REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cum a stat bolnavul de TBC din Eforie peste 24 de ore abandonat în Urgenţa Spitalului Judeţean

Cum a stat bolnavul de TBC din Eforie peste 24 de ore abandonat în Urgenţa Spitalului Judeţean

Replica API 11 aprilie 2018 | 14:30 1469

Starea bărbatului din Eforie, bolnav de TBC, care a fost internat la Agigea după ce, iniţial, a fost refuzat la internare, pare să se îmbunătăţească. Acesta a primit pijamale, un pat normal şi aşternuturi curate, graţie unor oameni miloşi care au pus obrazul pentru el. Asta pentru că, deşi avea diagnosticul „Tuberculoză” pus în 2015, cadrele medicale de la 3 unităţi spitaliceşti l-au plimbat dintr-o parte în alta de 2-3 ori şi tot de atâtea ori l-au lăsat în stradă, pe motiv că nu are asigurare medicală, fiind un caz social. Drumul până la internare a fost unul destul de „anevoios”. Bărbatul bolnav de TBC a stat mai bine de 24 de ore în Urgenţa Spitalului Judeţean, printre ceilalţi bolnavi.

Cotidianul „Replica” aducea în atenţia opiniei publice, săptămâna trecută, cazul unui bărbat de 54 de ani din Eforie Sud, caz social, diagnosticat cu TBC, care a fost luat cu ambulanţa de 3 ori, la insistenţele unei femei căreia i s-a făcut milă de el, ştiind cine a fost. Daniel Gogiu, care a fost cândva cel mai bun constructor din zonă în domeniul acoperişurilor, a ajuns în stradă din cauza unor necazuri, iar de circa 10 ani este un om al străzi. Între timp s-a îmbălnăvit şi a ajuns la mila oamenilor.

De această dată, o femeie, despre care am mai scris şi în primul articol publicat referitor la acest caz, l-a luat în curtea sa pentru a-l adăposti şi pentru a-i oferi o mâncare caldă. Numai că bărbatul se simţea din ce în ce mai rău, ajungând să respire superficial şi să tuşească în ultimul hal. A fost chemată ambulanţa, de două ori pentru a-l duce la o secţie TBC în vederea consultării şi internării.

Nu avea să se întâmple nimic, pe motiv că bărbatul nu a reprezentat o urgenţă pentru cei de la UPU, pentru a fi internat, iar ceilalţi medici de la Palazu au infirmat diagnosticul pus în urmă cu 3 ani, şi anume tuberculoza, boală cu care a fost luat în evidenţa unor medici de specialitate şi înregistrat pentru tratament, la acea vreme. A fost adus cu ambulanţa şi lăsat în stradă, exact de unde l-au luat.

Lăsat 24 de ore la Urgenţa Spitalului, deşi avea TBC!

Femeia care îl îngrijea, a sunat din nou, joi după-amiază, la Serviciul Ambulanţă şi, aşa cum arătam data trecută, medicii l-au preluat mai mult de gura noastră, destul de nervoşi, întrucât nu ştiau ce să facă cu bolnavul. Până la urmă au găsit rezolvarea: ca să scape de gura noastră, nu l-au mai adus înapoi, ci l-au abandonat în Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, unde Daniel Gogiu a stat mai bine de 24 de ore.

După ce acest caz a intrat în atenţia lui Petre Preda, reprezentantul firmei „Arimex Comexim 2000”, societatea care oferă mâncare bolnavilor internaţi, acesta l-a căutat de zor pe la toate spitalele şi clinicile din zonă. În cele din urmă, l-a găsit, vineri seara, abandonat la Urgenţă, unde stătea nebăgat în seamă şi vizibil chinuit, fără apă şi mâncare.

Practic, un caz extrem de contagios a fost lăsat să stea 24 de ore între ceilalţi bolnavi, un lucru absolut anormal şi greu de închipuit, mai ales că, aşa cum se ştie, Unitatea de Primiri Urgenţe este mai tot timpul arhiplină. Aceste aspecte ne-au fost confirmate chiar de către Petre Preda.

„Am înţeles că nu vor să-l primească fiindcă nu are asigurare medicală. Eu m-am oferit să-l ajut, pentru că este omeneşte să ne ajutăm semenii. M-am oferit să-i fac angajare pe firmă, dacă este cazul, pentru a avea asigurare. Am vrut iniţial să-l iau la mine acasă şi să-l îngrijesc, pentru că mie nu mi-e teamă de tuberculoză.

Când au văzut aşa, au făcut demersuri să îl transporte la Secţia TBC Agigea. Am stat până am fost sigur că totul e în regulă. Acum este internat, spălat, îngrijit şi hrănit. O să mă interesez permanent de starea lui, să fim siguri că este în regulă”, ne-a declarat Petre Preda, reprezentantul SC Arimex Comexim 2000.

Tot el a mai adăugat că trebuie să le dăm exemplu celorlalţi, când vine vorba despre oameni aflaţi în suferinţă. „Sunt semenii noştrii, nu putem să nu-i ajutăm, dacă ne stă în putere. Nu trebuie să-i judecăm, are cine să-i judece”, a completat Preda.

De pe patul de spital, Daniel Gogiu a ţinut să le mulţumească tuturor celor care l-au ajutat în aceste zile, inclusiv cotidianului „Replica” pentru mediatizarea cazului său, în urma căreia au apărut aceşti oameni dornici să-l ajute, în momentele în care cei responsabili i-au întors spatele.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ajunge in urgenta. Il repartizeaza un medic la o sectie, dar omul e caz social, nu are asigurare. Si atunci, contabila II imputa doctorului, spitalizarea. Asa e legea in Romania, certati-va alesii. Latrati aiurea cu salariile medicilor, dar voi considerati um medic ca egal unui mecanic, sau sofer, sau sudor. Daca nu sunt platiti, medicii pleaca. De-aia sunt spitale fara medici, si acolo chiar se moare, ca lipseste nu stiu care specialist.PE de Alta parts, ipocritilor, daca sunteti internati si va baga un boschetar in camera, vai ce taraboi faceti!
4
0
Acum panaramele de medici din javre s-au transformat in fiare, de li s-a marit salariu si acum se cred imparati si poate au uitat ce spune meseria lor, sa fie in slujba cetateanului, de aceea sunt doctori, nu ca ar fi un metit, ca unii delireaza si dau retete dupa cum au copiat la facultate.Vai de generatia de doctori din zolele noastre. Doctorii buni ii numeri pe degete si nici nu mai poti face diferenta la cata populatie este in sistemul medixal si multi sunt platiti doar sa incurce.
2
1
doar atata stiti toate putorile sa strigati dupa ajutor social la munca luavar dracu de putori stati acasa ascultati manele si reproduceti alte putori
3
0
NORMAL MAI MARITI SALARIILE CELOR DIN SANATATE CA SI MERITA!!!!! SI SPAGA MERGE IN CONTINUARE! PENTRU CE DRACU LE ATI DAT MARIRI DE SALARII? PENTRU MERITE DEOSEBITE? CA MOR COPII SI OAMENI IN SPITALE SI NU SE UITA NIMENI LA NOI MAI RAU CA LA UN RAHAT!
2
2
ALOO primarul orasului acorda ajutor social numai pe hartie , dar nu ajuta pe nimeni. CETATENI TREZITI- VA SA NU FIE PREA TARZIU!
2
2
vai ii bine asa.ma intreb de ce nu a trecut menegerul pe la acest pacient dupa ce la alungat de la sf andrei.putea trece ii executa repejor o felatie omului pacientului si era si acesta fericit.jalnica fiinta acest politician inbracat in haina de asa zis meneger.sa ai parte de bube la .ur si miini scurte nemernicule Catalinas cum te alinta mata
5
1
E dezastru si un haos total la primiri urgente, astepri cate 6 ore pe holurile alea insalubre, fel de fel de oameni bolnavi care tusesc, se vaita, stranuta, nu se uita nimeni la ei, pana nu le vine randul, este un curent de te ia pe sus, mai rau te imbolnavesti acolo decat sa te duci sa te tratezi!
3
2
Cei care au tratat acest bolnav cu indiferenta sa fie sanctionati drastic. Nu este posibil sa-ti selectezi pacientul la urgenta !Toti cei care ajung la urgenta nu ajug de dragul nesimtitilor ,medicilor s-au a asistentelor .Urgenta nici nu avea nevoie de asigurare .Sa se sesizeze cine trebuie si poate astfel vor merge lucrurile inspre bine !
3
3
Daca n-are asigurare trebuie sa moara?medicii si asist sint niste hapsini care nu le mai ajunge au salarii mari si vor si bani i n buzunar -niste nemernici
2
4

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369