REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cum îi vor primi instanţele şi parchetele pe justiţiabili după starea de urgenţă!

Cum îi vor primi instanţele şi parchetele pe justiţiabili după starea de urgenţă!

Replica API 9 mai 2020 | 23:00 1752

Document de la Ministerul Justiţiei

Document de la Ministerul Justiţiei

Având în vedere preconizata reluare a activității complete a instanțelor de judecată și parchetelor după data de 15.05.2020, odată cu încetarea stării de urgență declarată de președintele României prin Decretul nr.195/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 212 din 16.03.2020, ministrul Justiției, Cătălin Marian Predoiu, a elaborat un document de politică publică ce are în vedere asigurarea măsurilor de protecție, printre care și instalarea, la instanțele/parchetele cu trafic mare, de tuneluri de dezinfectare.

Mai exact, Ministerul Justiției a elaborat mai multe recomandări menite a veni în sprijinul magistraților, grefierilor, personalului de specialitate din instanțe și parchete și, nu în ultimul rând, cetățenilor care intersectează sediile instanțelor și parchetelor. Acesta va continua aprovizionarea instanțelor de judecată și a Consiliului Superior al Magistraturii cu echipamente de protecție așa cum a procedat recent, distribuind acestor instituții măști și mănuși chirurgicale, ochelari de protecție sanitară și chiar combinezoane de protecție sanitară, pe lângă suplimentarea bugetelor instanțelor cu sume considerabile în vederea achiziționării de către fiecare ordonator secundar și terțiar de echipamente suplimentare celor primite din partea Ministerului Justiției, pe măsură ce acestea se epuizează.

Tuneluri de dezinfectare

Printre numeroasele recomandări și măsuri, printre care și limitarea numărului de cauze pe ședința de judecată, se află și utilizarea termoscannerelor la intrarea în instituțiile judiciare cu trafic mare de persoane; instalarea de tuneluri de dezinfectare la instanțele/parchetele cu trafic mare.

În materie penală, în continuare, se impun restricții în legătură cu transportul la instanțe al deținuților, acesta urmând a fi autorizat doar pentru cazuri bine justificate, transportul de loturi mari de persoane impunându-se a fi evitat, sistemul de videoconferință fiind cel indicat în astfel de cazuri.

Panouri despărțitoare

De asemenea, o recomandare este și instituirea obligativității de a purta echipament de protecție și/sau montarea de panouri despărțitoare din plexiglas în ipoteza în care distanța socială nu poate fi asigurată (măsura se poate institui în birourile în care funcționează mai multe persoane și nu există posibilitatea relocării acestora în alte spații, precum și în boxele amenajate pentru persoanele aflate în stare de reținere sau arestare preventivă); de asemenea, panourile de plastic pot fi imaginate și pentru momentul nepublic al deliberării în situația completelor colegiale.

Liliana IONIŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vai de asa-zisa JUSTITIE de prin Constanta, pe mana cui a ajuns. Pardon, de aaraca INjustitie, corect spus!
1
0
salariatii din justitie mai ales procurorii au primit salariu pentru munca desosebita.
6
1
era pe recorder punct ro un articol despre tunelul de desinfectare. merita citit
2
0
toata perioada asta de neactivitate magistratii au primit salariul neciuntit?cu sporuri cu tot?
6
4
Cand or veni 100 de sopardei de la Cuza Voda in sala cu ce ii protejati ?.Inchideti dracu" sandramaua infecta de minti patrate de procurori care masluiesc dosare dupa sufletele lor criminale.Criminalilor !!!
13
1
Dezactivati comentariile, unde nu va convine, nu? Va e frica, ma fututilor, de pisatu ala de mai sus, care va traieste visul? Sa ne pisham pe el mort! O sa va mai citeasca pwlea!
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272