REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cum arată LACUL NUNTAȘI după finalizarea lucrărilor de decolmatare

Cum arată LACUL NUNTAȘI după finalizarea lucrărilor de decolmatare

Replica API 9 noiembrie 2020 | 15:33 3376

Autoritățile anunțau, în urmă cu trei luni, secarea în proporție de 95% a lacului Nuntași, din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care acesta putea fi alimentat. Imaginile de la acea vreme demonstrau seceta acută prin care trecea regiunea de Sud-Est a României. 860 de hectare de deșert au luat locul lacului, acesta putând deveni, oricând, subiectul unui scenariu de film. Canalele obturate cu aluviuni au făcut imposibilă alimentarea cu apă a lacului. În august 2020, Primăria Istria cerea ajutorul Prefecturii Constanța pentru remedierea problemei, aceasta reprezentând un lucru aproape de neimaginat întrucât lacul cu apă sărată era un important punct de atracție pentru cei care urmăreau să beneficieze de pe urma nămolului sapropelic.

Situația revine la normal

Lacul Nuntaşi, situat în Biorezervaţia Deltei Dunării, care secase în totalitate la sfârșitul verii, are acum apă din nou, după ce autorităţile au decolmatat un canal care făcea legătura între ochiurile de apă din împrejurimi.

La două săptămâni de la finalizarea lucrărilor de curățare a canalelor de materialul aluvionar depus, lacul începe să revină la forma initială, cuveta acestuia începând să se umple cu apă, acest lucru putându-se observa și în imagini. Odată decolmatate, canalele au început să transporte cantități mari de apă din lacurile vecine, Histria șă Sinoe, în lacul devenit, subit, deșert. În prezent, adâncimea acestuia ajunge până la 10 cm. Odata cu finalizarea lucrărilor și începerea umplerii cu apă a lacului Nuntași, și biodiversitatea din zonă a început să se refacă.

Ce spun reprezentanții ABADL

Bogdan Bola, directorul ABADL a precizat că ”este o imagine..mai altfel: în dreapta, lacul Histria, al cărui nivel nu a scăzut până în acest moment, noi curățând și canalele dintre acesta și lacul Sinoe.

Central, se vede unul dintre canalele decolmatate de ABADL în ultimele două luni, care trece pe sub drumul județean DJ 226A. În stânga, lacul Nuntași "hrănindu-se" cu șuvoaiele aduse în el prin lucrările făcute de noi. Și da, biodiversitatea începe deja să se refacă!”, a declarat acesta.

CITEȘTE ȘI: LAC devenit DEȘERT din cauza IGNORANȚEI AUTORITĂȚILOR

Cod Mandatar Financiar PNL: 11200025

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bola demisia!!
0
0
facut , munca de sisif, zici ca au sapat canalul dunare -mare, o realizare pacat ca nu s a taiat panglica si spart sticla de sampanie in capul constructorului!
0
0
multumim eBola, fir-ati voi de viermi politici ce sunteti
5
1
Zici ca a gasit Bola apa pe Marte. De trei luini replica il pupa pe la kur pe Bola cum a sapat el un sant. Dar dragelor tute de la Replica de ce nu faceti o ancheta cum a ajuns lacul in situatia asta?
15
2
Pai acum ce fac umple la il nuntasi si-l goles pe histria
5
2
cu ce n-au facut cand trebuia da-le-as cacatul la lins de hoti !!!
7
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272