REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum a pus mâna Bogdan Maganu pe un teren în buza Portului Turistic Mangalia! VIDEO

Cum a pus mâna Bogdan Maganu pe un teren în buza Portului Turistic Mangalia! VIDEO

Replica API 21 aprilie 2022 | 00:43 4784

Câteva zeci de contracte, însumând în total 10 hectare de terenuri în staţiunile din sudul litoralului, au ajuns, pe vremea lui Claudiu Tusac, în posesia unor terți, apropiați, mai mult sau mai puțin, de edilii vremurile demult apuse din sudul litoralului. Prin 2011, unul dintre acești terți era societatea Tonomat Star, ce avea ca acționar pe o anume Claudia Andrei, și care aparține, astăzi, lui Bogdan Maganu, fostul consilier local și fost viceprimar PSD, în prezent directorul Sanatoriului din localitate. Firma a închiriat, în urma unei licitații publice, în 2011, o mare pare din Portul Turistic, în vederea exploatării. Contractul cu Administrația Domeniului Public și Privat (ADPP) Mangalia a fost încheiat pe o perioadă de 15 ani, adică până în 2026… deși, potrivit legii, concesiunea nu avea voie să fie mai mare de 5 ani. Astăzi, societatea ajunsă pe mâinile lui Maganu construiește de zor pe faleza Mangalia.

Cum a ajuns terenul din Portul Turistic la Maganu!

În urma licitației organizate de SP ADPP Mangalia, în data de 29 aprilie 2011, SC Tonomat Star, la acea vreme deținută de Claudia Andrei, și-a adjudecat contractul de închiriere 1624, pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea prelungirii, a terenului situat în Mangalia, strada Portului-zona Port Turistic, în suprafață de 2180 mp, la un preț de 1,14 euro mp. Destinația a fost aceea de turism, agrement, alimentație publică. Atenție! Firma avea doar un an de la înființare și o cifră de afaceri de 914 lei.

Contractul de închiriere, ilegal?!

Toate bune și frumoase numai că durata contractului încalcă prevederile HCL 190 din 2010, conform căreia se stabilește valabilitatea de până la 5 ani pentru toate contractele de asociere și închiriere încheiate cu SPADPP.

Mai mult, licitația a fost aprobată prin decizia directorului ADPP, de la acea vreme, și nu prin hotărâre de CL, așa cum era normal, firesc și legal, încălcându-se, astfel, prevederile legii privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia. Articolul 14 spune că ”închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se aproba, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, iar contractul de închiriere va cuprinde clauze de natura să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia”.

Foto: articolul 14 din Legea privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia

În 2012, Cristian Radu a vrut să rezilieze contractul… dar n-a putut

La un an de la venirea în primărie, mai exact în 2013, Cristian Radu a luat decizia de a rezilia contractele semnate urmare a unor licitaţii derulate în perioada 2011-2012, întrucât concesionarii terenurilor nu au făcut nimic cu bunurile în cauză. Și aici este inclusă și Tonomat Star, pe motiv că nu a respectat condițiile contractuale, precum plata chiriei. Adică, din anul 2011, firma nu a scos un leu din buzunar pentru a-și plăti chiria. Numai că societatea a comunicat ADPP refuzul de a rezilia contractul, că nu are nimic de plătit, întrucât nu are construcții edificate pe acele terenuri și că nu au fost încheiate procese verbale de predare-primire.

Cristian Radu

ADPP insistă ca Tonomat Star să-i plătească suma de 23.103, reprezentând taxa pe teren pe anul 2013, dar și chiria. De menționat că, la acea dată, Bogdan Maganu era viceprimarul Mangaliei din partea PSD.

În 2015, părțile au ajuns la un consens… care nu a fost respectat de Tonomat Star

În cele din urmă, doi ani mai târziu, în 2015, mai exact, părțile au ajuns la un acord, în sensul că Tonomat Star acceptă propunerile ADPP de eșalonare a plății chiriei datorate din 2011-2015 în 12 rate. În aceeași zi a fost încheiat actul adițional cu propunerile stabilite.

Din nou, Tonomat nu a respectat angajamentul, iar ADPP a emis somațiile de plată, solicitând suma de 36.992 lei, reprezentând chiria aferentă contractului. Nici așa, societatea nu s-a conformat, așa că ADPP a notificat-o, în 2016, cu privire la încetarea de drept a contractului de închiriere, fiind somată să elibereze terenul.

Cum necum, Tonomat Star a rămas cu terenul

Din nou, Tonomat Star s-a opus, solicitând, la rândul ei, revocarea notificării și, mai mult, cere certificat de urbanism de la primărie pentru terenul în cauză. ADPP a mers în instanță, iar în 2017 a obținut o hotărâre definitivă, Tonomat Star fiind obligată la plata sumelor. Iar s-a opus, așa că a fost deschis un dosar de executare silită.

În 2018, societatea a vrut să facă niște șmecherii, dar nu i-au ieșit. A intenționat să cesioneze contractul către Urban View Advertising, respectiv Seaside Tours, cea din urmă deținută de Bogdan Maganu, însă nu a reușit. Ca o paranteză, precizăm că Seaside Tours SRL a fost firma care în timpul mandatului primarului Claudiu Tusac asigura transportul elevilor şi pensionarilor din Mangalia, pe banii primăriei.

În 2021, firma avea să obțină și certificatul de urbanism, iar în martie 2022 a fost emisă și autorizația de construire pentru un restaurant în Portul Turistic, pe terenul cu pricina. De precizat că respectiv contract a ajuns și în atenția procurorilor, potrivit lui Bogdan Maganu, însă, se pare, totul este ”curat ca lacrima”,din moment ce nu s-a dispus vreo începere a urmăririi penale.

Când a apărut Bogdan Maganu în Tonomat Star SRL?

Surpriza vine abia acum: Claudia Andrei a ieșit din schemă, asociat al firme apărând nimeni altul decât Bogdan Maganu, cu 60 %, și Ioan Vasile Tarce, cu 40 %, cel din urmă fiind și administrator.

Firma a avut, încă de la înființare până în prezent, cifra de afaceri 0

Încă un aspect interesant este că societatea, încă de la înființare a avut cifra de afaceri 0, tot atâția angajați și profitul pe minus.

Cu toate acestea, a reușit să rămână pe linia de plutire și, mai mult, să investească în cea mai importantă zonă a Mangaliei, și anume Portul Turistic. Terenul, așa cum mai spus, aparține domeniului privat al municipiului Mangalia, teren rezultat prin dezmembrarea terenului în suprafață totală de 2180 mp.

Maganu: Terenul nu e în Portul Turistic

Contactat pentru un punct de vedere, Bogdan Maganu a precizat că a cumpărat o parte din acțiuni în urmă cu vreo doi ani. Cât despre problemele pe care societatea le-a avut cu Primăria, nu a oferit prea multe detalii, precizând că nu este în cunoștință de cauză. A punctat, însă, că ”firma este cu toate plățile la zi. Nu știu ce a fost în trecut. Da, într-adevăr, societatea a vrut să concesioneze contractul celor două firme, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Vreau să deschid restaurantul, am un asociat, nu știu cât voi investi. Terenul nu este situat în Portul Turistic, e pe domeniul prival al municipalității”, a declarat, pentru Replica, Bogdan Maganu.

Precizăm că Bogdan Maganu este, de la începutul acestui an, directorul Sanatoriului Balnear Mangalia, după ani cu procese împotriva Ministerului Sănătății, pe motiv că l-ar fi demis ilegal. În 2012 acesta a prins un mandat viceprimar al Mangaliei.

VIDEO:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cine era asociat cu el la microbuze?? actualu.bine traieste maganu asta din salariu de slujbas la stat.vila terenri masini
0
0
Hottie in mangalia
0
0
Ziua si buzduganul marca Replica
0
0
deci ...asta face de capul lui?! greu de crezut!! fara protectie politica nu misti un deget in Mangalia!
0
0
Denumirea corecta a firmei este TOLOMAC STAR
1
0
la cata mafie este in mangalia nu ma mai mira nimic!DNA ce pazeste?
0
0
daca este ilegal ce face cum a optinut autorizatie ??? si m ai scrieti cine are restu terenului pana in cort???
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108