REPLICA ONLINE CONSTANTA

-2° Constanța Sâm., 14 Dec. 2024
Anul XX Nr. 6943
-2° Constanța Sâmbătă, 14 Decembrie 2024 Anul XX Nr. 6943
 

Cum a fost anihilată rețeaua de infractori români care a băgat spaima în vârstnicii din California

Cum a fost anihilată rețeaua de infractori români care a băgat spaima în vârstnicii din California

A.F. 17 martie 2023 | 21:20 3231

Ies la iveală o serie de amănunte despre operațiunea de amploare demarată în SUA, coordonată de FBI și IRS, care a ajuns pe malurile Oltului, în România și ale cărei ecouri nu se vor stinge prea curând.

Cum a fost anihilata reteaua de infractori romani care a bagat spaima in varstnicii din California

Mai bine de opt ore au durat perchezițiile domiciliare operate, în Râmnicu Vâlcea, marți, 14 martie. Orășelul de la poalele Carpaților Meridionali nu este pentru prima dată în vizorul autorităților federale. De-a lungul ultimelor decenii, faima de Hackerville – capitala mondială a escrocilor cibernetici – a adus și deservicii acestei așezări. Dar localnicii au început să se învețe cu astfel de descinderi în forță, la primele ore ale zilei.

Doar că de această dată, ele vizau membri ai comunității rome care a pus stăpânire pe un cartier din oraș, unde și-a ridicat adevărate palate. Pentru vecinii terorizați de veșnica gălăgie, mirosul de grătare și zgomotul bolizilor, descinderea mascaților n-a reprezentat o surpriză prea mare. Nici când camionul de tractări a plecat cu autoturismele de lux de sute de mii de dolari, parcate în fața caselor sau ascunse prin garaje, nimănui nu i s-a părut ceva anormal, cu excepția femeilor din locațiile vizate care le-au însoțit cu bocetele de rigoare. Cât despre soții acestora, au fost mult prea buimăciți ca să mai riposteze.

Rudele de peste Ocean care le-au trimis bogății în ultimii trei ani nu au mai apucat să le dea de veste că urmează să fie călcați de anchetatorii americani și români, în frunte cu FBI și IRS - Fiscul american.

Rude care au reușit să comită în pandemie nenumărate fărădelegi în California, în urma cărora au repatriat în țară, sub diverse forme, active în valoare de aproximativ 1,4 milioane de dolari americani obținuți din fonduri ilicite.

Cum a fost anihilata reteaua de infractori romani care a bagat spaima in varstnicii din California

Iar această rețea a scos la iveală o caracatiță infracțională și mai mare în fruntea căreia se află un român acuzat de fraudă Covid în SUA de peste 5 milioane de dolari care pusese la punct o schemă cu sute de complici, scrie adevărul.ro.

Infractorii vâlceni căutați... acasă

Cum s-a ajuns la descinderile din Vâlcea? Membrii unui sindicat de crimă organizată transnațională, format doar din rude, se află în atenția anchetatorilor din California care-i acuză de crearea unui grup infracțional și de spălarea a aproximativ 1,4 milioane de dolari, bani obținuți în principal din tâlhării, furturi și înșelăciuni cu consecințe deosebit de grave, comise peste Ocean.

Timp de aproximativ trei ani, aceștia au reușit să bage spaima printre asiaticii în vârstă din Mira Mesa, o comunitate din San Diego care rivalizează ca număr de locuitori chiar cu municipiul Râmnicu Vâlcea – undeva la 80.000 (în orașul de pe malurile Oltului sunt puțin mai mulți), dar și din alte zone.

Pe parcursul anchetei SDPD (San Diego Police Department), detectivii au stabilit că în zonă operează mai multe grupuri criminale românești care au comis numeroase furturi de bijuterii, fraude și escrocherii în sudul Californiei. Poliția a efectuat / emis mandate de arestare pe numele a 12 / 13 dintre suspecții de furturi de bijuterii, a anunțat că se află în căutarea altor 30 de persoane pentru audieri și a dat publicității numele și fețele celor bănuiți atât a celor arestați, cât și a celor căutați (galeria foto).

Gruparea din Vâlcea care făcea parte dintre aceștia avea să iasă, însă, în evidență și să le pregătească anchetatorilor o surpriză de proporții.

Cum a fost anihilata reteaua de infractori romani care a bagat spaima in varstnicii din California

Doi suspecți arestați, restul căutați: Clanul Ghiocel aka Clanul Alexandru

În urma unei plângeri depusă la începutul lunii martie, anchetatorii au realizat că în spatele acestei filiere se află de fapt un adevărat „rechin” pe care-l vânau de multă vreme, despre care vom oferi detalii în a doua parte a acestui material. Și practic, filiera vâlceană era de fapt o ramură a sindicatului criminal condus de acest personaj dubios.

În paralel cu descinderile din Vâlcea, peste Ocean erau identificate șase persoane: soții Ghiocel – Eduard și Floarea, fiii Marius și Gabriel, și partenerele acestora de viață: Argentina Alexandru și Larisa Ghiocel.

Cei șase fac parte din familia Alexandru: Eduard Ghiocel sau Alexandru zis Filică are 47 ani, Floarea Ghiocel sau Floarea Alexandru - 48 ani, Gabriel Ghiocel - 25 ani, Larisa Ghiocel - 24 ani, Marius Ghiocel - 33 ani și Argentina Alexandru - 31 ani. Cu toții sunt parte a Clanului Calocică din Vâlcea.

Doar doi dintre suspecți, considerați lideri ai grupării de hoți de bijuterii, au fost deja arestați preventiv: soții Floarea și Eduard. Despre restul se crede că s-a întors deja în țară, iar pe numele acestora au fost emise mandate federale (vezi galeria foto).

„Dețin Lamborghini, Ferrari și Rolls Royce și mari conace în România”

Noi acuzații sunt aduse împotriva celor șase români, după ce autoritățile federale au reușit să sechestreze milioane de dolari în bolizii, numerar și aur. Ancheta FBI a stabilit că mașinile de lux, cele trei autoturisme confiscate în România, în valoare de aproximativ 750.000 de dolari, au fost cumpărate în California și apoi trimise în țară, la familii. Banii pentru achiziționarea acestora au fost obținuți din vânzarea unora dintre bijuteriile furate în SUA.

Cum a fost anihilata reteaua de infractori romani care a bagat spaima in varstnicii din California

O altă parte din podoabe a fost trimisă în România. Multe bijuterii au fost amanetate, iar cu banii obținuți s-au cumpărat inclusiv lingouri și monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari.

Astfel, s-a sponsorizat operațiunea de spălare de bani care a umplut buzunarele românilor și a alimentat întreprinderea criminală.

„Au cumpărat vehicule de lux. Avem suspecți care dețin Lamborghini, Ferrari și Rolls Royce. Și au mari conace în România”, aveau să constate anchetatorii.

Pe lângă tâlhării, aceștia îi acuză pe românii din subgruparea Ghiocel / Alexandru și de înșelăciune prin corespondență și prin internet, dar și de obținerea de indemnizații de șomaj cu acte false și multe alte infracțiuni aflate deocamdată în documentare.

Metode de operare

În ceea ce privește modul prin care erau furate bijuteriile, anchetatorii federali au stabilit că vâlcenii efectiv își vânau victimele. Le urmăreau în supermarketuri, în cartierele de asiatici, la temple. Le smulgeau bijuteriile sau îi deposedau de banii pe care-i aveau asupra lor, iar dacă opuneau rezistență, apelau la violență. Uneori le propuneau spre vânzare bijuterii despre care spuneau că sunt din aur, dar de fapt erau false, și în timp ce-i convingeau să le probeze, le furau pe cele adevărate.

În alte cazuri pretindeau că sunt din Dubai și în timp ce cereau informații sau chiar susțineau că au fost jefuiți și au nevoie de ajutor pentru a se întoarce în țara lor natală, „prin distragerea atenției” victimelor, le furau acestora colierele, ceasurile, inelele, banii.

Camerele de securitate au înregistrat multe dintre atacurile de acest gen. Fiind însă în pandemie, tâlharii își ascundeau identitatea în spatele măștilor de protecție și astfel au reușit să se ascundă atâta vreme.

O bătrână vietnameză de 72 de ani a fost atacată chiar în fața casei sale, cu o săptămână înainte de Crăciun. Două femei i-au smuls de la gât un colier pe care-l avea moștenire. De altfel, multe dintre bijuteriile sustrase s-au dovedit a fi extrem de valoroase.

Cum a fost anihilata reteaua de infractori romani care a bagat spaima in varstnicii din California

Caracatița fraudei de peste 5 milioane de dolari

Menționam anterior că acest clan mafiot din Vâlcea a dus la prinderea celui considerat a fi „creierul unei rețele transnaționale de infractori” cu legături în San Diego. Investigația privind furturile de bijuterii a fost cea care a condus poliția la grupul care se ocupa de fraudare SARS - CoV2 prin șomaj.

Este vorba despre un alt român, acuzat că a furat peste 5 milioane de dolari cu ajutorul indemnizațiilor de șomaj. Constantin Sandu, zis „Bibi” / Bobby Sandow / Bobi Sandu, sau Ionuț Mihai, de 33 de ani, a fost primul arestat, la începutul lunii martie, în urma unei plângeri depusă la tribunalul federal. Autoritățile americane consideră că el se află și în spatele rețelei criminale din Vâlcea.

Schema pusă la cale de acesta a plecat de la un program EDD, din California, care în timpul pandemiei a oferit o serie de beneficii șomerilor. Deși nu era cetățean american, Sandu a reușit să construiască o rețea mafiotă la care au aderat nu mai puțin de 214 persoane, printre care și membri ai grupării de hoți de bijuterii.

Complicii erau atât din California, cât și din România, atrași cu toții de ideea de a face bani fără prea mult efort.

Complicii, recrutați prin Facebook

Autoritățile americane au fost șocate să descopere ramificațiile organizației criminale, dar și că aceasta a fost pusă la cale cu ajutorul Facebook-ului prin intermediul căruia Sandu a reușit să recruteze sute de persoane care să pretindă că sunt șomere și să încaseze indemnizații de șomaj.

Camerele de securitate au înregistrat multe dintre atacurile de acest gen. Fiind însă în pandemie, tâlharii își ascundeau identitatea în spatele măștilor de protecție și astfel au reușit să se ascundă atâta vreme.

O bătrână vietnameză de 72 de ani a fost atacată chiar în fața casei sale, cu o săptămână înainte de Crăciun. Două femei i-au smuls de la gât un colier pe care-l avea moștenire. De altfel, multe dintre bijuteriile sustrase s-au dovedit a fi extrem de valoroase.

„Au existat mesaje distribuite masiv pe Facebook prin care erau căutate persoane care doresc să aplice pentru fraudă EDD”, au recunoscut anchetatorii americani.

Sandu a creat mai multe companii fantomă, de genul Kraftsman Construction Co., Bless Tires & Auto Repair, TLC Cleaning și Hood Cleaning Service, a învățat și a dezvoltat un proces pentru a primi beneficii cât mai mari posibile prin utilizarea de documente false, facturi de utilități, declarații de câștig, carduri frauduloase de asigurări de sănătate etc..

Cum a fost anihilata reteaua de infractori romani care a bagat spaima in varstnicii din California

Constantin Sandu a fost primul arestat, la începutul lunii martie, de agenții FBI din San Diego, fiind prins la punctul de trecere a frontierei spre Mexic, Imperial Beach. Potrivit anchetatorilor americani, și-a instruit complicii nu doar să fabrice documente false, dar și să creeze conturi și companii, să declare afaceri fictive, iar apoi să depună cereri de ajutor de șomaj false la Departamentul de Dezvoltare Economică din California.

Falsuri și firme-fantomă

Arestarea lui „Bobby Sandow” a reprezentat punctul culminant al unei anchete derulate pe parcursul unui an de anchetatorii americani. Schema dezvoltată de acesta a funcționat fără probleme în perioada 2020 – 2022.

Aplicațiile erau falsificate cu date anterioare, pentru a genera zile de plată cât mai multe, iar comunicare se făcea atât prin Facebook cât și prin alte mijloace electronice. Complicii s-au întâlnit însă și personal cu Sandu pentru a-i furniza informațiile personale de identificare.

Anchetatorii au stabilit că nici una dintre cererile de șomaj, nici unul dintre documente, conturi, companii, fotografii etc, nu a fost real. A profitat din plin de lipsa de control a statului american, care nu a gestionat cum trebuie procesul de acordare a acestor indemnizații, după cum aveau să recunoască chiar păgubiții.

Pe români îi așteaptă ani grei în pușcărie

Chiar dacă frauda prin șomaj nu este o noutate, interesant la acest caz este că ea a fost divulgată în urma investigației Departamentului de Poliție din San Diego privind furturile de bijuterii pe străzile din Mira Mesa, recunosc autoritățile americane. Acestea au remarcat că unii dintre infractori sunt implicați în ambele cazuri: sunt cetățeni români și provin din același oraș – Râmnicu Vâlcea.

În timp ce Sandu urmează să fie prezentat în fața instanței federale pe 16 martie (17 martie - având în vedere fusul orar) pentru o audiere preliminară privind acuzația de fraudă electronică, soții Ghiocel / Alexandru vor ajunge și ei în fața judecătorilor vineri, 17 martie, pentru o audiere pe cauțiune. Cu toții riscă zeci de ani după gratii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce fete de c***i jegoase au astia Merita omoriti toti ciganii
1
0
Cum au primit vize de USA satrele de gipsalai?
8
0
Niște c***i infecte, borate.. Le crăpa negrii gaoaza în bulau..
3
0
Daca o instututie romaneasca - politie, procuratura, anaf, dna, etc. facea asemenea acuzatii era discriminare. Noroc cu americanii saracii. Apropo, cum sa ne dea liber, fara vize cu asemenea creaturi?
9
0
Astia au traversat Atlanticul sa ne ia cra-cra-urile iar noi nu suntem in stare sa-i aducem din Italia, atentie Italia a doua Romanie, pe jegurile de Mario Iorgulescu care se pisha in interviuri pe statul roman, pe o Bica, Savulescu, etc
9
0
tot le ziceti romani, sunt indieni
9
0
ANGI,DOAMNE AJUTĂ !
2
0
USA nu este UK, Spania, Italia etc! E nasol, ca astia, americanii, vin si dupa tine! Va dati cat de ordinare au foat ciorile, de le au saltat! Avem noi orasu devastat de durere de plecarea ciorilor, pardon, valorilor, care o ard pe genu "sport"! Cat or sa mai doarma aia pe ei?
5
0
Mă gândeam așa, cum e oare sa fii o americancă sărită de 70 de ani și să fii tâlhărită ca în codru, pe stradă, ziua în amiaza mare, de o femelă rrromă, d-aia care miroase frumos? Pe tărâm american, pedepsele sunt pe măsură, din ce am văzut pe la Discovery Chanel. Pot lua în primă instanță și 60 de ani de pușcărie fiecare. La apel, cu un avocat bun, pot rămâne cu câte 50, fără posibilitatea de eliberare înainte de termen.
13
0
Și uite-așa ne-au mai făcut o dată de rahat dragii noștri rrrromi. Ce poate fi mai dezgustător decât să citești un astfel de articol?!? Și ne tot întreabăm de ce nu ne scot Americanii vizele. D-aia. Asta ca să știți pe ce lume trăiți.
12
0
Fără rasism.Romanul vede venind o persoana,pe drum.Cum era destul de departe persoana,nu știa cine vine.Cand s a mai apropiat ala,romanul zice:Credeam ca vine un om,dar este doar un rommmm.Nu știu de ce statul nu ne diferențiază clar de ăștia , căci trebuie sa plătesc eu mizeriile ăstora și nu mi convine.N are nimic în comun romanul cu ăștia,deci diferentiati ne.Si ziceți lumii ntregi ca nu ne prea plac nici noua.Ăștia.
10
0

REPLICA



LOTO

6/49
31209232810
5/49
2733257311
joker
231042453011