REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum evităm apariția diabetului zaharat: alimentele nerecomandate

Cum evităm apariția diabetului zaharat: alimentele nerecomandate

A.F. 23 noiembrie 2022 | 00:00 333

Diabetul zaharat este cea mai răspândită boală, care afectează milioane de români. Medicii au o serie de recomandări pentru a evita apariția acestei afecțiuni.

Diabetul înseamnă reducerea sau lipsa capacității organismului de a produce cantitatea necesară de insulină pentru a controla nivelurile glucozei (zahărul din sânge). Există două tipuri de diabet: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2.

Diabetul de tip 1 necesită administrare zilnică de insulină artificială prin intermediul injecției sau al pompei de insulină. Frecvent, testarea pentru diabetul de tip 1 (diabet cunoscut și sub denumirea de diabet insulino-dependent) se produce la persoanele cu simptome de diabet. Medicii diagnostichează de obicei diabetul de tip 1 la copii și la adulții tineri. Diabetul de tip 2 poate fi gestionat prin controlul alimentației și prin medicamente sub formă de tablete, scrie stiripesurse.ro.

„În prezent, diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, factorii implicați în apariția procesului autoimun de distrugere a celulelor beta pancreatice fiind încă studiat. În apariția diabetului zaharat de tip 2 sunt implicați o multitudine de factori, cel care influențează cel mai mult fiind stilul de viață modern, alimentația nesănătos și sedentarismul. Recomandările de stil de viață sănătos includ: alimentația sănătoasă, activități fizice regulate – măcar 30 de minute sport în fiecare zi, respectarea orelor de somn (8h/noapte), limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, combaterea stresului. Respectați cele trei mese principale ale zilei și nu săriți peste micul dejun; reduceți consumul de grăsimi și evitați consumul de alimente prăjite; consumați zilnic 2 litri de apă; reduceți consumul de dulciuri, sucuri, sare, grăsimi saturate etc. Consumați alimente variate în proporția corectă la mese, legume și fructe, carne slabă –pui și pește, lactate degresate etc”, a spus medicul Andreea Petrică, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice la Cabinetul de DZMB din Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Controlul asupra greutății are un rol important

Diabetul zaharat de tip 2 este cel a cărui apariție o putem evita sau o putem întârzia prin adoptarea unui stil de viață sănătos, activitate fizică, alimentație sănătoasă bogată în legume și fructe verzi, cereale integrale, uleiuri vegetale nerafinate, precum și prin evitarea alimentelor favorizante de tipul dulciurilor rafinate, băuturilor dulci, a sucurilor, dar și prin controlul consumului de pâine albă, cartofi, orez, fasole uscată, paste făinoase, fructe foarte dulci (banană, pere, struguri, prune, fructe confiate etc).

„Un rol important în prevenirea, dar și în tratamentul diabetului zaharat îl are și controlul asupra greutății prin evitarea creșterii ponderale și scădere ponderală la persoanele supraponderale sau obeze, scăzând în aceste fel insulino rezistentă - fenomenul principal implicat în declanșarea diabetului”, a spus dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218