REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum poți preveni bolile cardiovasculare, cauză majoră de deces în rândul femeilor

Cum poți preveni bolile cardiovasculare, cauză majoră de deces în rândul femeilor

Replica API 30 noiembrie 2020 | 18:41 1070

În conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ unul din 5 decese în rândul femeilor este asociat cu boli de inimă. Ce ar trebui să știe femeile despre bolile cardiovasculare?

Un sondaj¹ efectuat în SUA și publicat în jurnalul Circulation de la American Heart Association a constatat că, în ciuda frecvenței bolilor de inimă, multe femei nu sunt conștiente de semnele unui atac de cord sau ale unui accident vascular cerebral și nici de riscurile pe care le prezintă bolile de inimă. Sondajul a constatat că, din 2009 și până în 2019, conștientizarea bolilor de inimă ca fiind principala cauză de deces pentru femei în SUA a scăzut de la 65% la 44%. Declinul în ceea ce privește informarea a fost observat la femeile de toate vârstele, cu excepția celor mai mari de 65 de ani, citează doc.ro.

Ce e bine să știi, ca femeie, despre bolile cardiace?

Și dacă în prezent nu ai probleme de sănătate, și dacă ai în familie persoane cu boli cardiovasculare și te gândești că ai și tu un oarecare risc viitor de boală, e bine să fii informată legat de cauzele bolilor de inimă, de simptomele acestora, și, mai ales de măsurile de prevenire.

Ce sunt bolile de inimă?

Boala cardiacă este o denumire care include mai multe afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge. Acestea includ:

boala coronariană (blocaje ale vaselor de sânge din jurul inimii);

boala arterelor periferice (blocaje ale vaselor de sânge din brațe sau din picioare);

probleme cu ritmul inimii (aritmie);

probleme cu mușchii sau cu supapele inimii (boală cardiacă valvulară);

insuficiență cardiacă congestivă (probleme cu funcțiile de pompare sau relaxare ale mușchiului cardiac).

Aceste probleme se pot dezvolta în timp sau pot fi rezultatul formării anormale a inimii in uter (înainte de naștere, numită boală cardiacă congenitală). Bolile de inimă se mai numesc și boli cardiovasculare. Deși multă lume are impresia că aceste probleme de sănătate afectează în principal bărbații, nici femeile nu sunt scutite de risc, mai ales pe măsură ce înaintează în vârstă.

Care sunt cauzele bolilor de inimă la femei?

tensiune arterială crescută;

colesterol mărit;

diabet;

fumat;

stil de viață sedentar;

obezitate;

istoric familial.

De asemenea, anumite boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, cresc riscul unei femei de a face atac de cord.

Ce simptome au bolile de inimă?

Multe femei nu dau semne de boli cardiovasculare până când nu se confruntă cu o urgență, cum ar fi un atac de cord. Cu toate acestea, dacă apar simptome timpurii, acestea pot include:

durere sau disconfort în zona pieptului (angină pectorală)

durere în gât sau în maxilar

durere la nivelul abdomenului superior

dureri de spate

greaţă

oboseală

dificultăți de respirație

slăbiciune generală

modificări ale culorii pielii, cum ar fi pielea devenită cenușie

transpiraţie.

Aceste simptome pot apărea fie în starea de repaus, fie în timpul activităților din viața de zi cu zi. Acestea pot fi, de asemenea, simptomele unui atac de cord. Și alte simptome pot deveni evidente pe măsură ce bolile cardiace progresează și pot diferi în funcție de tipul specific de boală cardiacă.

Simptomele bolilor de inimă la femei sunt, de asemenea, diferite față de ale bărbaților, care sunt mai predispuși să aibă dureri în piept. Simptomele potențiale ulterioare ale bolilor de inimă la femei includ umflarea picioarelor sau a gleznelor, creștere în greutate, probleme cu somnul, ritm cardiac rapid (palpitații), tuse șuierătoare, transpiraţie, amețeală, indigestie, arsuri la stomac, anxietate, leșin.

Când să mergi la medic?

Nu este niciodată prea devreme să ceri sfatul medicului în ceea ce privește riscul de boli de inimă. Noile linii directoare de prevenire primară precizează că, cu cât factorii de risc pentru bolile de inimă sunt preveniți sau tratați mai devreme, cu atât este mai puțin probabil ca o persoană să dezvolte boli cardiovasculare mai târziu în viață.

Cum se diagnostichează bolile de inimă?

Pentru a diagnostica bolile de inimă, medicul va întreba mai întâi despre istoricul medical personal și familial, apoi despre simptome - când au început și cât de severe sunt. De asemenea, va adresa întrebări despre stilul de viață (dacă faci mișcare, dacă fumezi etc.).

Analizele de sânge pot ajuta medicul să-și dea seama de riscul apariției bolilor de inimă în cazul fiecărui pacient. Cel mai frecvent se solicită un profil lipidic, care măsoară colesterolul și trigliceridele. În funcție de simptome și de istoric, medicul poate recomanda și alte analize de sânge și teste pentru a verifica nivelurile de inflamație din organism, nivelurile de sodiu și potasiu, numărul de celule sangvine, funcțiile renală, hepatică și tiroidiană.

Alte teste care pot fi făcute sunt:

electrocardiograma (EKG) pentru a măsura activitatea electrică în inimă. Acest lucru îl ajută pe medic să analizeze problemele legate de ritmul cardiac, precum și dovezile atacurilor de cord.

ecocardiograma, care este o ecografie a inimii - privește structura inimii, funcția și performanța valvelor cardiace.

testul de stres, pentru a se observa cum se comportă inima sub stres fizic. În timpul acestui test, pacientul va purta un echipament pentru a măsura semnalele electrice ale inimii și tensiunea arterială. Astfel, se poate prezice dacă există blocaje care ar putea limita fluxul de sânge la inimă atunci când persoana face mișcare.

ecografia arterelor carotide, pentru a afla dacă există risc de accident vascular cerebral.

indicele gleznă-braț, adică raportul dintre tensiunea arterială din zona picioarelor și cea din zona brațelor.

CT coronarian, o scanare CT specializată prin care se observă vasele de sânge din jurul inimii pentru a afla dacă există blocaje prezente.

Medicul ar putea sugera, de asemenea, un monitor EKG continuu, adică purtarea unui dispozitiv care înregistrează constant semnalele electrice ale inimii. În funcție de simptome, este posibil ca pacientul să fie nevoit să poarte acest dispozitiv câteva zile sau câteva săptămâni.

Cum se pot preveni bolile de inimă la femei?

Din fericire, există măsuri proactive pe care toate femeile le pot lua în fiecare zi pentru a-și reduce riscul de boli de inimă. Unele dintre aceste măsuri includ:

o alimentație sănătoasă, bogată în fructe, legume și cereale integrale și săracă în grăsimi saturate, sare și zaharuri adăugate; eventual, cu acordul medicului, administrarea unor suplimente cu rol protector pentru sănătatea inimii, cum ar fi cele cu drojdie de orez roșu, astaxantină, ulei de pește.

renunțarea la fumat;

evitarea consumului mare de alcool;

gestionarea stresului și a oricăror altor afecțiuni (hipertensiune, colesterol mărit etc.);

exercițiile fizice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102