cât timp angajata a făcut testul și a așteptat rezultatul, el i-a desfăcut contractul de muncă. Femeia a mers în instanță și a câștigat pe fond. Precizăm că este vorba de firma Marenco El SRL, care se ocupă cu lucrări de instalații electrice și tehnico-sanitare și alte lucrări de instalații pentru construcții. Femeia era angajată pe funcția de inginer electrician.

În fapt, reclamanta a arătat că a fost angajata societății Marenco El SRL, până la data de 09.04.2020 când conform deciziei de concediere comunicată la data de 14.04.2020 i-a încetat raportul de muncă. Totul a pornit de la faptul că a fost răcită, a urmat tratament, dar a continuat să meargă la muncă. Însă, cum răceala nu i-a trecut, la data de 16.03.2020, medicul de familie i-a spus să-și ia concediu medical, având în vedere situația generalizată existentă la nivel național. Pe data de 26.03.2020, a arătat că s-a prezentat la birou, unde se întâlnea, pentru a merge ulterior, pe teren la muncă, însă administratorul firmei a menționat că până la momentul în care nu va face un test clinic care să dovedească că nu are nimic contagios nu se poate prezenta la muncă, spunându-i să meargă acasă. Pe 28 martie i-a comunicat angajatorului că a reușit să-și facă o programare, însă acesta i-ar fi spus că vrea s-o concedieze. Femeia a refuzat să semneze desfacerea contractului de muncă (cu acordul părților), iar administratorul i-a spus că, după ce va avea rezultatul analizelor, o așteaptă la locul de muncă. Pe 7.04.2020 a fost informată de medici că testul a ieșit negativ, însă va trebui să aștepte să fie sunată de DSP, pentru a putea merge să ridice rezultatul. Reclamanta a arătat că, deși s-a deplasat la sediul angajatorului pentru a face cunoscută situația, a fost jignită și amenințată de prietena lui pe motiv că nu a fost de acord cu încetarea contractului individual de muncă.

Pe 11.04 a putut să ridice rezultatul testului

În data de 10.04.2020 a fost înștiințată prin email de către DSP Constanța că poate ridica rezultatul testului în data de 11.04.2020 de la Spitalul de Boli Infecțioase și declarația necesară solicitării de concediu medical aferent perioadei de izolare de la doctorul de familie. Astfel, în data de 13.04.2020 s-a deplasat la medicul de familie și a efectuat procedurile necesare urmând să primească răspuns în 60 de zile, însă în aceeași zi medicul de familie i-a eliberat o adeverință medicală cu clinic sănătos pentru a fi prezentată angajatorului. În data de 14.04.2020, s-a prezentat la sediul angajatorului, unde i-a fost adusă la cunoștință decizia de încetare a contractului individual de muncă emisă încă din data de 09.04.2020 pentru a fi semnată, cu mențiunea că nu mai este nevoie de aceasta la muncă, administratorul motivând că niciun coleg nu ar vrea să lucreze cu aceasta.

Femeia a mers în instanță și a câștigat

”Admite în parte cererea formulată de reclamanta M.F.M., în contradictoriu cu parata SC Marenco El SRL. Anuleaza decizia nr. 26/09.04.2020 și repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere. Dispune reintegrarea reclamantei pe postul deţinut anterior concedierii. Obligă pârâta să plătească reclamantei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta, de la emiterea deciziei de concediere şi până la momentul reintegrării efective. Respinge ca nefondată cererea reclamantei cu privire la acordarea de despăgubiri morale. Obligă pârâta să plătească reclamantei cheltuieli de judecată de 2.000 lei, reprezentând onorariu avocat”, potrivit minutei judecătorești.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Precizăm că firma se ocupă cu lucrări de instalații electrice și tehnico-sanitare și alte lucrări de instalații pentru construcții.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oamenii buni sunt greu de gasit Nu ii da nimeni afara
3
12
Asa va trebuie daca munciti!
0
12
Cei incapabili tin cu dintii de un job .Cei valorosi nu se sfiesc sa plece daca nu mai sunt doriti .Eu asa am facut .I-am spus patronului in fata ....eu ca tine gasesc cum deschid usa ca am valoare asa ca fac pipi cu bolta pe firma ta
5
12
Asta era o nebuna, se dadea cu capul de pereti si tragea din punga. Patronul e baiat prea bun. Cum o fi castigat ?!?!?
4
15
Nu va fie frica sa va dati in judecata angajatorul atunci cand va neindreptatesc. Stiu oameni care nu fac nimic atunci cand sunt jigniti de patroni. Unii sunt nesimtiti rau. Patroni de carton, oameni fara suflet.
23
4
Asta merita si Barhalescu de la Icar la fel a lasat oameni pe drum un nemernic ce face pe sfintul pe la tv oricum il asteapta pirnaia
22
2
Plm, patroni de carton care cred ca daca au investit si e firma lor, fac ce vor.
30
3
... din care pana la urma reiese ca prietena patronului era geloasa si i-a pus bete in roate inginerei electrician ! Tara arde si tzatzele se gelozesc !
31
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108