REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum poți opri un atac de panică? 7 soluții care funcționează

Cum poți opri un atac de panică? 7 soluții care funcționează

Replica API 20 mai 2021 | 00:00 931

Ți se întâmplă uneori să ai atacuri de anxietate din senin, însoțite de o senzație copleșitoare, ce pot dura până la câteva minute? Atacurile de panică pot da simptome precum palpitații, transpirație excesivă, senzație de respirație tăiată și dificultăți de concentrare. De asemenea, acestea pot apărea fără un motiv sau o sincronicitate anume.

Sursa foto: Shutterstock

Majoritatea persoanelor care manifestă atacuri de panică recurente suferă de o afecțiune psihologică numită tulburare de panică. Dacă nu este tratată corespunzător, această tulburare poate avea un impact negativ asupra calității vieții deoarece poate da curs altor frici sau probleme de sănătate și influența performanța la școală sau serviciu, scrie doc.ro.

Tulburarea de panică se moștenește, adesea, pe cale ereditară, deși nimeni nu cunoaște cu exactitate motivul pentru care anumiți membri ai familiei suferă de aceasta, în timp ce alții nu.

Oamenii de știință au descoperit faptul că anumite zone ale creierului, precum și anumite procese biologice, joacă un rol important în declanșarea panicii și a anxietății. De asemenea, cercetătorii sunt de părere că persoanele care suferă de tulburare de panică pot interpreta anumite semnale inofensive transmise de corp drept amenințări, de aceea apar simptomele atacurilor de panică.

În prezent, cercetătorii caută să identifice modalitățile prin care stresul și factorii de mediu afectează sau dau curs acestei tulburări.

Simptomele tulburării de panică

Persoanele care suferă de tulburare de panică pot manifesta următoarele simptome:

- Atacuri de panică bruște și repetate

- Sentimentul de pierdere a controlului, însoțit de o frică intensă de moarte, pe durata atacului de panică

- Anumite simptome fizice, cum ar fi pulsul accelerat, transpirație excesivă, frisoane, tremor, probleme de respirație, stare de slăbiciune și/sau de amețeală, amorțeala mâinilor sau senzație de furnicături la degete, durere în piept, dureri de stomac, stare de greață

- O senzație de îngrijorare profundă pe durata atacului de panică

- O senzație de frică față de locurile în care s-au produs atacuri de panică în trecut

7 soluții pentru oprirea unui atac de panică

Mai jos, regăsești șapte soluții propuse de experți pentru scurtarea unui episod de atac de panică.

1. Învață să recunoști semnele din timp

Persoanele care suferă de atacuri de panică în mod recurent nu trebuie să se regăsească într-o situație de alertă sau frică atunci când apar episoadele. Acestea se pot produce atunci când te afli pe bicicletă, într-un restaurant, sau în pat, înainte de culcare. Dintr-o dată, resimți o senzație puternică de frică, ce poate da curs unor simptome fizice, cum ar fi pulsul accelerat, transpirația, respirația tăiată, durere în piept, tremor sau stare de greață. Atacurile de panică durează între cinci și 20 de minute, iar dacă recunoști aceste simptome din timp, poți să gestionezi atacul de panică mai ușor.

2. Vorbește cu tine însăți

Când simți că se apropie un atac de panică, este important să îți reamintești faptul că ceea ce simți este anxietate, iar pericolul nu este real. În acest sens, poți încerca să adresezi, în mod direct, senzația de frică, prin expresii de tipul “nu îmi este teamă” sau “voi depăși cu brio acest moment”. Încearcă să îți spui aceste lucruri cu voce tare.

3. Nu încerca să îți îndrepți atenția către alte lucruri

Chiar dacă unul dintre primele instincte este să încerci să te concentrezi pe altceva, specialiștii sunt de părere că cea mai sănătoasă și benefică formă de a face față unui atac de panică este să îl conștientizezi. Încearcă, așadar, să nu lupți împotriva simptomelor și repetă-ți că și acest episod va trece, la fel ca toate celelalte din trecut.

4. Practică exerciții de respirație

Un atac de panică poate să te facă să te hiperventilezi, adică să respiri rapid și neregulat, ceea ce nu va face altceva decât să îți agraveze starea. Din acest motiv, este recomandat ca, pe durata atacului de panică, să încerci să îți controlezi respirația prin exerciții specifice. Mai întâi, închide ochii, apoi pune-ți mâinile pe cavitatea toracală. Începe prin a inhala aerul pe nas și să îl expiri, ușor, pe gură. Vei simți cum se dilată și apoi se contractă toracele. Dacă te ajută, poți număra de la unu la cinci între fiecare inspirație și expirație. După câteva minute, vei începe să te simți mai bine.

5. Ține-ți mintea ancorată în prezent

Pentru a te putea concentra mai bine la momentul prezent, încearcă să observi cu atenție cinci lucruri din jurul tău. Apoi, îndreaptă-ți atenția către patru lucruri pe care le poți atinge, urmate apoi de trei lucruri pe care le poți auzi. Pasul următor este să fii atentă la două lucruri pe care le poți mirosi și, la final, un lucru pe care îl poți gusta. Când începi să acorzi atenție lucrurilor din jur, reușești mai ușor să te ancorezi în momentul prezent, fiind atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Acest proces îi oferă minții o activitate specifică, pe care se poate concentra, decât pe senzația de frică și de anxietate insuflate de atacul de panică.

6. Fii atentă la factorii declanșatori principali

Potrivit oamenilor de știință, există patru factori declanșatori principali pentru orice stare de dispoziție sau afectivă proastă, și anume: foamea, furia, singurătatea și oboseala. Acestea pot scoate ce e mai rău dintr-o persoană și chiar da curs atacurilor de panică. Dacă ești predispusă la atacuri de panică, cele patru pot să acționeze ca factori declanșatori pentru acestea. Atunci când apar simptomele, încearcă mai întâi să verifici dacă îți este foame, dacă ești nervos, obosit sau te simți însingurat. Odată ce ai identificat factorul declanșator, poți lua măsuri pentru a remedia cauza inițială.

7. Practică relaxarea progresivă

Atunci când un atac de panică pare să se apropie, sau te afli în mijlocul unui asemenea eveniment, încearcă să îți tensionezi câte un mușchi al corpului, pe rând, apoi relaxează. Repetă această acțiune până când parcurgi toți mușchii principali ai corpului și resimți o stare de relaxare generală.

Atacurile de panică se hrănesc din gânduri negative, din sentimentul neputință și lipsă de încredere în sine. Este un detaliu important de reținut, mai ales în ceea ce privește adoptarea unei strategii de cucerire a stării de anxietate și panică generalizate. Consultă-te cu medicul curant pentru cea mai potrivită metodă de tratament pentru tine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367