REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Cum plănuiesc PSD și PNL să recupereze voturile pierdute la guvernare

Cum plănuiesc PSD și PNL să recupereze voturile pierdute la guvernare

Replica API 7 septembrie 2022 | 00:00 1035

Principalele partide de guvernământ caută deja soluții pentru a-și recupera indirect electoratul pierdut prin erodarea la Palatul Victoria. Dar mutarea reprezintă și o poliță de asigurare pentru scenariul în care actuala formulă nu va continua după 2024, au explicat surse politice, scrie stiripesurse.ro.

Criza energiei și scumpirile generate de inflație vor fi decontate masiv de Guvern. Liberalii au tot interesul ca răbdarea populației să ajungă la capăt anul viitor, după ce PSD va prelua funcția de premier și va deveni 'vioara întâi' la Guvern. Pe de altă parte, insistența cu care PSD propune creșteri de salarii și pensii reprezintă din punct de vedere electoral un scut împotriva nemulțumirii populare.

Dacă prezența în sine la guvernare e suficientă pentru ca un partid să atragă nemulțumirile populației, în cazul actualului Guvern formula de compromis PSD + PNL reprezintă o decizie prin care ambele partide și-au dezamăgit o parte din electorat.

Însă dincolo de jocurile subtile de imagine, PNL și PSD au în minte soluții electorale mai ample.

Ambele partide speră ca votanții pe care îi pierd să fie „recuperați” indirect prin atragerea lor de către alte formațiuni, fie partide-satelit, fie formațiuni înfrățite, fie partide frecventabile cu care se poate iniția o formulă de colaborare, spun surse politice.

Pe partea dreaptă, PNL și-ar dori ca alegătorii nemulțumiți să voteze cu Forța Dreptei, PMP sau ALDE, iar voturile să nu meargă către USR sau AUR. În timp ce la PSD există lideri în conducere care susțin o formulă de alianță centru-stânga în care să intre Pro România și PUSL.

PMP a invitat ALDE să formeze „un proiect comun”, după ce ambele partide au fost în negocieri cu PNL pentru o alianță sau fuziune.

La stânga, PSD a introdus în Guvern doi lideri Pro România, Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu. De asemenea, partidul PER apropiat de PSD în ultimii ani a adus la aceeași masă 10 partide neparlamentare printre care PRM și PNȚCD, întâlnirea fiind „doar începutul unei lungi colaborări”.

Calculul are și o bătaie mai lungă.

Nimeni nu poate garanta că asocierea PSD - PNL la guvernare va continua și după 2024. Surse citate spun că ambele partide au nevoie să-și găsească aliați cu care să realizeze o majoritate parlamentară și să conducă Guvernul în cazul în care actuala coabitare nu va mai fi posibilă după următoarea rundă de alegeri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SE INTRC IN POMENI ELECTORALE...TOATE PUTORILE ROMANIEI,CARE NU STIU CA EXISTA MUNCA PE ACEST PAMANT, VOR PRIMI LA...GREU...VAUCHERE...POMENI ELECTORALE...PENSII SOCIALISTE...SI ALTE MINCIUNI...ASA VOR FI VOTATI...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212