REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

CUM a fost AMENDAT un MORT pentru că NU a avut ROVINIETĂ!

CUM a fost AMENDAT un MORT pentru că NU a avut ROVINIETĂ!

Replica API 10 februarie 2021 | 21:49 3252

O femeie a depus acțiune în instanță, fiind vorba de o plângere contravențională, precizând că s-a trezit cu o amendă pe numele soțului, dar că acesta este decedat. Întrucât s-a stabilit că nu are calitate procesuală, acțiunea i-a fost respinsă, însă cu mențiunea că ea nu va avea de suferit.

foto: fanatik.ro

Prin plângerea contravențională înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța, femeia a solicitat, în contradictoriu cu intimata Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., anularea procesului-verbal de contravenție. În motivarea cererii, aceasta a arătat că sancțiunea îl vizează pe soțul acesteia care este decedat și că mașina cu privire la care s-a reținut contravenția a fost vândută înainte de moartea acestuia. Este vorba despre faptul că autoturismul în cauză a fost depistat circulând pe drumurile naționale fără a deține rovinietă valabilă, pe A2, șa Km114+100m, pe raza localității Fetești, fiind aplicată o sancțiune în valoare de 250 de lei.

foto: cars.ro

Instanța a respins plângerea contravențională a femeii și admis excepția lipsei calității procesuale active. ”Astfel, pentru ca petentul să aibă legitimitate procesuală activă, respectiv, pentru a avea dreptul de a ataca, în instanță, procesul-verbal, se impune ca între petent (persoana care introduce plângerea contravențională) și contravenient (persoana menționată în procesul-verbal contestat) să existe identitate, nefiind posibilă atacarea unui procesul-verbal de o altă persoană. În acest sens, se impune a fi subliniat că sancțiunea contravențională este personală și nu poate fi executată împotriva altei persoane, astfel încât, indiferent de caracterul fundamentat sau nefundamentat al acesteia, singura persoană interesată de potențiala anulare a procesului-verbal este cea indicată în cuprinsul acesteia.

Terții față de acest raport juridic, fie ei și succesori ai contravenientului, nu pot fi afectați de actul administrativ individual de sancționare, întrucât amenda aplicată nu poate fi opusă sau executată împotriva acestora, motiv pentru care nu au legitimare procesuală (calitatea în sensul dispozițiilor de procedură) pentru a ataca procesul-verbal. Având în vedere aceste aspecte, rezultă că petenta, deși este succesoarea persoanei sancționate, nu are calitate de contravenient și, pe cale de consecință, nici calitate procesuală activă, motiv pentru care plângerea contravențională vizând proces-verbal menționat nu putea fi formulată de acesta. Procesul-verbal nu poate fi executat împotriva acesteia, care nu are obligația legală de plăti amenda stabilită pe numele soțului, după cum a învederat și intimata, astfel încât procesul-verbal va produce efecte juridice”, potrivit instanței.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ori legiuitorul e muist de cacat !!! Eu nu sunt prost !!!
1
0
Se spune ca dupa moarte,sufletul se reincarneaza si deci cu putin efort,se poate amenda cel ce se va naste peste ani,acesta fiind obligat sa plateasca si majorari din cauza intarzierii platii amenzii.Daca sufletul se va intrupa in alta tara,autoritatile romanesti trebuia sa stie asta si sa ceara ajutorul omologilor straini,pentru ca pedeapsa sa fie aplicata acolo. Nu se mai poate asa! Pai ce,adica mori si lasi datorii la stat?!
3
1
Apropos de analfabeti functionali. Citesc si nu inteleg nimic. Procesul verbal nu poate fi executat impotriva acesteia, care nu are obligatia legala de plati amenda stabilita pe numele sotului. Mai treceti si prin filtrul gandirii ce cititi.
5
2
La noi ca la nebuni !
5
0
pai daca mortii au votat psd, astia ii amendeaza!!!
7
3
Daca mai are vreo proprietate pe numele defunctului va fi executata silit pentru 250 lei plus taxe executare. Trebuie scoasa masina de pe numele defunctului de la politie pentru ca institutiile statului nu comunica intre ele intentionat. Altfel va primi si alte amenzi daca cumparatorul autoturismului este de rea credinta.
19
0
da urmeaza ca in romanica lui rahat cu mot si a lui citu, raposatii sa vina personal sa-si sustina cauza in cadrul indus de injustitia generalizata,aferim
10
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614