REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

CUM ACȚIONA o MEGA GRUPARE INFRACŢIONALĂ formată din 51 de INCULPAȚI!

CUM ACȚIONA o MEGA GRUPARE INFRACŢIONALĂ formată din 51 de INCULPAȚI!

Replica API 5 august 2020 | 00:00 6485

O grupare infracțională a fost destructurată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, 51 de persoane fiind trimise acum în judecată. Ancheta a fost una laborioasă și destul de stufoasă, însă procurorul de caz, Teodor Niță, a finalizat cercetările, dosarul ajungând acum în instanță, urmând a se stabili primul termen în proces. Precizăm că printre inculpați se află și un fost polițist local. Este vorba despre linia traficului cu produse petroliere, care proveneau de la navele care operau pe Dunăre.

În primă fază, cercetările au durat câteva luni, stabilindu-se că mai multe persoane cu preocupări infracționale (multe rude între ele), unele cu domiciliul pe raza localității Oltina, au constituit un grup infracțional organizat, la care, ulterior, au aderat și alte persoane, domiciliate în Eforie, Răzoare, Topraisar, Dobromir etc. Totul a luat naștere în primăvara anului 2018, iar totul era foarte bine pus la punct, în sensul că existau niște planuri bine puse la punct, dar și reguli care erau respectate cu strictețe. Așa cum este precizat mai sus, este vorba despre traficul cu produse petroliere, vizate fiind navele, cu precădere cele care opreau pentru înnoptare, la kilometrul 335 din zona localității Oltina, iar inculpatul Marian Costache era cel care ținea legătura cu reprezentanții navelor. Totodată, membrii grupării au încercat și pe la alte nave, cu care nu stabiliseră niște legături anterior, însă de la acestea au luat doar țigarete de contrabandă.

Se acționa în echipe

Inculpații acționau în echipe formate din două persoane, care se deplasau cu ambarcațiuni confecționate artizanal din tablă, în care încărcau în jur de 20 butoaie din tablă sau plastic (cu un conținut între 220 și 250 litri) după ce navele acostau pentru înnoptare. Însă, ei acționau și la ponturi. Prin urmare, când aflau că marinarii nu pot opri navele, se agățau cu ambarcațiunile confecționate artizanal din mers și le încărcau. Tot așa primeau și țigările de contrabandă, din mers.

Cine era liderul grupării

Liderul grupării infracționale era Marian Costache, care, după cum reiese din interceptările aflate la dosarul cauzei, avea legături apropiate cu comandanții navelor, dar și cu organele din cadrul sistemului de ordine publică. Tot din interceptări a reieșit că personalul navigant avea cunoștință de cele petrecute și îl cunoștea pe Marian Costache. Mai mult decât atât, Costache era cunoscut ca cel care coordona toată activitatea infracțională, astfel că, de cele mai multe ori, era sunat chiar de către comandanții navelor pentru a-i vinde motorină de contrabandă sau țigarete. Tot Costache a fost cel care a stabilit fiecărui membru al grupării rolul pe care trebuia să-l îndeplinească.

Personalul navigant care a sprijinit grupul infracțional: 500 de lei butoiul

Așa cum bine se înțelege, activitatea grupării infracționale, care era împărțită în mai multe subgrupări, și care acționau precum o caracatiță, pentru a acoperi mai multe acțiuni, poate chiar și în același timp, nu ar fi putut supraviețui fără sprijinul personalului navigant, fiind vorba despre: Geleș Costel, Bogatoniu Augustin-Mircea, Jarcu Florentin-Lăzărică, Borocan Petrișor, Pleșa Ion, Davidescu Sergiu, Pârva Iulian-Marian, Munteanu Marius-Cătălin, precum și de către cumpărătorii finali, respectiv Gora Mihail-Tudor, Duțu Dumitru, Batala Adrian, Batală Mircea, Malciu Dumitru, Dinu Vasilică, Petre Tudorel-Doru, Mirea Mareș, Chirciu Leonard-Cristea, Oltineanu Ion, Mirea Liviu, Pătrașcuță Gheorghe, Ivan Alexandru-Nicolae, Cârciu Paul-Constantin și Dumitrescu Constantin Lucian. Personalul navigant avea rolul de a sustrage cantitățile de combustibil, pe care îl vindea grupului infracțional cu un preț cu mult sub nivelul pieței, respectiv 500 lei pentru un butoi de 250 litri, în conditiile în care la o stație Peco ar fi valorat undeva la 1.250 de lei. Apoi membrii grupului vindeau mai departe combustibilul, spre exemplu: un butoi de 200 de litri cu 650 de lei. De menționat este faptul că și consumatorii finali susțineau activitatea infracțională, cu bună știință, în sensul că aveau cunoștință de unde provenea marfa și totuși o cumpăra, fie pentru a o folosi în scop personal, fie pentru a o vinde mai departe. În concluzie gruparea era structurată pe 4 paliere: paliere de responsabilități, respectiv: liderul grupării, palierul membrilor care comiteau faptele, palierul de sprijinire al personalului navigant și palierul de sprijinire al cumpărătorilor finali.

De cine a fost constituit grupul infracțional

Grupul infracțional organizat a fost constituit în primăvara anului 2018, de către Costache Marian, Carastan Tiberiu-Cosmin, Covaciu Lucian și Chirciu Gheorghe. Menționăm că Marian Costache, Carastan Tiberiu-Cosmin (fost polițist local) și Covaciu Lucian au creat impresia grupului că beneficiază de protecția organelor din sistemul de ordine publică, care le asigurau protecția pentru desfășurarea activităților infracționale, ceea ce era și adevărat oarecum. Apoi, la grup au aderat Dinu Ionuț Marius și Costache Alexandru, toți acționând sub tutela lui Marian Costache.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

Procuror de caz: Teodor Niță

Părți vătămate/părți civile în dosar s-au constituit: SC Mol Romania Petroleum Products SRL, SC Rompetrol Rafinare S.A., Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Galați - Serviciul Tehnic de Vămuire și Tarif Vamal, SC Trans Cargo Danube SRL Constanța, SC Beo Trade Com SRL București, SC GP Trans SRL Drobeta Turnu Severin, SC Horizont Shipping SRL Drobeta Turnu Severin, SC Maria Shipping Agency SRL Constanța, SC CNFR Navrom SRL, SC Phoenix River Trans SRL Constanța, SC River Brokerage SRL Constanța, SC Zyx Oil SRL Poarta Albă.

Astfel, procurorul de caz, Teodor Niță, a finalizat cercetările, dosarul ajungând în instanță, la Tribunalul Constanța. Acum urmează să înceapă judecata.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pedepsiti. Vor lua cu suspendare. Cat despre braconierii la curent, aia sunt mielusei. Stie cineva din tara asta ca in Delta si pe Dunare nu mai este gram de peste? O sa facem baie in costum de cauciuc!
6
0
CONDAMNATI PE ANI GREI SI DUSI ZILNIC LA MUNCA ; LA FACUT SOSELE ; LA IMPADURIRI; ETC: Bandele astea trebuie nimicite .
3
1
Din pacte, daca toti procurori din romania , ar fi implicati in activitatea de cercetare si destructurare a mafiei din toate domeniile ce macina tara !Poate ca am putea vedea LUMINITA de la CAPATUL TUNELULUI !Dar cu o floare PRIMAVARA , ramane un anotimp frumos si departe de noi!
4
5
Opel-ul meu diesel merge bine doar cu motorina furata
7
0
Gata coaie, au prins cea mai mare grupare infractionala din tara!
2
0
51 de infractori?Pai PSD are cateva mii!
9
2
marele procuror nita, salvatorul Romaniei a mai prins un hot care a furat un bidon de motorina, duoa cinspe' luni de anchete si urmariri spectaculoase. Demn de un film cu Stallone
14
4
Daca pentru ca sa prinzi hoti trebuie sa le asculti telefoanele atulci fao,sau ce vreti voi mai hotilor sa fiti anuntati ca sunteti luati in vizor si vi se asculta telefoanele"ilegal"adica fara acordul vostru?,pentru ca politia va incalca dreptul la intimitate adica la furat.
6
0
Bai culmea, l-au ars pe delicoti, primarul din P Alba. Pai ce facurati mah, il arserati pe fostul vostru tovaras? Pfff, nici ciorditorii nu mai au onoare.
3
0
Daca nu isi fac treaba, ca de ce nu si o fac, ca sunt platiti blabla. Daca lucreaza, iar nu e bine.
4
1
instrumentat de Politia Transporturi Constanta prin ascultatarul de telefoane din postul de ascultare Palas de catre Titei Mariu Gabriel catelusul sef si sifonul lui Nita,Teliceanu si altii din Parchetul Constanta.Dragi navigatori aveati posibilitatea sa il faceti scafandru pe acest tigan de la origini din Cartierul Colonisti Fetesti.Atentie romani ce vorbiti in telefoane Titei Marius Gabriel actualmente locuieste la Valu Traian este mereu in asculltarea telefoanelor voastre.Fiti pe faza tiganul sifoneaza totul...
4
7
Iar iti faci reclama.. ce-ti mai place... dar la parchetul general si pt sefia diicot tot nu a fost suficient
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102