Cum l-a ”agățat” DNA Constanța pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!
Cum l-a ”agățat” DNA Constanța pe primarul Mangaliei, Cristian Radu!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPentru mulți mangalioți, primarul Cristian Radu era intangibil. Poate chiar și pentru el însuși! Însă, spre surprinderea multora, a ajuns pe mâna procurorilor iar, în final, trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, în celebrul dosar Grimberg. Radu Cristian e acuzat de abuz în serviciu după ce, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu societatea de avocatură, reprezentată de Andrei Costin Grimberg, avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Aceste aspecte se cunosc deja, au fost și comunicate de către DNA, însă puțini știu cum a ajuns Radu să facă afaceri pe banii statului cu avocatul Grimberg. Haideți să aflăm!
Primarul din Mangalia, Cristian Radu, împreună cu alte șapte persoane, a fost trimis în judecată, luna trecută, pentru fapte de corupție. Printre cei trimiși în judecată alături de Radu Cristian se află secretarul, la data faptelor, primăriei Mangalia, Petrina Boiță, Daniel Vlăescu, prietenul din copilărie al lui Radu, și Călin Didi George, coleg la Garda Financiară cu Radu.
Dosarul cu pricina vizează achiziția unor contracte de servicii juridice, încheiate cu Casa de Avocatură “Grimberg şi Asociaţii”, reprezentată de Andrei Costin Grimberg, avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză. În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați în dosar, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Dar haideți să vedem cum a ajuns Cristian Radu să facă afaceri, pe banii mangalioților, cu avocatul Andrei Costin Grimberg și soția sa, Cristiana.
Vlăescu iniția achiziția, Didi Călin organiza procedura, iar Boița, Radu și Dumitrana semnau
Potrivt informațiilor noastre, Daniel Vlăescu, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, avea rolul de a iniția așa zisă procedură de achiziție, lui Călin George, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare, îi revenea rolul de a organiza procedura și de a purta corespondența aferentă cu casa de avocatură. În timp ce fostul secretar Petrina Boița, Radu Cristian și Romulus Dumitrana, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, aveau rolul de a încheia procedura de achiziție, fie prin aprobarea referatoelor de necesitate, fie prin semnarea contractelor de asistență juridică.
Între inculpați existau legături patrimoniale
De altfel, și-n rechizitoriul întocmit e procurorii DNA reiese că între inculpați existau legături anterioare. Aceștia se cunoșteau dinainte de săvârșirea acțiunii între ei existând legături de natură patrimonială. Astfel, Călin Didi George și Radu Cristian au fost colegi în cadrul Gărzii Financiare Constanța, iar între Vlăescu Daniel și Radu Cristian există relații de prietenie din copilărie. De altfel, acest aspect este știut de toată Primăria Mangalia și nu de ieri, de azi, ci încă de când a ajuns Vlăescu în UAT Mangalia.
Mai mult, procurorii au luat la puricat declarațiile anuale de avere și interese depuse de inculpatul Dumitrana Romulus, unde s-a constatat faptul că între inculpat și soția inculpatului Radu Cristian, Radu Bianca Marga, sau soacra acestuia, Babușcă Gloria, în prezent decedată, există relații de natură patrimonială, aceștia având mai multe bunuri în coproprietate. Potrivit declarației de avere a lui Dumitrana împărțea cu Babușcă, soacra lui Radu, un teren de 20 mp.În 2017, terenul pe care-l împărțea cu Babușcă a dispărut din declarația de avere.
declarația lui Dumitrana, din 2016
Prima interacțiune dintre Boiță și Radu...în biroul ei, în campania electorală din 2012
De la Vlăescu, ajungem la Boița Petrina care a declarat în fața procurorilor, cu lux de amănunte, cum l-a cunoscut pe Radu. Aceasta l-a cunoscut pe Radu Cristian anterior ocupării funcției de secretar al municipiului Mangalia, prima întâlnire având loc în anul 2012, când acesta se afla în campania electorală, după ce promovase deja concursul pentru ocuparea funcției de secretar, în biroul de avocatură deținut de inculpată în municipiul Mangalia. Boița Petrina a fost anterior apărător al fostului primar, iar Radu încerca să intre, atunci, pe sub piele și să vadă dacă o poate atrage de partea lui.
Petrina Boiță știa că Grimberg are CV stufos, dar nu din auzite
”Totodată, este de menționat faptul că, potrivit declarației inculpatei Boiță Petrina, aceasta nu a cunoscut nimic cu privire la activitatea profesională anterioară a SCA Grimberg și Asociații sau a inculpatului Grimberg Andrei Costin, colaborarea cu inculpatul începând doar la recomandarea numitei Cliza Martza Luiza, avocat în cadrul baroului București, aceasta fiind cunoscută de inculpata Boița Petrina. Inculpata a declarat că nu știa că acesta are un CV impresionant, dar nu cunoaște ce cauze a reprezentat acesta, tot ce a contat în alegerea acestuia fiind recomandarea doamnei avocat Cliza Marta Claudia”, potrivit rechizitoriul DNA.
Boiță l-a cunoscut pe Andrei Costin prin intermediul unui avocat care îl reprezenta pe Cristian Radu
”Inculpata a declarat că l-a cunoscut pe inculpatul Grimberg Andrei Costin în anul 2014, la începutul anului, prin intermediul unui avocat care îl reprezenta pe inculpatul Cristian Radu într-o cauză privind anularea alegerilor locale, iar în vara anului 2014, lunile iulie-august, inculpatul Radu Cristian s-a întâlnit în biroul său cu avocatul angajat în dosarul alegerilor, Margareta Duță, aceasta fiind însoțită de inculpatul Grimberg Andrei Costin, inculpata precizând că ambii, fiind avocați, erau colaboratori ai doamnei Cliza Marta Claudia din București. A mai precizat inculpata că pe Cliza Marta Claudia a recomandat-o primarului Radu Cristian pentru dosarul alegerilor, iar ulterior avocata Cliza Marta l-a recomandat pe inculpatul Grimberg Andrei în vederea colaborării, întrucât din cauza unor probleme personale, aceasta nu a putut să reprezinte Primăria Mangalia”, potrivit rechizitoriului.
Important este și faptul că, în cadrul procedurii de achiziție servicii juridice, până și numerele de înregistrare menționate în curpinsul corespondenței dintre Primăria Mangalia și SCA Grimberg și Asociații au fost atribuite în mod fictiv, spun procurorii, având în vedere că formatul acestor numere de înregistrare nu corespunde celui care este generat de sistemul informatic în mod curent în activitatea de registratură. Mai mult, ”niciodată Consiliul Local nu a cunoscut și nu a aprobat încheierea contractelor dre asistență juridică de către Primăria Mangalia și nici onorariile menționate în cuprinsul contractelor. Pe de altă parte, este lesne de înțeles că inculpații Radu Cristian și Boiță Petrina denaturează intenționat, în scopul justificării și obținerii sumelor solicitate prin proiectele de rectificare bugetară, în realitate nefiind vorba despre sume de bani reprezentând onorarii de peste o mie de litigii, la nivelul lunii noiembrie 2016 la Seviciul juridic fiind înregistrare un numără de 306 cauze”, se mai arată în rechizitoriul DNA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.
În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.
Grimberg a dus-o bine pe spinarea mangalioților
În perioada 21.11.2014-21.07.2022, SCA Grimberg și asociații a încasat suma de 14.052.510 lei, iar din aceasta, suma de 13.852.940 a fost încasată doar de la Primăria Mangalia.
Iar 81,98 % din această sumă a fost virată în conturile personale ale lui Andrei Grimberg, din țară și străinătate, dar și în conturile soției lui, Cristiana, care lucra în același cabinet. Sunt sume de bani la care unii nici nu îndrăznesc să viseze, nici măcar colegi de-ai lui Grimberg. Iar dacă ne uităm ce casă are inculpatul din dosarul lui Radu, înțelegem cât de bine a dus-o!
casa lui Grimberg, din București
Dacă tot n-a mai supt bani de la Mangalia, soția lui Grinberg a ajuns consilier juridic la Consiliul pentru Combaterea Discriminării
Surprinzător, aflăm că soția lui Andrei Costin Grimberg a ajuns bugetar, acesta fiind cooptată, încă de anul trecut, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în funcția de consilier juridic. S-a suspendat din avocatură pentru a nu fi incompatibilă.
Să înțelegem că soția lui Grimberg câștigă mai bine la stat, decât din avocatură? Posibil, dacă DNA le-a stricat ploile și s-au terminat fondurile de la Primăria Mangalia! Interesant mai este faptul că, în declarația de avere a Cristianei Grimberg, soțul său nu apare. De ce oare?!
De ce nu-i retrage PNL sprijinul politic lui Crstian Radu?!
Revenind la Cristian Radu, probabil mulți se întreabă de ce PNL nu-i retrage sprijinul politic, așa cum a procedat în cazul președintelui CJ, Mihai Lupu. Ei bine, potrivit lui Marian Crușoveanu, potrivit statutului, un liberal este exclus din partid doar în cazul unei condamnări definitive. Cât despre Lupu, mai spune Crușoveanu, nu i s-a retras sprijinul din cauza dosarului penal, ci ”șirul nesfârșit de controverse dar și o lipsă de colaborare și comunicare dintre Mihai Lupu și colegii noștri din partid a dus la votarea retragerii sprijinului politic”.
Așadar, Cristian Radu va rămâne, în continuare, membru PNL, cel puțin până la încheierea mandatului. Mai departe, om trăi și om vedea!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News