rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CUM ACȚIONA o MEGA GRUPARE INFRACŢIONALĂ formată din 51 de INCULPAȚI!

O grupare infracțională a fost destructurată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, 51 de persoane fiind trimise acum în judecată. Ancheta a fost una laborioasă și destul de stufoasă, însă procurorul de caz, Teodor Niță, a finalizat cercetările, dosarul ajungând acum în instanță, urmând a se stabili primul termen în proces. Precizăm că printre inculpați se află și un fost polițist local. Este vorba despre linia traficului cu produse petroliere, care proveneau de la navele care operau pe Dunăre.

În primă fază, cercetările au durat câteva luni, stabilindu-se că mai multe persoane cu preocupări infracționale (multe rude între ele), unele cu domiciliul pe raza localității Oltina, au constituit un grup infracțional organizat, la care, ulterior, au aderat și alte persoane, domiciliate în Eforie, Răzoare, Topraisar, Dobromir etc. Totul a luat naștere în primăvara anului 2018, iar totul era foarte bine pus la punct, în sensul că existau niște planuri bine puse la punct, dar și reguli care erau respectate cu strictețe. Așa cum este precizat mai sus, este vorba despre traficul cu produse petroliere, vizate fiind navele, cu precădere cele care opreau pentru înnoptare, la kilometrul 335 din zona localității Oltina, iar inculpatul Marian Costache era cel care ținea legătura cu reprezentanții navelor. Totodată, membrii grupării au încercat și pe la alte nave, cu care nu stabiliseră niște legături anterior, însă de la acestea au luat doar țigarete de contrabandă.

Se acționa în echipe

Inculpații acționau în echipe formate din două persoane, care se deplasau cu ambarcațiuni confecționate artizanal din tablă, în care încărcau în jur de 20 butoaie din tablă sau plastic (cu un conținut între 220 și 250 litri) după ce navele acostau pentru înnoptare. Însă, ei acționau și la ponturi. Prin urmare, când aflau că marinarii nu pot opri navele, se agățau cu ambarcațiunile confecționate artizanal din mers și le încărcau. Tot așa primeau și țigările de contrabandă, din mers.

Cine era liderul grupării

Liderul grupării infracționale era Marian Costache, care, după cum reiese din interceptările aflate la dosarul cauzei, avea legături apropiate cu comandanții navelor, dar și cu organele din cadrul sistemului de ordine publică. Tot din interceptări a reieșit că personalul navigant avea cunoștință de cele petrecute și îl cunoștea pe Marian Costache. Mai mult decât atât, Costache era cunoscut ca cel care coordona toată activitatea infracțională, astfel că, de cele mai multe ori, era sunat chiar de către comandanții navelor pentru a-i vinde motorină de contrabandă sau țigarete. Tot Costache a fost cel care a stabilit fiecărui membru al grupării rolul pe care trebuia să-l îndeplinească.

Personalul navigant care a sprijinit grupul infracțional: 500 de lei butoiul

Așa cum bine se înțelege, activitatea grupării infracționale, care era împărțită în mai multe subgrupări, și care acționau precum o caracatiță, pentru a acoperi mai multe acțiuni, poate chiar și în același timp, nu ar fi putut supraviețui fără sprijinul personalului navigant, fiind vorba despre: Geleș Costel, Bogatoniu Augustin-Mircea, Jarcu Florentin-Lăzărică, Borocan Petrișor, Pleșa Ion, Davidescu Sergiu, Pârva Iulian-Marian, Munteanu Marius-Cătălin, precum și de către cumpărătorii finali, respectiv Gora Mihail-Tudor, Duțu Dumitru, Batala Adrian, Batală Mircea, Malciu Dumitru, Dinu Vasilică, Petre Tudorel-Doru, Mirea Mareș, Chirciu Leonard-Cristea, Oltineanu Ion, Mirea Liviu, Pătrașcuță Gheorghe, Ivan Alexandru-Nicolae, Cârciu Paul-Constantin și Dumitrescu Constantin Lucian. Personalul navigant avea rolul de a sustrage cantitățile de combustibil, pe care îl vindea grupului infracțional cu un preț cu mult sub nivelul pieței, respectiv 500 lei pentru un butoi de 250 litri, în conditiile în care la o stație Peco ar fi valorat undeva la 1.250 de lei. Apoi membrii grupului vindeau mai departe combustibilul, spre exemplu: un butoi de 200 de litri cu 650 de lei. De menționat este faptul că și consumatorii finali susțineau activitatea infracțională, cu bună știință, în sensul că aveau cunoștință de unde provenea marfa și totuși o cumpăra, fie pentru a o folosi în scop personal, fie pentru a o vinde mai departe. În concluzie gruparea era structurată pe 4 paliere: paliere de responsabilități, respectiv: liderul grupării, palierul membrilor care comiteau faptele, palierul de sprijinire al personalului navigant și palierul de sprijinire al cumpărătorilor finali.

De cine a fost constituit grupul infracțional

Grupul infracțional organizat a fost constituit în primăvara anului 2018, de către Costache Marian, Carastan Tiberiu-Cosmin, Covaciu Lucian și Chirciu Gheorghe. Menționăm că Marian Costache, Carastan Tiberiu-Cosmin (fost polițist local) și Covaciu Lucian au creat impresia grupului că beneficiază de protecția organelor din sistemul de ordine publică, care le asigurau protecția pentru desfășurarea activităților infracționale, ceea ce era și adevărat oarecum. Apoi, la grup au aderat Dinu Ionuț Marius și Costache Alexandru, toți acționând sub tutela lui Marian Costache.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

Procuror de caz: Teodor Niță

Părți vătămate/părți civile în dosar s-au constituit: SC Mol Romania Petroleum Products SRL, SC Rompetrol Rafinare S.A., Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Galați - Serviciul Tehnic de Vămuire și Tarif Vamal, SC Trans Cargo Danube SRL Constanța, SC Beo Trade Com SRL București, SC GP Trans SRL Drobeta Turnu Severin, SC Horizont Shipping SRL Drobeta Turnu Severin, SC Maria Shipping Agency SRL Constanța, SC CNFR Navrom SRL, SC Phoenix River Trans SRL Constanța, SC River Brokerage SRL Constanța, SC Zyx Oil SRL Poarta Albă.

Astfel, procurorul de caz, Teodor Niță, a finalizat cercetările, dosarul ajungând în instanță, la Tribunalul Constanța. Acum urmează să înceapă judecata.

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 5 august 20204422
Comentarii

04Vor fi aspru(5 aug 17:37)
pedepsiti. Vor lua cu suspendare. Cat despre braconierii la curent, aia sunt mielusei. Stie cineva din tara asta ca in Delta si pe Dunare nu mai este gram de peste? O sa facem baie in costum de cauciuc!
12Mirel(5 aug 17:34)
CONDAMNATI PE ANI GREI SI DUSI ZILNIC LA MUNCA ; LA FACUT SOSELE ; LA IMPADURIRI; ETC: Bandele astea trebuie nimicite .
53Ion(5 aug 15:09)
Din pacte, daca toti procurori din romania , ar fi implicati in activitatea de cercetare si destructurare a mafiei din toate domeniile ce macina tara !Poate ca am putea vedea LUMINITA de la CAPATUL TUNELULUI !Dar cu o floare PRIMAVARA , ramane un anotimp frumos si departe de noi!
06nununu(5 aug 14:23)
Opel-ul meu diesel merge bine doar cu motorina furata
01Margean(5 aug 13:22)
Gata coaie, au prins cea mai mare grupare infractionala din tara!
28Lili(5 aug 10:34)
51 de infractori?Pai PSD are cateva mii!
413dr. Justice(5 aug 10:06)
marele procuror nita, salvatorul Romaniei a mai prins un hot care a furat un bidon de motorina, duoa cinspe' luni de anchete si urmariri spectaculoase. Demn de un film cu Stallone
05Escu(5 aug 09:04)
Daca pentru ca sa prinzi hoti trebuie sa le asculti telefoanele atulci fao,sau ce vreti voi mai hotilor sa fiti anuntati ca sunteti luati in vizor si vi se asculta telefoanele"ilegal"adica fara acordul vostru?,pentru ca politia va incalca dreptul la intimitate adica la furat.
03Culmea(5 aug 08:47)
Bai culmea, l-au ars pe delicoti, primarul din P Alba. Pai ce facurati mah, il arserati pe fostul vostru tovaras? Pfff, nici ciorditorii nu mai au onoare.
04Gogu(5 aug 08:42)
Daca nu isi fac treaba, ca de ce nu si o fac, ca sunt platiti blabla. Daca lucreaza, iar nu e bine.
73Acest caz a fost(5 aug 07:45)
instrumentat de Politia Transporturi Constanta prin ascultatarul de telefoane din postul de ascultare Palas de catre Titei Mariu Gabriel catelusul sef si sifonul lui Nita,Teliceanu si altii din Parchetul Constanta.Dragi navigatori aveati posibilitatea sa il faceti scafandru pe acest tigan de la origini din Cartierul Colonisti Fetesti.Atentie romani ce vorbiti in telefoane Titei Marius Gabriel actualmente locuieste la Valu Traian este mereu in asculltarea telefoanelor voastre.Fiti pe faza tiganul sifoneaza totul...
19Nita(5 aug 07:39)
Iar iti faci reclama.. ce-ti mai place... dar la parchetul general si pt sefia diicot tot nu a fost suficient
mai mult...Replica
24 sep 00:42ReplicaRareș Bogdan: FĂGĂDĂU a scăpat SUSPECT, EXTREM de SUSPECT de mâna JUSTIȚIEI

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, a fost prezent la Constanța pentru întări...275

24 sep 00:24ReplicaCârjaliu zice despre un candidat la Primăria AGIGEA că a fost VÂNZĂTOR de ETNOBOTANICE343
24 sep 00:26ReplicaSTROE, FĂGĂDĂU și GUȘĂ, cei trei care nu se ASCUND după UȘĂ! VIDEO268
24 sep 00:00ReplicaPatronul firmei la care FĂGĂDĂU își SPĂLA mașinile, trimis în JUDECATĂ pentru TRAFIC de INFLUENȚĂ

Dumitru Claudiu Apostolide a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, dosarul fiind înregistrat la...547

24 sep 00:00ReplicaCozmin Gușă: DISPERAREA lui Cristian RADU a CRESCUT numărul FLOTANȚILOR în Mangalia289
24 sep 00:49ReplicaSCRUMIERE folosite pe post de URNE DE VOT la Constanța285
24 sep 00:00ReplicaRETROGRADATĂ de FĂGĂDĂU, Irina Pânzariu cere să REVINĂ pe FUNCȚIE

Irina Roxana Pânzariu se luptă cu Făgădău, pentru funcție! La ultima şedinţă de Consiliu Local Municipal...264

24 sep 00:00ReplicaMurad și Iorguș spun că RADU a transformat Mangalia într-un oraș FĂRĂ PERSPECTIVĂ219
24 sep 00:00ReplicaBEAT MORT, un ȘOFER al unei unități MILITARE a făcut praf TREI MAȘINI333
24 sep 00:36ReplicaCorina Martin: „Trebuie să încheiem aici 20 de ani de conducere PSD“

Corina Martin, candidatul PER la Primăria Constanța, a intrat în bătălia electorală cu mari speranțe și cu o...202

24 sep 00:00Replica'Aici se ascunde DIAVOLUL, iar PARTIDELE cred în CIOARA de pe gard'223
24 sep 00:00ReplicaÎncă un membru al CLANULUI care face legea în OLTINA a fost încătușat de procurori277
Vremea
17.7°17.7° - 19.4° joi, 24 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 81%
Vânt: 4.73 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 sep 00:00SportCupa Ligii | Arsenal se impune la Leicester și merge mai departe. Toate rezultatele serii

Arsenal s-a calificat mai departe în Cupa Ligii Angliei după o victorie la limită la Leicester. Echipa lui Arteta a...149

24 sep 00:00SportDinamo Kiev, cu un pas în grupele Ligii Campionilor

Dinamo Kiev, formaţie antrenată de Mircea Lucescu, a făcut un pas important spre grupele Ligii Campionilor la fotbal,...135

24 sep 00:00SportGrecul Stefanos Tsitsipas s-a calificat în optimile de finală ale turneului ATP, după o victorie cu Daniel Evans, scor 6-3, 6-1

Jucătorul grec de tenis Stefanos Tsitsipas (6 ATP, favorit nr. 2) s-a calificat în optimile de finală ale turneului...117

24 sep 00:19SportTenis: echipa formată din Florin Mergea și Andre Begemann s-a calificat în sferturile de finală ale turneului challenger Sibiu Open 2020

Perechea formată din tenismanul român Florin Mergea şi cel german Andre Begemann s-a calificat, miercuri, în...121

Local
24 sep 19:21LocalALARMANT! RECORD de infectări la CONSTANȚA! 1767 de noi cazuri în toată țara

Până astăzi, 23 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 116.415 cazuri de persoane infectate cu noul...762

24 sep 19:20LocalPERICOL PUBLIC! Depistat la volan, sub influența CANNABISULUI

Depistat sub influența substanțelor psiho-active la volan. La data de 22 septembrie a.c., în jurul orei 17.30,...487

24 sep 19:20LocalAccident rutier cu victimă, în Mangalia

419

24 sep 19:24LocalDacă l-ați VĂZUT, sunați URGENT la POLIȚIE!

Poliţişti din cadrul Postului de Poliție Tuzla au fost sesizaţi cu privire la dispariţia lui PETRUȚ-CIPRIAN...677

24 sep 19:23LocalTransportul public de persoane, în atenția polițiștilor din Medgidia

În perioada 21-22 septembrie a.c., în intervalul orar 12.00-20.00, polițiști din cadrul Poliției municipiului...400

23 sep 01:19LocalTERIBILIST! Un șofer din Constanța a GONIT cu 222 km/h

În perioada 21-22 septembrie a.c., în intervalul orar 14.00-22.00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier...796

24 sep 19:19LocalServiciul de Autoritate Tutelară din Constanța își mută sediul

De pe 28 septembrie 2020, Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială...390

24 sep 19:19LocalDe ce se feresc profesorii de lecțiile online

Școala online a venit la pachet cu mai multe probleme. În afară de orele „sparte” de hackeri care au compromis...540

24 sep 19:18LocalÎncă o tranșă de pubele pentru locuitorii Constanței

440

Politică
24 sep 00:00PoliticăAurescu - convorbire telefonică cu ministrul pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite

Dorinţa de extindere a dialogului politico-diplomatic bilateral şi a relaţiilor sectoriale, dar şi evoluţiile...148

24 sep 21:54PoliticăCîţu: Vreau să mă asigur că toate administraţiile vor ajunge cum sunt cele din vestul ţării

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat miercuri, la Târgu Jiu, că, din funcţia pe care o deţine, vrea să...170

24 sep 00:00PoliticăCiolacu susţine că majorarea pensiilor „a stricat puşculiţa PNL“ pentru alegerile locale şi generale

138

24 sep 00:00PoliticăLege promulgată: Solicitările de eliberare a cazierelor judiciare şi actelor de stare civilă se pot face şi prin avocaţi

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind modificarea şi completarea unor acte normative care...141

24 sep 00:00PoliticăOrban: Cadrele didactice trebuie să înveţe să predea online

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Galaţi, în contextul situaţiei speciale create în unităţile de...155

24 sep 00:00PoliticăCiolacu: Oamenii sunt determinaţi să meargă la vot; este ''safe'' dacă respecţi regulile

137

Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1607

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2466

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1494

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...3745

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2476

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3398

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5203

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3397

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

2647

Monden
24 sep 00:00MondenPatricia Arquette şi Ben Stiller vor colabora pentru o comedie comandată de Apple

Patricia Arquette şi Ben Stiller vor colabora din nou pentru un serial, o comedie comandată de Apple, intitulată...146

24 sep 00:00MondenSerialul thriller Lincoln: Colecţionarul de oase, inspirat de bestsellerul lui Jeffrey Deaver, începe din octombrie la AXN

Serialul thriller „Lincoln: Colecţionarul de oase/ Lincoln Rhyme - The Hunt for the Bone Collector”, inspirat de...138

24 sep 21:18MondenSophia Loren revine după 11 ani de pauză, într-un film regizat de fiul ei şi produs de Netflix

153

24 sep 00:00MondenCum a fost racolat Brad Pitt de către biserica Scientologică, participând la ritualuri violente

Fostul mentor scientolog al actorului a făcut, recent, mărturisiri neaşteptate, dezvăluind pentru publicaţia The...150

24 sep 00:00Monden„Game of Thrones“: HBO confirmă prequelul „House of a Dragon“ pentru 2022

În ciuda pandemiei de coronavirus, prequelul serialului HBO de succes "Game of Thrones" va fi gata, aşa cum era...144

24 sep 00:00MondenTom Cruise va zbura în spaţiu în octombrie 2021

Actorul Tom Cruise, care urmează să filmeze în spaţiu, va ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională într-un an,...131

Mapamond
24 sep 00:00MapamondCoronavirus: Vaccinul dezvoltat de compania Janssen începe să fi testat pe 60.000 de voluntari în SUA

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania multinaţională Janssen a început să fie testat pe scară largă...129

24 sep 20:24MapamondPublicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în...142

24 sep 00:00MapamondRaport: Romii şi nomazii din statele bogate ale UE se confruntă cu inegalităţi frapante

146

24 sep 20:42MapamondTrump îl atacă virulent pe John McCain, a cărui văduvă a anunţat că-l susţine pe Biden

Vizibil înfuriat de sprijinul anunţat de văduva lui John McCain pentru contracandidatul său democrat Joe Biden,...151

24 sep 00:00MapamondRusia extinde lista cetăţenilor UE interzişi pe teritoriul său

Rusia a anunţat miercuri extinderea listei cetăţenilor Uniunii Europene interzişi pe teritoriul rus, o decizie...150

24 sep 00:00MapamondTurnul Eiffel a fost redeschis după ce a fost evacuat în urma unei ameninţări cu bombă

Turnul Eiffel a fost evacuat miercuri pentru circa două ore, după primirea unei ameninţări cu bombă, au anunţat...129

Sănătate
24 sep 00:00SănătateSplenomegalia, complicație a hepatitei C

Hepatită de tip C este o afecțiune virală a ficatului, care se declanșează în urmă infectării cu virusul hepatic...147

24 sep 00:00SănătateInterpretarea valorilor transaminazelor: ce ne "spun" acești parametri

Majoritatea dintre noi știm că atunci când explorăm funcționalitatea ficatului, urmărim valorile transaminazelor,...128

24 sep 00:00SănătateSimptome atac de panică: cum le recunoști în stadiu incipient și cum le oprești

152

24 sep 00:00SănătateVitamina A, vitamina E și zincul combat inflamația

Inflamația din corp poate fi combătută cu ajutorul vitaminelor și mineralelor precum A, E, zinc și a unor...144

24 sep 00:00SănătateInfecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi

Infecția măselei de minte este dureroasă și reprezintă o urgență stomatologică. Aceasta nu poate fi tratată...144

24 sep 00:00SănătateCopiii născuți prematur: cum îi ajută incubatorul și ce rol are în dezvoltarea lor

Majoritatea sarcinilor au o durata de 40 de săptămâni. Un bebeluș ce vine pe lume înainte de săptămâna 37 este...145

24 sep 19:32SănătateSuferi de depresie sau anxietate? Zahărul îți poate face rău

Se vorbește foarte mult despre impactul pe care îl are consumul de zahăr asupra sănătății fizice, acesta...146

24 sep 00:00SănătateCele mai importante complicații ale aterosclerozei

Ateroscleroza este principala cauza de deces în rândul adulților, în țările dezvoltate, iar această afecțiune...144

24 sep 00:00SănătateCe efect are tiroida asupra colesterolui tău

151

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT