REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

CUM să NU te trezești cu DOSAR PENAL dacă faci ACCIDENT

CUM să NU te trezești cu DOSAR PENAL dacă faci ACCIDENT

Replica API 19 octombrie 2020 | 00:00 3691

Accidentele rutiere soldate cu pagube materiale se pot rezolva foarte ușor, însă nu foarte mulți știu ce ar trebui să facă în acele momente așa că se panichează și părăsesc locul faptei. Ei bine, cei care fac acest lucru ar trebui să știe că un accident se poate rezolva și pe cale amiabilă și cu calmitate, fără a se alege cu dosar penal.

În județul Constanța se produc zilnic accidente rutiere, ba din neatenție, ba din grabă excesibă, ba... din nepricepere. Unele au ca rezultat victime omeneşti, pe când altele sunt soldate doar cu pagube materiale, acestea din urmă putând fi încheiate pe cale amiabilă. Uneori, din prea multă panică și frica de a nu fi făcut ceva grav, unii șoferi aleg să fugă de la locul accidentului, ceea ce este foarte grav.

Ce se întâmplă dacă este părăsit locul accidentului sau se încearcă ștergerea urmelor

Articolul 388 din Codul Penal prevede infracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice, mai exact, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia. Astfel, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului.

În ce condiții șoferii au voie să părăsească locul accidentului

Polițiștii avertizează că nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când: în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale; conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului; conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare; victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Sfaturile oamenilor legii pentru a nu exista probleme

Când accidentele rutiere se produc doar cu pagube materiale, de multe ori, şoferii nu mai apelează la ajutorul poliţiştilor, care nu pot fi decât intermediari în asemenea situaţii, şi aleg să-şi rezolve problemele pe cale amiabilă. Totul este perfect legal, însă mare atenţie. Formularul pentru constatarea amiabilă de accident este mai mult decât necesar, spun poliţiştii rutieri, întrucât, în caz contrar, lucrurile pot degenera. Spre exemplu, în cazul în care acest formular a fost scos din discuţie, şoferul care se face vinovat de producerea accidentului se poate răzgândi între timp, îşi repară autoturismul, pe când păgubitul rămâne… cu ochii în soare.

Constatarea amiabilă

Conducătorii auto implicaţi într-un accident rutier au posibilitatea de a completa împreună un formular tipizat intitulat „Constatare Amiabilă de Accident” pentru a consemna circumstanţele în care s-a produs evenimentul rutier, iar acest document înlocuieşte procesul-verbal de constatare întocmit de Poliţie. Păgubitul, în baza acestui formular se poate adresa societăţii de asigurare, care are obligaţia să îndeplinească formalităţile pentru deschiderea dosarului de daună, să constate pagubele şi să elibereze documentul de introducere in reparaţie a vehiculului.

Formularul poate fi găsit la orice societate de asigurări

Documentul trebuie completat şi semnat de ambii conducători de vehicule implicaţi în accident. Acest formular de constatare amiabilă este tipărit şi distribuit de societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614