rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cum a pierdut comuna Cumpăna banii europeni pentru centrul de tineret

Mariana Gâju

În luna iulie 2013, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța” a demarat implementarea proiectului ”Reabilitarea, extinderea și dotarea unei clădiri din Zona Metropolitană Constanța, localitatea Cumpăna, în vederea utilizării acesteia drept centru pentru tineret”. Proiectul implica reabilitarea și dotarea unei clădiri, în vederea înființării unui centru de tineret care să le ofere tinerilor metode alternative de învățare, o educație informală care să vină ca o completare la cunoștințele pe care le acumulează în școli, să asigure accesul la informație și să reprezintă un loc de întâlnire pentru desfășurarea unor activități cultural-artistice și educative

În 2013, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța” a urcat pe SEAP anunțul de achiziții publice având ca obiect „Reabilitarea și extinderea unei clădiri din zona Metropolitană Constanța, localitatea Cumpăna, în vederea utilizarii acesteia drept Centru pentru tineret”. În urma procedurii, câștigătoare a fost Societatea de Construcții, Instalații si Montaj (SCIM SA), motiv pentru care, între cele două s-a încheiat contractul de execuție lucrări nr.212/14.11.2013. Pe parcursul executării contractului nr.212, urmare a intervenirii unor situații neprevăzute ce au impus luarea unor măsuri de consolidare suplimentare, s-a încheiat contractul de execuție nr.663/5.08.2015 care a avut ca obiect „Lucrări complementare pentru obiectivul Reabilitarea și extinderea unei cladiri din zona Metropolitană Constanța, localitatea Cumpana, în vederea utilizării acesteia drept centru pentru tineret” și termen de execuție 30 zile calculat de la primirea ordinului de începere a lucrărilor. Contractul de execuție nr.663/5.08.2015 a fost încheiat în urma unei proceduri de achiziție distinctă de cea prin care a fost încheiat contractul nr.212/2013, publicată în SEAP. Ulterior, SCIM SA emis factura fiscală nr.2996/20.11.2015 în cuantum de 298.977,49 lei, față de care a fost emis Certificatul de Plată nr.1/30.09.2015 de către achizitor prin diriginte de santier și confirmat de către Beneficiarul final al lucrării UAT Cumpana prin Primar. SCIM SA spune că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța” nu și-a respectat obligația de plata, deși a emis prin intermediul executorului judecatoresc somația nr.11/8.02.2016, acțiune rămasă fără rezultat. Motiv pentru care a deschis acțiune în instanță. Au cerut și obligarea la plata penalităților de 0,007% pe zi din valoarea facturii neachitate, în cuantum de 32.020,49 lei calculate de la data scadentei până la data de 1.07.2016.

”Societatea debitoare a recunoscut existența debitului pretins, neexistând un refuz de plată al facturii, iar SCIM SA și-a indeplinit obligațiile contractuale, aspect dovedit cu procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor la stadiul fizic nr.1/16.10.2015”, au relatat reprezentanții societății în fața instanței.

Lucrare nefinalizată, bani europenei pierduți!

În replică, reprezentanții Asociației spun că SCIM SA invocă ca temei de drept al cererii sale, contractul de execuție lucrari nr.212/14.11.2013, precum și factura fiscală emisă și neînsușita de Asociație, omițând să amintească că lucrările nu au fost finalizate, iar cele executate au fost efectuate necorespunzător, astfel că societatea este cea care îi datoreaza suma de 3.582.035,27 lei, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat ca urmare a neîndeplinirii culpabile a obligațiilor contractuale, Mai spun reprezentanții Asociației că nu sunt reale nici susținerile cu privire la faptul ca situațiile de plată au fost confirmate de catre beneficiarul final al lucrării, în speță UAT Cumpana, dimpotrivă, beneficiarul final al lucrării și-a exprimat în mod constant neulțumirea față de modul de executare al lucrărilor atât din punct de vedere tehnic cât și sub aspectul nerespectarii termenelor contractuale.

Prin neîndeplinirea de către societate a obligațiilor asumate prin cele două contracte de executie, Asociația s-a aflat în imposibilitatea îndeplinirii obligațiilor asumate în cadrul contractului de finantare nerambursabilă nr.3758/12.07.2013, încheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Ca urmare a nefinalizarii proiectului până la data limită, respetic 31.12.2015, Asociația a invocat în instanță faptul că este obligată să restituie Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice, suma de 763.118,82 lei, reprezentând totalitatea cheltuielilor efectuate până în prezent în cadrul proiectului. ”Încă de la demararea lucrarilor de execuție, reclamanta a înregistrat intârzieri în respectarea graficului de executie asumat și, deși reclamanta , prin participarea la procedura de achiziție a anlizat documentația tehnică, pe parcursul derulării lucrărilor, a invocat permanent diverse neclarități/neconformități ale proietului tehnic, tergiversând astfel execuția lucrărilor. În cadrul acestui contract de lucrări complementare reclamanta nu și-a indeplinit obligatiile contractuale, nefinalizând în termen lucrările asumate și neprezentand pârâtei documentația necesară organizarii receptiei la terminarea lucrarilor”, au mai relatat reprezentanții Asociației în instanță. Însă, faptul că lucrările complementare nu ar fi fost realizată, nu reiese din expertiza prezentată la dosar. Aceasta a constatat că lucrările au fost duse la bun sfârșit.

Tribunalul Constanța a admis acțiunea SCIM SA, pe motiv că pretenţiile cu care a fost investită instanța nu sunt aferente contractului nr.212, ci contractului nr.663 care a avut ca obiect doar lucrări de fundaţie. Faptul că primul contract nu s-a finalizat nu poate determina neplata celui de-al doilea contract care a fost încheiat printr-o procedură de atribuire distinctă și executat integral, conform expertizei efectuate în cauză. ”Neconcordanţele din proiectul tehnic iniţial aferent contractului nr.212, constatate şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii, şi care au determinat suspendări repetate ale execuţiei lucrărilor aferente contractului nr.212 , la cererea pârâtei, conform adreselor de la dosar nu sunt imputabile reclamantei, întrucât procedura de atribuire a contractului a avut ca obiect doar execuția lucrărilor, nu și proiectarea”, reiese din motivarea instanței. ”Admite cererea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 298.977,49 lei reprezentând debit principal, datorat conform facturii fiscale nr. 2996/20.11.2015, precum şi la plata sumei de 32.020,49 lei reprezentând penalităţi de întârziere contractuale. Cu recurs în 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta instanței. Dosarul se află în fază de recurs, următorul termen fiind stabilit pentru 8 ianuari 2020.

Mariana Gâju nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere, și nici reprezentanții Asocieției de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța”.

De precizat faptul că proiectul început și nefinalizat de către Zona Metropolitană Constanța, privind realizarea unui centru de tineret, a fost preluat de Compania Națională de Investiții.

vineri, 6 decembrie 20192872
Comentarii

14mariana(6 dec 12:27)
recunosc ca sunt o pesedista tembela ,fost repetenta la scoala
16Constantean(6 dec 10:57)
Mereu cand merg la cumpana si o aud pe asta sau o vad pe la TV cum se manifesta,ma intorc in timp cu cel putin 30 de ani. Cumpanenii mei cica,asa incepe discursul
03klaus(6 dec 10:42)
Am venit cu masina , dintr-o delegatie la Odorheiu Secuiesc . In drum spre Constanta , am trecut prin multe comune si sate din zona . O frumusete , ordine si curatenie increbila . Ghirlande enorme cu flori ,la ferestre . Totu intr-o arhitectura armonioasa . Si nu erau langa Constanta , port si statiunii , ci departe de orice oras . Nu inteleg diferentele enorme , dintre satele Dobrogene si restu din Mures , Brasov etc . In fine...asta este .
16robinet(6 dec 10:38)
Ce pretentii sa aveti de analfabeta asta aroganta si pupincurista, vorbiti cu ea de fonduri europene ca de nave spatiale
213Alexe(6 dec 06:47)
Imi vine sa vomit vand o vad cum pupa-n fund orice lider de la psd. Nu conteaza cine, ei sa-i mearga bine. Cei din Cumpana au ramas ancorati in anii 80. Sa stai sa asculti cuvantarile comuniste ale doamnei fara sa iti vina rau, clar iti meriti soarta. Sa vezi acum mancatorie, cand a venit Veorica presedinta femeilor din psd. Deja a inceput. De mult viseaza madam postul. Nu ati vazut ce urat a facut cand a pierdut presidentia primarilor? Poate va desteptati si voi in al 12-a ceas. La multi ani, Niculae!
176Crassus(6 dec 05:02)
"Maimuta" asta, a atras fonduri europene mai mult decat toti ori primarii la un loc. S_a investit in Cumpana cum nu s-a investit in alta localitate. Dar frustrarile de natura sociala, sexuala sau de oricare, v-au adus in pragul pupincurismului. Sunteti o generatie de ratati, o generatie care va conduce Media, FB... Doar stiti sa jigniti. O sa vina la putere oamenii vostri, si atunci sa vedeti...
420Ciuma Cumpenei(6 dec 01:09)
Maimuta asta jumulita, este ca un caine rupt de foame care isi mananca rahatul! Mizeria mai mare k zdreanta asta nu exista in tot judetul Constanta!
513o pla(6 dec 01:06)
Nu conteaza partidul dar, nu inteleg cum poate fi aleasa specimena asta ca primar. Cred ca mintea unei gaine e mai evoluata decat aratarea din poza.
417Dobre(6 dec 01:06)
Maimuta asta, ce raspunde la numele de Caju este o individa care confunda de multi ani , comuna cu o sceneta comunista inchinata mai marilor... Cucoana inca nu realizeaza ca Dragnea e puscarias , ca Dancila a luat un sut in fund si ca Mazare si Constantinescu sunt pentru multi ani la puscarie. Ea , in nesimtirea si tupeul ei fara limite, continua cu poeziile dedicate tatucului. Tutoooo, lasa-ne ca ti-a venit randul, merci draxu' acasa si ascundate, ca vine DNAul dupa tine, proastooo....
mai mult...Replica
28 ian 15:58ReplicaDecizie finală în Parlament: s-au eliminat pensiile speciale pentru 11 categorii de bugetari / Lista persoanelor vizate de actul normativ

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, cu 247 de voturi 'pentru' si 21 de...366

28 ian 14:24ReplicaVal de accidente! Un şofer a intrat cu maşina în stâlp, la Medgidia: persoană ÎNCARCERATĂ!1435
28 ian 13:48ReplicaAplicație SMART, la Constanța! Vrei să vezi când vine autobuzul, ruta și cea mai apropiată stație?723
28 ian 13:14ReplicaPERICOL! Cu oile și măgarii pe A2, pe o ceață DENSĂ! VIDEO

Pericol! Pe o ceață care împiedica vizibilitatea pe o distanță de câțiva metri, o turmă de oi, dar și câțiva...649

28 ian 14:29ReplicaTUN de milioane de euro. O afaceristă din Constanţa, CONDAMNATĂ la ani grei de închisoare1490
28 ian 13:36ReplicaAccident rutier MORTAL în Valu lui Traian1859
28 ian 00:00ReplicaCând politicul îşi bagă coada: Cine e constănțeanca interimară de doi ani la șefia BTT

Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la BTT SA...3211

28 ian 00:00ReplicaFirma moştenitorilor lui Gheorghe Oancea DEMOLEAZĂ clădiri în regim de urgenţă!2771
28 ian 00:00ReplicaSpitalul de Boli Infecțioase NU ARE TESTE pentru a IDENTIFICA CORONAVIRUSUL!667
28 ian 00:00ReplicaMașina unui PROXENET, cuprinsă de FLĂCĂRI, la Mangalia! VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați luni, 27 ianuarie, în jurul orei 4.00, să intervină la un...7295

28 ian 07:17ReplicaDETALII despre CONSTĂNȚENII care au CONCERTAT în CHINA! Ce spune directorul Teatrului Oleg Danovski1328
28 ian 22:53ReplicaȚEPE pe INTERNET în numele unui PREOT CONSTĂNȚEAN! ACUZAȚII GRAVE!1182
Vremea
6.4°6.4° - 8.1° marţi, 28 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 2.87 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/4991823283545
5/4071420222330
joker10202831456
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportSimona Halep, sigură de locul 2 WTA la finalul Australian Open. Cum arată clasamentul acum

...687

28 ian 00:00SportItalienii anunță că Răzvan Marin este dorit de Fiorentina, cea care oferă 12 milioane de euro

...337

28 ian 00:00SportBorussia Dortmund este aproape de o nouă mutare importantă, după Haaland: Emre Can, de la Juventus

Emre Can a fost dorit și de către Manchester United în această iarnă, însă a refuzat deoarece a jucat în trecut...254

28 ian 00:00SportIlie Năstase, sfaturi înțelepte pentru Simona Halep: 'Trebuie să fie foarte concentrată la turneele de Mare Șlem, nu la locul 1'

Ilie Năstase spune că i-a oferit un sfat Simonei Halep, transmițându-i sportivei din Constanța să se concentreze...327

Local
28 ian 00:09LocalLucrările de consolidare a malului din zona localităţii Cumpăna, la un pas să fie SISTATE?

În mai 2019, în localitatea Cumpăna din județul Constanța, o porțiune de aproximativ 30 de metri din strada...2171

28 ian 00:00LocalProgramul cu interferon free pentru pacienții cu hepatita C nu a fost reluat

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită Casei Naționale de Asigurări de...298

28 ian 00:00LocalȚara Piticilor din Parcul Tăbăcărie, un univers al basmelor copilăriei

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie devine un loc din ce în ce mai atractiv pentru cei mici, iar asta au putut...381

28 ian 14:18LocalÎncă o mașină a luat foc la Năvodari, pe aceeași stradă!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, luni, 27 ianuarie, pe strada Plopilor din...354

28 ian 00:00LocalCondamnat pentru act sexual cu un minor!

Polițiștii Postului de Poliție Ceamurlia de Jos împreună cu cei ai Serviciului Investigații Criminale al IPJ...370

28 ian 00:00LocalDoi indivizi din județul Constanța, ARESTAȚI după ce au FURAT mai multe animale dintr-o fermă

Urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine...778

28 ian 00:00LocalPolițiștii constănțeni în alertă, după ce o femeie a fost dată dispărută

Poliţiştii constănțeni au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei femei, de 28 de ani din localitatea...367

28 ian 00:00LocalConstănțeni, dacă aveți haine pe care nu le purtați, lăsați-le în containere

Dacă aveți haine pe care nu le mai purtați, nu le aruncați! Aduceți-le în containerele amplasate de Primăria...655

28 ian 00:00LocalLansarea cărții 'Aneta Forna Christu - Păpușarul cu suflet de copil' la Teatrul Căluțul de mare

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” Constanța se va lansa vineri, 31 ianuarie, de la ora 11.30,...233

28 ian 00:00LocalMoaștele Sfintei Matrona din Moscova, la Constanța

Biserica Ortodoxă, joi, 30 ianuarie, îi serbează pe Sfinţii Trei Ierarhi. În zilele împăratului Alexie Comnen,...343

Politică
28 ian 00:00PoliticăKlaus Iohannis: Dacă va trece moţiunea de cenzură, tot pe Ludovic Orban îl voi propune premier

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că, în cazul în care va fi adoptată moţiunea de cenzură, îl va...229

28 ian 00:00PoliticăPNL: Guvernul începe runda 2 de verificări pe PNDL

La solicitarea parlamentarilor PNL, Ministerul Dezvoltării va inventaria toate lucrările din teritoriu efectuate de...269

28 ian 00:00PoliticăUSR se declară împotriva propunerii PNL de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene de către consilieri

Uniunea Salvaţi România (USR) a anunţat că este împotriva iniţiativei PNL de a modifica legea de alegere a...201

28 ian 00:00PoliticăCîţu: Ordonanţa care va obliga ANAF să ridice popririle pe conturi, în şedinţa de guvern de marţi

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat că marţi, cel mai probabil, va fi adoptat în şedinţa de guvern...258

28 ian 00:00PoliticăDaniel Dragoş Tănăsoiu, numit şef al Corpului de control al prim-ministrului

Daniel Dragoş Tănăsoiu a fost numit în funcţia de şef al Corpului de control al prim-ministrului, printr-o decizie...237

28 ian 00:00PoliticăConducerile USR şi PLUS vor congres de fuziune în iulie. Decizia finală, pe 8 februarie

Birourile Naţionale ale USR PLUS au decis, luni, în şedinţă comună de alianţă, să solicite organizaţiilor un...177

28 ian 00:00PoliticăCîţu: Ministrul de Finanţe e evaluat de Comisia buget-finanţe; unii din Parlament nu au citit Regulamentul şi îşi bat joc

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat luni că activitatea sa este evaluată de Comisia de buget-finanţe,...202

28 ian 00:00PoliticăPSD se opune proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate

PSD se opune proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate, argumentând că sănătatea este...200

28 ian 00:00PoliticăDacian Cioloş: Crimele împotriva umanităţii nu îşi au şi nu îşi vor mai avea niciodată locul în Europa

Retorica politică toxică folosită în ultimii ani de diferiţi lideri europeni, pentru a polariza societatea...190

28 ian 00:00PoliticăOrban: România rămâne activă în procesul de păstrare şi întregire a memoriei Holocaustului

România, prin ea însăşi, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene, promovează toleranţa între oameni,...192

Monden
28 ian 00:00MondenInna l-a întrecut la bani pe Ilie Năstase. Ce avere are solista

Site-ul CelebrityNetWorth a realizat un top al celor mai bogate vedete din lume, în care intră şi câţiva dintre...467

28 ian 00:00MondenRaluca de la Bambi i-a suflat trofeul rivalei Andreea Tonciu. Blonda a câștigat prima gală „Bravo, ai stil“

Competiţia „Bravo, ai stil! Celebrities” (Kanal D) a început cu dreptul pentru telespectatori, care au parte de un...343

28 ian 00:00MondenDiana Dumitrescu și Diana Munteanu, în cursa pentru postul de prezentatoare a emisiunii „Mireasă“

Diana Dumitrescu și Diana Munteanu se află în cursa pentru câștigarea rolului de prezentatoare a emisiunii...261

28 ian 00:00MondenFlorin Piersic împlinește 84 de ani. Marele actor face naveta în Anglia ca să joace cu casa închisă

Au trecut vremurile când Florin Piersic apărea pe bandă rulantă şi-n filme, şi în piese de teatru. Din 2007,...285

28 ian 00:00MondenCine sunt noii concurenți de la Survivor România. Doi Faimoși și un Războinic au intrat în competiție

Echipele de la Survivor România s-au îmbogățit cu trei noi concurenți. După eliminarea Cristinei Șișcanu și...238

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Lista câştigătorilor la principalele categorii

Marea şi surprinzătoarea câştigătoare a celei de-a 62-a ediţii a premiilor Grammy este adolescenta californiană...210

28 ian 00:00Monden„Bad Boys for Life“ se menţine în fruntea box-office-ului nord-american

''Bad Boys for Life'', un film cu cascadorii şi explozii spectaculoase, îşi menţine prima poziţie în box-office-ul...194

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Billie Eilish a câştigat premiul pentru piesa anului

Adolescenta Billie Eilish a câştigat unul dintre cele mai importante premii ale galei Grammy 2020, cel pentru piesa...197

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Lizzo a câştigat 3 trofee

Solista rap Lizzo a dat startul, duminică seară, celei de-a 62-a gale a premiilor Grammy, la Staples Center din Los...183

28 ian 00:00Monden„Klaus“ şi Netflix, marii câştigători ai galei Annie Awards 2020

Filmul animat "Klaus", produs de Netflix, a dominat categoriile dedicate lungmetrajelor la gala Annie Awards 2020,...193

Mapamond
28 ian 00:00MapamondBrexit: Regatul Unit părăseşte UE, dar rămân multe semne de întrebare privind viitoarea relaţie

Zeci de mii de eurosceptici vor celebra, la Londra şi în alte oraşe britanice, 'Ziua Brexit' înaintea ieşirii...213

28 ian 00:00MapamondItalia: Lovitură dură pentru Salvini, Liga pierde în Emilia-Romagna

Liga, formaţiunea de extremă dreapta italiană condusă de Matteo Salvini, nu a reuşit să învingă Partidul...190

28 ian 00:00MapamondCroaţia: Un elicopter militar s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat...200

28 ian 00:00MapamondCoronavirus - China - Numărul cazurilor ar fi depăşit 40.000, susţine o echipă de cercetători din Hong Kong

Guvernele ar trebui să ia măsuri ''draconice'' pentru restrângerea deplasărilor populaţiei dacă doresc limitarea...219

28 ian 00:00MapamondSenatorul belgian Hendrik Daems, desemnat preşedinte al APCE

Senatorul belgian Hendrik Daems a fost desemnat luni noul preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei...175

28 ian 00:00MapamondTrei rachete au căzut pe ambasada americană din Bagdad

Trei dintre cinci rachete lansate duminică la Bagdad au căzut pe ambasada americană, a anunţat o sursă a...242

28 ian 00:00MapamondChina, al doilea cel mai mare producător de arme în lume

China, care în urmă cu un deceniu încă era dependentă de importurile de arme, este acum al doilea cel mai mare...246

28 ian 00:00MapamondSUA: Donald Trump neagă afirmaţiile lui John Bolton privind dosarul ucrainean

Donald Trump a negat luni că a condiţionat acordarea unui ajutor militar Ucrainei, chestiune aflată în centrul...185

28 ian 00:00MapamondUn avion de pasageri iranian a ieşit de pe pistă direct în autostradă; pasagerii sunt în siguranţă

Un avion al companiei Caspian Airlines a ieşit luni de pe pistă intrând direct pe o autostradă la aterizare, pe un...197

28 ian 00:00MapamondHong Kong - Coronavirus: Manifestanţii au atacat o clădire ce urma să devină centru de carantină

Manifestanţii din Hong Kong au lansat duminică seară cocktailuri Molotov asupra unei clădiri neocupate unde...203

Sănătate
27 ian 00:00SănătateUntul de cacao: Beneficii și proprietăți

Folosit încă din cele mai vechi timpuri, untul de cacao este astăzi un ingredient des întâlnit în creme de față,...300

27 ian 00:00SănătatePoți face exces de fructe? Află recomandările de consum

Există binecunoscuta recomandare „consumă cinci fructe și legume pe zi”. Este un sfat de care e bine să ții...388

23 ian 07:25SănătateDupă ce a blocat timp de doi ani legea, PSD cere acum vaccinare obligatorie: „Este o necesitate și o urgență”

Legea care prevede obligativitatea vaccinării este blocată de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la...609

23 ian 07:24SănătateO pacientă le-a luat foc pe masă, dar Ministerul Sănătății dă avizul de funcționare Spitalului Floreasca

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București respectă normele de siguranță a pacientului, este concluzia...675

24 ian 00:00SănătateUnsprezece metode eficiente prin care poti tine gripa la distanta

Temperaturile scazute si virusurile gripale iti pun sanatatea in pericol, iar daca vrei sa previi gripa fara sa iti faci...682

24 ian 00:00SănătateCum trebuie gestionate fracturile osoase la vârstnici

Pentru vârstnici, accidentele soldate cu oase fracturate reprezintă o adevărată provocare. În timp ce pentru copii...538

24 ian 16:57SănătateApa minerală: Beneficii și contraindicații

Apa minerală, carbogazoasă sau plată, provine din izvoare de mare adâncime și are o compoziție chimică deosebit...744

24 ian 00:00SănătateBeneficiile antistres ale unui acvariu cu pești

Dacă te gândești să îți iei un acvariu cu pești în casă, atunci te poți aștepta la mai mult decât la un...515

23 ian 00:00SănătateNouă plante care purifică aerul din casă

Unele specii de plante, cum ar fi iedera sau crizantema, îmbunătățesc calitatea aerului prin absorbția anumitor...793

23 ian 07:18SănătateȘcolile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei

Școlile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei. Cadrele...487