REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum consumi corect fructele când ești la dietă

Cum consumi corect fructele când ești la dietă

Replica API 23 noiembrie 2020 | 00:00 1090

La dietă, fructele rămân o categorie specială de alimente, care te ajută să slăbești, să te menții hidratat și sănătos, dacă sunt alese bine și consumate cu măsură, în cantitatea potrivită și la momentul potrivit.

Evita sau consumă mai rar fructe bogate în carbohidrați sau fructe uscate, iar atunci când o faci, consumă-le în cantități mici și doar în prima parte a zilei.

Optează zilnic pentru fructe sărace în carbohidrați sau bogate în apă - pentru gustări și deșert - și optează pentru fructe de pădure și citrice - că să-ți prepari smoothie-uri revigorante sau salate delicioase.

Unele fructe sunt mai bune decât altele la dietă, pentru că oferă cantități importante de vitamine și minerale cu puține calorii sau au un conținut bogat în apă (sunt sățioase și hidratante), pe când altele sunt mult mai bogate în carbohidrați (calorii multe), așadar trebuie să le consumi cu măsură sau să le eviți, scrie doc.ro.

Fructe sărace în carbohidrați – cele mai bune în diete

Pepenele verde și galben, grepfrutul, pomelo, Sweetie (un fruct numit și oroblanco) și căpșunile se încadrează în categoria fructelor cu cea mai mică cantitate de zahăr pe sută de grame (mai exact 5%).

Aceste fructe hrănitoare au și un conținut ridicat de apă și de fibre și ajută la eliminarea colesterolului "rău" (LDL-colesterolul) din organism.

Ele oferă energia necesară sistemelor cardiovascular și nervos că să funcționeze optim, nu încarcă organismul cu zahăr în exces, ci ajută la arderea excesului de grăsime și la pierderea în greutate.

Fructe cu peste 85% apă – sățioase și hidratante

Cantalupul, pepenii verzi de toate soiurile, piersicile, caisele, ananasul, portocalele, mandarinele sau fructele de pădure oferă o hidratare excelență și sunt sățioase la un conținut foarte rezonabil de carbohidrați.

Împreună cu cantitățile impresionante de apă, fibrele din aceste fructe facilitează digestia și eliminarea toxinelor, contribuind astfel la un proces sănătos de pierdere în greutate.

Citricele și fructele de pădure – pentru smoothie-uri revigorante și detoxifiante

Sunt cele mai bogate în antioxidanții ce lupta contra cancerului și sunt responsabili pentru tinerețe și frumusețe.

Include zilnic în dietă o porție de citrice (portocale, pomelo, mandarine, grepfrut) și de fructe de pădure (zmeură, mure, afine, merișoare sau coacăze negre).

Și nu bea niciun ceai fără lămâie sau lime.

În cadrul unei diete echilibrate, citricele și fructele de pădure ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal, la eliminarea toxinelor sau a resturilor nedigerate din organism, ajută la scăderea colesterolului și întărirea sistemului cardiovascular.

Alături de fructele din primele două categorii, le poți consumă și că deșert de prânz sau gustare de dimineață, în salate de fructe cu iaurt degresat.

Fructe bogate în carbohidrați – doar la micul dejun

Deși sunt considerate cele mai apetisante, fructele precum banane, prune, pere, mango, struguri și smochine au conținut ridicat de glucide (20%) și se recomandă să fie consumate, preferabil, în prima parte a zilei, la micul dejun sau la gustarea dinainte de prânz.

Ele îți oferă energia necesară pentru întreagă dimineață, însă consumate după-amiază târziu sau seară, la cină, nu au efectul dorit într-o dietă de slăbire, ci dimpotrivă, deoarece zahărul conținut, mâncat și neconsumat, se transformă peste noapte în grăsime.

Fructe uscate – ocazional, pentru controlul poftei de dulciuri

Stafidele, curmalele, caisele și prunele uscate sunt fructe în care conținutul de apă este aproape zero. Sunt hipercalorice, dar pot fi adăugate în cantități mici la cerealele de dimineață, la un smoothie sau la salată de fructe proaspete.

Fructele uscate sunt surse excelente de vitamine și minerale, și completează foarte bine conținutul de minerale și vitamine din fructele proaspete.

În plus, s-a demonstrat că sunt eficiente în îmbunătățirea sistemului imunitar și reducerea colesterolului LDL, dar și o metodă excelență de a ține poftă de dulciuri sub control.

Dacă alegi fructe bogate în fibre, te vei simți sătul o perioadă mai îndelungată

Pe lângă faptul că, în comparație cu alte alimente, fructele sunt sărace în calorii, ele sunt incredibil de sățioase, datorită conținutului mare de apă și de fibre.

Fibrele dietetice sunt cele care trec lent prin tractul digestiv și care cresc timpul de digestie, ceea ce duce la o senzație sporită de sațietate. Unele studii au sugerat chiar că fibrele pot duce la reducerea poftei de mâncare și a aportului de alimente.

Alte cercetări arată că aportul mare de fibre poate încuraja pierderea în greutate și reduce riscul de creștere în greutate și de acumulare a grăsimii în corp.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218