rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cum a pierdut comuna Cumpăna banii europeni pentru centrul de tineret

Mariana Gâju

În luna iulie 2013, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța” a demarat implementarea proiectului ”Reabilitarea, extinderea și dotarea unei clădiri din Zona Metropolitană Constanța, localitatea Cumpăna, în vederea utilizării acesteia drept centru pentru tineret”. Proiectul implica reabilitarea și dotarea unei clădiri, în vederea înființării unui centru de tineret care să le ofere tinerilor metode alternative de învățare, o educație informală care să vină ca o completare la cunoștințele pe care le acumulează în școli, să asigure accesul la informație și să reprezintă un loc de întâlnire pentru desfășurarea unor activități cultural-artistice și educative

În 2013, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța” a urcat pe SEAP anunțul de achiziții publice având ca obiect „Reabilitarea și extinderea unei clădiri din zona Metropolitană Constanța, localitatea Cumpăna, în vederea utilizarii acesteia drept Centru pentru tineret”. În urma procedurii, câștigătoare a fost Societatea de Construcții, Instalații si Montaj (SCIM SA), motiv pentru care, între cele două s-a încheiat contractul de execuție lucrări nr.212/14.11.2013. Pe parcursul executării contractului nr.212, urmare a intervenirii unor situații neprevăzute ce au impus luarea unor măsuri de consolidare suplimentare, s-a încheiat contractul de execuție nr.663/5.08.2015 care a avut ca obiect „Lucrări complementare pentru obiectivul Reabilitarea și extinderea unei cladiri din zona Metropolitană Constanța, localitatea Cumpana, în vederea utilizării acesteia drept centru pentru tineret” și termen de execuție 30 zile calculat de la primirea ordinului de începere a lucrărilor. Contractul de execuție nr.663/5.08.2015 a fost încheiat în urma unei proceduri de achiziție distinctă de cea prin care a fost încheiat contractul nr.212/2013, publicată în SEAP. Ulterior, SCIM SA emis factura fiscală nr.2996/20.11.2015 în cuantum de 298.977,49 lei, față de care a fost emis Certificatul de Plată nr.1/30.09.2015 de către achizitor prin diriginte de santier și confirmat de către Beneficiarul final al lucrării UAT Cumpana prin Primar. SCIM SA spune că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța” nu și-a respectat obligația de plata, deși a emis prin intermediul executorului judecatoresc somația nr.11/8.02.2016, acțiune rămasă fără rezultat. Motiv pentru care a deschis acțiune în instanță. Au cerut și obligarea la plata penalităților de 0,007% pe zi din valoarea facturii neachitate, în cuantum de 32.020,49 lei calculate de la data scadentei până la data de 1.07.2016.

”Societatea debitoare a recunoscut existența debitului pretins, neexistând un refuz de plată al facturii, iar SCIM SA și-a indeplinit obligațiile contractuale, aspect dovedit cu procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor la stadiul fizic nr.1/16.10.2015”, au relatat reprezentanții societății în fața instanței.

Lucrare nefinalizată, bani europenei pierduți!

În replică, reprezentanții Asociației spun că SCIM SA invocă ca temei de drept al cererii sale, contractul de execuție lucrari nr.212/14.11.2013, precum și factura fiscală emisă și neînsușita de Asociație, omițând să amintească că lucrările nu au fost finalizate, iar cele executate au fost efectuate necorespunzător, astfel că societatea este cea care îi datoreaza suma de 3.582.035,27 lei, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat ca urmare a neîndeplinirii culpabile a obligațiilor contractuale, Mai spun reprezentanții Asociației că nu sunt reale nici susținerile cu privire la faptul ca situațiile de plată au fost confirmate de catre beneficiarul final al lucrării, în speță UAT Cumpana, dimpotrivă, beneficiarul final al lucrării și-a exprimat în mod constant neulțumirea față de modul de executare al lucrărilor atât din punct de vedere tehnic cât și sub aspectul nerespectarii termenelor contractuale.

Prin neîndeplinirea de către societate a obligațiilor asumate prin cele două contracte de executie, Asociația s-a aflat în imposibilitatea îndeplinirii obligațiilor asumate în cadrul contractului de finantare nerambursabilă nr.3758/12.07.2013, încheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Ca urmare a nefinalizarii proiectului până la data limită, respetic 31.12.2015, Asociația a invocat în instanță faptul că este obligată să restituie Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice, suma de 763.118,82 lei, reprezentând totalitatea cheltuielilor efectuate până în prezent în cadrul proiectului. ”Încă de la demararea lucrarilor de execuție, reclamanta a înregistrat intârzieri în respectarea graficului de executie asumat și, deși reclamanta , prin participarea la procedura de achiziție a anlizat documentația tehnică, pe parcursul derulării lucrărilor, a invocat permanent diverse neclarități/neconformități ale proietului tehnic, tergiversând astfel execuția lucrărilor. În cadrul acestui contract de lucrări complementare reclamanta nu și-a indeplinit obligatiile contractuale, nefinalizând în termen lucrările asumate și neprezentand pârâtei documentația necesară organizarii receptiei la terminarea lucrarilor”, au mai relatat reprezentanții Asociației în instanță. Însă, faptul că lucrările complementare nu ar fi fost realizată, nu reiese din expertiza prezentată la dosar. Aceasta a constatat că lucrările au fost duse la bun sfârșit.

Tribunalul Constanța a admis acțiunea SCIM SA, pe motiv că pretenţiile cu care a fost investită instanța nu sunt aferente contractului nr.212, ci contractului nr.663 care a avut ca obiect doar lucrări de fundaţie. Faptul că primul contract nu s-a finalizat nu poate determina neplata celui de-al doilea contract care a fost încheiat printr-o procedură de atribuire distinctă și executat integral, conform expertizei efectuate în cauză. ”Neconcordanţele din proiectul tehnic iniţial aferent contractului nr.212, constatate şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii, şi care au determinat suspendări repetate ale execuţiei lucrărilor aferente contractului nr.212 , la cererea pârâtei, conform adreselor de la dosar nu sunt imputabile reclamantei, întrucât procedura de atribuire a contractului a avut ca obiect doar execuția lucrărilor, nu și proiectarea”, reiese din motivarea instanței. ”Admite cererea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 298.977,49 lei reprezentând debit principal, datorat conform facturii fiscale nr. 2996/20.11.2015, precum şi la plata sumei de 32.020,49 lei reprezentând penalităţi de întârziere contractuale. Cu recurs în 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta instanței. Dosarul se află în fază de recurs, următorul termen fiind stabilit pentru 8 ianuari 2020.

Mariana Gâju nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere, și nici reprezentanții Asocieției de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța”.

De precizat faptul că proiectul început și nefinalizat de către Zona Metropolitană Constanța, privind realizarea unui centru de tineret, a fost preluat de Compania Națională de Investiții.

vineri, 6 decembrie 20192
Comentarii

14mariana(6 dec 12:27)
recunosc ca sunt o pesedista tembela ,fost repetenta la scoala
16Constantean(6 dec 10:57)
Mereu cand merg la cumpana si o aud pe asta sau o vad pe la TV cum se manifesta,ma intorc in timp cu cel putin 30 de ani. Cumpanenii mei cica,asa incepe discursul
03klaus(6 dec 10:42)
Am venit cu masina , dintr-o delegatie la Odorheiu Secuiesc . In drum spre Constanta , am trecut prin multe comune si sate din zona . O frumusete , ordine si curatenie increbila . Ghirlande enorme cu flori ,la ferestre . Totu intr-o arhitectura armonioasa . Si nu erau langa Constanta , port si statiunii , ci departe de orice oras . Nu inteleg diferentele enorme , dintre satele Dobrogene si restu din Mures , Brasov etc . In fine...asta este .
16robinet(6 dec 10:38)
Ce pretentii sa aveti de analfabeta asta aroganta si pupincurista, vorbiti cu ea de fonduri europene ca de nave spatiale
213Alexe(6 dec 06:47)
Imi vine sa vomit vand o vad cum pupa-n fund orice lider de la psd. Nu conteaza cine, ei sa-i mearga bine. Cei din Cumpana au ramas ancorati in anii 80. Sa stai sa asculti cuvantarile comuniste ale doamnei fara sa iti vina rau, clar iti meriti soarta. Sa vezi acum mancatorie, cand a venit Veorica presedinta femeilor din psd. Deja a inceput. De mult viseaza madam postul. Nu ati vazut ce urat a facut cand a pierdut presidentia primarilor? Poate va desteptati si voi in al 12-a ceas. La multi ani, Niculae!
176Crassus(6 dec 05:02)
"Maimuta" asta, a atras fonduri europene mai mult decat toti ori primarii la un loc. S_a investit in Cumpana cum nu s-a investit in alta localitate. Dar frustrarile de natura sociala, sexuala sau de oricare, v-au adus in pragul pupincurismului. Sunteti o generatie de ratati, o generatie care va conduce Media, FB... Doar stiti sa jigniti. O sa vina la putere oamenii vostri, si atunci sa vedeti...
420Ciuma Cumpenei(6 dec 01:09)
Maimuta asta jumulita, este ca un caine rupt de foame care isi mananca rahatul! Mizeria mai mare k zdreanta asta nu exista in tot judetul Constanta!
513o pla(6 dec 01:06)
Nu conteaza partidul dar, nu inteleg cum poate fi aleasa specimena asta ca primar. Cred ca mintea unei gaine e mai evoluata decat aratarea din poza.
417Dobre(6 dec 01:06)
Maimuta asta, ce raspunde la numele de Caju este o individa care confunda de multi ani , comuna cu o sceneta comunista inchinata mai marilor... Cucoana inca nu realizeaza ca Dragnea e puscarias , ca Dancila a luat un sut in fund si ca Mazare si Constantinescu sunt pentru multi ani la puscarie. Ea , in nesimtirea si tupeul ei fara limite, continua cu poeziile dedicate tatucului. Tutoooo, lasa-ne ca ti-a venit randul, merci draxu' acasa si ascundate, ca vine DNAul dupa tine, proastooo....
mai mult...Replica
27 sep 10:19ReplicaALEGERI LOCALE cu bucluc în mai MULTE LOCALITĂŢI din judeţ

Alegerile Locale 2020 au pornit cu stângul la Constinești. Ce s-a întâmplat mai exact? Ei bine, pe buletinele de vot...1108

27 sep 10:18ReplicaCHIŢAC: La Constanţa se va produce o schimbare istorică. VIDEO389
27 sep 00:00ReplicaSe ştiu deja PRIMARII în marile oraşe!4207
27 sep 00:00ReplicaMITĂ electorală?! POLIȚIȘTII au DESCINS la TARIVERDE. VIDEO

În urma unor acuzații de mită electorală la Cogealac, Tariverde, polițiștii au descins la o societate comercială...4091

27 sep 00:00ReplicaEVZ: Cum se fraudează alegerile la Constanța4162
27 sep 21:55ReplicaEste ZIUA de NAŞTERE a Simonei HALEP. IATĂ ce CADOU vrea să primească!814
27 sep 21:56ReplicaPRINS cu 30 de plicuri cu substanţe HALUCINOGENE, la Casa de Cultură

Jandarmii au surprins în Constanţa, o persoană care avea asupra lui 30 de pliculeţe autosigilante transparente cu...1134

27 sep 23:56ReplicaSTUDIU: PÂINEA neambalată POATE fi CONTAMINATĂ cu COVID-19440
27 sep 21:58ReplicaCoronavirus: 72 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, la Constanţa1256
27 sep 22:00ReplicaPETRECERE de PENSIONARE la CT BUS

Momente emoționante s-au derulat sâmbătă, 26 septembrie a.c., în echipa CT BUS care a ținut să marcheze așa cum...887

27 sep 22:00ReplicaConstanţa ajunge la 60 de DECESE din cauza COVID-19756
27 sep 22:04ReplicaEXPLICAŢIA HALUCINANTĂ a Brigittei, upă ce a fost BĂTUTĂ de soţul PASTRAMĂ1975
Vremea
18.6°18.6° - 22.3° duminică, 27 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 59%
Vânt: 6.8 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 sep 00:00SportVictorie categorică pentru Viitorul (4-1 vs Astra Giurgiu)

Formaţia FC Viitorul a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 4-1, echipa Astra Giurgiu, într-un meci din...326

27 sep 00:00SportScorul dintre Chelsea și West Bromwich a fost 3-3

Formaţia Chelsea Londra a remizat, sâmbătă, în deplasare, scor 3-3, cu echipa West Bromwich, într-un meci din...216

27 sep 00:00SportItalia: Echipa lui Ștefan Radu, Lazio, a învins Cagliari, la care joacă Răzvan Marin

Formaţia Lazio Roma, la care joacă Ştefan Radu, a învins, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 2-0, echipa lui...222

27 sep 00:00SportFormaţia Academica Clinceni a învins, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa Gaz Metan Mediaş, în Liga I

Formaţia Academica Clinceni a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa Gaz Metan Mediaş,...205

Local
26 sep 21:11LocalUn minor din Cuza Vodă a DISPĂRUT fără URMĂ!

Poliţişti din cadrul Postului de Poliție Cuza Vodă au fost sesizaţi cu privire la dispariţia lui TUDORACHE ANDREI,...1432

26 sep 21:11LocalPrinși la volan fără permis și sub influența alcoolului

La data de 25 septembrie a.c., în jurul orei 00.45, polițiști din cadrul Postului de Poliție Mihai Viteazu au...752

26 sep 21:10LocalFURT dintr-o CURTE! Proprietarul s-a trezit fără telefoane

982

26 sep 19:22LocalO constăţeancă i-a dat FOC MAŞINII fostului concubin, după o altercaţie verbală

Relaţie „înfierbântată” la Constanţa. Şaban Giumazie i-a incendiatmaşina fostului concubin, provocându-i...2569

26 sep 17:27LocalCAPTURĂ impresionantă de ȚIGĂRI, CONFISCATĂ de polițiștii de frontieră constănțeni

Ion Lisevici, din Republica Moldova, a introdus în România o cantitate de 34.373 pachete de țigări provenite din...1208

26 sep 21:11LocalȚara Piticilor din parcul Tăbăcărie și-a redeschis porțile

Lucrări ample de reabilitare și modernizare au fost efectuate pentru ca cei mai mici locuitori ai orașului să aibă...807

26 sep 21:12LocalPolițiștii au VERIFICAT deținătorii de ARME din CONSTANȚA!

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, la data de 24 septembrie a.c., au...1041

26 sep 21:12LocalCondamnat pentru tentativă de OMOR, la Constanța!

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Hârșova, la data de 24 septembrie a.c., au identificat un bărbat, de 34...932

26 sep 21:11LocalLocalitatea 2 Mai, conectată la rețeaua de gaz natural!

833

Politică
26 sep 00:00PoliticăGuvern: Facilităţi pentru tinerii fermieri de a beneficia de o suprafaţă de până la 50 de hectare

Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern care permite acordarea unei facilităţi pentru tinerii fermieri de a...647

26 sep 00:00PoliticăReguli la urne - acces prioritizat pentru alegătorii febrili sau cu simptome respiratorii

Cetăţenii cu drept de vot care se vor prezenta duminică la urne trebuie să respecte anumite reguli de protecţie...508

26 sep 00:00PoliticăGuvern: Persoanele care au vârsta de pensionare şi stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime

594

Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1809

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2716

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1669

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...4082

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2657

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3570

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5423

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3613

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

2861

Monden
26 sep 00:00MondenMariah Carey: „Sunt un bancomat cu perucă”. Solista de 50 de ani s-a săturat de lăcomia familiei

Mariah Carey a răbufnit zilele trecute în timpul unui interviu acordat lui Oprah Winfrey. Solista de 50 de ani s-a...831

26 sep 00:00MondenDemi Lovato şi Max Ehrich şi-au anulat planurile de căsătorie

Actriţa şi cântăreaţa americană Demi Lovato este din nou o femeie singură după destrămarea logodnei de actorul...497

26 sep 00:00MondenCarnavalul de la Rio, amânat sine die din cauza pandemiei de COVID-19

477

26 sep 00:00MondenOana Roman a uitat de divorţ şi îi trimite „bezele“ soţului: „Te iubim!“

Oana Roman (44 de ani) şi soţul ei, Marius Elisei (34 de ani), au avut mari probleme în cuplu, de-a lungul timpului,...662

26 sep 00:00MondenBrad Pitt își apără noua iubită în fața Angelinei. Actorul de 56 de ani, mai îndrăgostit ca niciodată

Brad Pitt, 56 de ani, îi ia apărarea iubitei lui Nicole Poturalsky, de 27 de ani. Aceasta a postat afirmația...646

26 sep 00:00MondenMaluma și Jennifer Lopez au lansat un videoclip fierbinte împreună. Cum au dansat cei doi

Maluma și Jennifer Lopez au lansat îmrepună două piese la care au filmat clipuri foarte sexy. Aceștia nu au fost...550

26 sep 00:00MondenPrinţesa Eugenie, nepoată a reginei Elisabeta a II-a, aşteaptă primul ei copil în 2021

Prinţesa Eugenie, nepoată a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, este însărcinată, iar bebeluşul ar trebui...495

26 sep 00:00MondenHBO Max pregăteşte o nouă versiune a serialului ''Pretty Little Liars''

Serialul de televiziune "Pretty Little Liars" va avea o nouă versiune ce va fi actualizată la anii 2020, au anunţat...447

26 sep 00:55MondenFeli se căsătorește! Ce mesaj emoționant a publicat artista

884

Mapamond
26 sep 00:00MapamondDemisie neaşteptată a unui influent cardinal de la Vatican

Unul dintre cardinalii cei mai influenţi ai Vaticanului, italianul Angelo Becciu, a demisionat joi din funcţia sa în...510

26 sep 00:00MapamondChina speră să producă anual 610 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19

China intenţionează să aibă capacitatea până la sfârşitul anului de a produce anual 610 milioane de doze de...446

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Record de contagieri în Israel, cu câteva ore înainte de înăsprirea măsurilor de izolare

469

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Moscova le recomandă vârstnicilor să se autoizoleze, iar companiilor să recurgă la telemuncă

Capitala Rusiei, Moscova, confruntată cu o nouă creştere a numărului de infectări cu coronavirus, le-a cerut vineri...482

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Al 11-lea vaccin, produs de Novavax, intră în faza a treia a testelor clinice

Compania americană de biotehnologie a anunţat joi că a început în Regatul Unit un test clinic de ultimă fază al...487

26 sep 00:00MapamondSUA: Statul New York va verifica vaccinurile validate de administraţia Trump

426

Sănătate
26 sep 19:17SănătateCate calorii ar trebui să consumi pe zi pentru a scapa de kilogramele în plus

Supraponderalitatea apare atunci când se consuma mai multe calorii decât are organismul nevoie, iar surplusul este...542

26 sep 00:00Sănătate6 substanțe de care să te ferești în sarcină

Tutunul, alcoolul și drogurile pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Atunci când o femeie însărcinată...431

26 sep 00:00SănătateVergeturile în sarcină: de ce apar și cum le previi

454

26 sep 00:00SănătateTop alimente care iți oferă energie, însă fără prea multe calorii

Teoretic, orice aliment iți oferă energie, însă este important cât timp persista aceasta energie, dar și cu ce...502

26 sep 00:00SănătateAlimentele procesate: toate sunt la fel de rele?

Consumul de alimente procesate nu este neapărat un lucru rău. Procesarea înseamnă orice schimbare a stării naturale...437

26 sep 19:20SănătateRolul psihoterapiei în tratarea obezității

Psihologii sunt de părere că obezitatea nu este numai o consecință a mâncatului în exces, ci și o urmare a...450

26 sep 19:11SănătateStudiu: Un nou test de sânge ar putea depista alergia la arahide fără riscuri

Oamenii de știință dezvolta un nou test de sânge pentru alergiile la arahide, care ar putea elimina nevoia de a se...465

26 sep 00:00SănătateSupa care accelerează metabolismul și face pielea mai frumoasă

Un metabolism accelerat nu numai că iți oferă mai multa energie, însă te ajuta să iți menții și silueta. Apa...573

26 sep 00:00Sănătate3 rețete de desert pentru persoanele supraponderale

474

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT