REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
13.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cum „l-a omorât” presa rusă pe Charles

Cum „l-a omorât” presa rusă pe Charles

Victor ROTARU 20 martie 2024 | 00:00 421

În paralel cu omagiile pentru realegerea lui Vladimir Putin, presa rusă „l-a omorât” pe regele Charles al Marii Britanii. Un comunicat fals, atribuit palatului Buckingham, a fost distribuit de publicațiile de stat din Rusia, dar si  pe platforma X, prin conturile propagandiștilor. În document scria că regele Marii Britanii a murit subit pe 17 martie. Comunicatul avea și antetul Palatului Buckingham. După câteva ore, Londra a confirmat oficial că Regele Charles este în viață și că își continuă activitatea.  

Cum „l-a omorat” presa rusa pe CharlesRegele Charles

Fake news-ul „Regele Charles e mort” a apărut în presa rusă luni după-amiază. Nimeni nu a verificat informațiile, așa că familia regală britanică a ajuns în mijlocul unei dezinformări masive din Rusia, scrie The Guardian. Zvonul a ajuns viral după ce a fost distribuit pe un canal Telegram folosit de Vedomosti, cândva cel mai respectat ziar de afaceri din Rusia. Informația era însoțită de o fotografie cu Charles în uniformă militară de ceremonie și o descriere scurtă: „Regele britanic Charles al III-lea a murit”. Informația a ajuns virală apoi pe canalele de internet rusești, inclusiv Readovka, un canal Telegram pro-Kremlin, cu peste 2,35 milioane de abonați. Nu a existat nicio declarație publică de la Palatul Buckingham sau vreo știre BBC, dar Readovka susținea că are un document, de proveniență necunoscută, pe care l-a postat lângă o fotografie a regelui. „Următorul anunț este făcut prin comunicații regale. Regele a murit pe neașteptate ieri după-amiază”.

Documentul era datat în 18 martie, se mai susținea în fake newsul distribuit. Se pare că acel document, despre care nu se știe cine l-a scris, a fost scris după modelul folosit de Palatul Buckingham când a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta. Zvonul a ajuns și în Ucraina, unde a fost preluat de un post de televiziune de top. De asemenea, a ajuns și în Tadjikistan, unde Asia-Plus, cea mai mare instituție de presă, a scris un articol despre asta. Site-ul rus Gazeta.Ru a scris inițial pe Twitter: „Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit. Acest lucru este comunicat de Palatul Buckingham. Monarhul avea 75 de ani. El a fost recent diagnosticat cu cancer.”. Ulterior însă, site-ul a revenit asupra informației: „Nu s-a scris nimic despre asta în presa oficială britanică. Cel mai probabil, informațiile sunt false.”. Un cunoscut jurnalist rus a preluat și el informația, scriind: „Nu pot spune dacă este adevărat sau nu”. Ulterior, el a scris că probabil site-ul Palatului Buckingham a fost „piratat”. În cele din urmă, agenția de știri de stat rusă Tass a făcut lumină în acest caz scriind: "Regele Charles al III-lea continuă să-și îndeplinească îndatoririle oficiale și să participe la angajamente private", potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai, cum putea sa se întâlnească cu "mortul" Putin de acum un an (vezi știrile din presa occ-ala despre boala fi-fi-nala a lui Putin!!!) dacă nu ajungea și el acolo????!!!
0
3
ucigasul putin moare de oftica ! Ca ia mmmwie tot timpul !
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108