REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Începe producţia de gaze naturale din Marea Neagră. Ciucă: Este un moment istoric pentru industria energetică din România! Video

Începe producţia de gaze naturale din Marea Neagră. Ciucă: Este un moment istoric pentru industria energetică din România! Video

Replica API 29 iunie 2022 | 17:24 2779

Primele gaze extrase din perimetrele offshore de mică adâncime Ana și Doina au intrat miercuri, 15 iunie a.c., în sistemul național de transport. Un moment istoric pentru industria energetică din România, așa cum afirma chiar și Prim-ministrul Nicolae Ciucă. Prim-ministru, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, au participat marți, 28 iunie a.c., ora 11:00, la ceremonia de începere a producției de gaze natural din Marea Neagră, în cadrul Proiectului MGD operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas. Conform reprezentanților BSOG, anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina, situate în Marea Neagră, la aproximativ 120 de kilometri de ţărmul României.

Prim-ministrul Nicolae Ionel-Ciucă, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, au participat marți, 28 iunie a.c., ora 11:00, la ceremonia de începere a producției de gaze natural din Marea Neagră, în cadrul Proiectului MGD operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas. Demnitarii vizitat stația de tratare a gazelor de la Vadu, comuna Corbu.

,,Participăm, așa cum a spus și CEO-ul acestui proiect, la un eveniment istoric. Este un moment istoric pentru industria energetică din România: începerea producției de gaze în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia. Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, așa cum s-a specificat, în ultimii 30 de ani, iar luna aceasta, primele cantități de gaze naturale au fost introduse în piața autohtonă. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securității energetice, într-un moment de cotitură și în contextul în care Europa și piețele mondiale iau măsuri rapide pentru a-și aproviziona cetățenii și economiile cu energie.”, a spus Prim-ministrul.

,,Faptul că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an, înseamnă că vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României. Reprezintă un salt remarcabil și dovedește capacitatea României de a găsi noi resurse și soluții într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este amenințată de războiul din Ucraina. Felicit compania Black Sea Oil&Gas pentru acest proiect de succes, un adevărat deschizător de drumuri pentru viitoarele investiții în platoul continental al Mării Negre, care aparține României. Începerea cercetărilor pentru dezvoltarea altor proiecte de energie verde, prin utilizarea infrastructurii deja existente, se aliniază obiectivului Uniunii Europene de emisii zero până în anul 2050 și viziunii guvernamentale de dezvoltare a sectorului energetic.

Noua lege off-shore vine să deblocheze investiții vitale, ce valorifică, de exemplu, gazele naturale din Marea Neagră și zăcământul valoros de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ descoperit în ultimii 30 de ani, în România. Stabilitatea legislativă este completată de susținerea adecvată de către Guvern a proiectelor strategice de infrastructură de gaze naturale. Proiectele majore de investiții derulate de Transgaz, acordul acestei companii cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, precum și colaborarea cu celelalte instituții sunt contribuții esențiale la securitatea energetică și la tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon. Companiile energetice Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica sunt pioni importanți ai acțiunilor noastre integrate de creștere a capacității energetice a României. Preluarea de către Romgaz a participației în perimetrul Neptun Deep, între cele mai mari achiziții făcute de statul român, este expresia angajamentului nostru de a valorifica gazele naturale din Marea Neagră, în beneficiul românilor și a economiei românești.”, a completat Cicucă.

Ce este proiectul MGD?

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (aproximativ 300 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007 respectiv 1995. Ambele sunt de vârstă Miocen şi Dacian superior cantonate în rezervoare de gaz biocenic constituite din nisipuri marine de adâncime mică, situate la aproximativ 120 km de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri.

,,Ne aflăm în stația de tratare de la Vadu, stație complet automatizată. De asemenea, platforma Ana, situate la 120 de km, este controlată din această camera. Toți parametric, atât ai instalației, cât și ai platformei, sunt monitorizați din această încăpere.

Gazele intră prin această țeavă, merg într-un separator bifazic, către stația de uscare, după care merg la stația de fiscalizare. Primele gaze au fost retrase în data de 15 iunie 2022. ”,spune Valentin Nastasa, Onshore/Offshore Installation Manager la Black Sea Oil & Gas SA.

Video:

Valentin Nastasa, Onshore/Offshore Installation Manager la Black Sea Oil & Gas SA

O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu are cine sa evacueze oamenii in caz de urgenta pentru ca nu a platit salariile medicale
0
0
acest comanescu e un nesimtit, nu plateste nici echipajele de pe remorchere si abia le da banii la 3..4 luni jumate, rusinee , ar trebui de mult aresta,are numai firme offshore , magarii.pork
0
0
Sa-i fie rusine premierului ca nu-l atentioneaza pe Comanescu sa-si plateasca angajatii. Intotdeauna PNL-istii au fost cu bogatii.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614