REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Cum să-ți detoxifici organismul

Cum să-ți detoxifici organismul

Replica API 22 iunie 2021 | 00:00 704

Detoxifierea / detoxul este un trend foarte popular. Această implică adoptarea unei diete specifice sau folosirea unor produse speciale, care pretind că te ajută să elimini toxinele din corp și, prin urmare, promit că ți-ar îmbunătăți starea de sănătate, scrie doc.ro.

Din fericire, organismul nostru este bine echipat pentru a elimina singur toxinele și nu necesită diete speciale pe baza de sucuri ori alte remedii scumpe.

Desigur, pot spori sau perfecționa sistemul natural de detoxifiere al corpului. Organismul nostru are la baza un mod sofisticat de a elimina toxinele, care implică ficatul, rinichii, sistemul digestiv, pielea și plămânii. Chiar și așa, doar atunci când aceste organe sunt sănătoase și funcționează bine, ele pot elimina în mod eficient substanțele nedorite.

Așa că, deși "detoxul" nu face nimic în plus din ceea ce organismul tău nu poate face deja pe cont propriu, poți să optimizezi sistemul natural de detoxifiere care există în corp.

Iată mai jos câteva modalități prin care poți "reintineri" acest sistem de detoxifiere, pentru că organismul să funcționeze la cote maxime.

1. Redu consumul de zahăr și de alimente procesate

Consumul excesiv de alimente bogate în zahăr și de alimente extrem de procesate a fost asociat cu obezitatea și cu alte boli cronice: boli cardiovasculare, cancer și diabet.

Aceste boli îngreunează procesul prin care corpul tău se poate detoxifică singur, în mod natural, bolile făcând daune la nivelul organelor care îndeplinesc un rol important (de exemplu, ficatul și rinichii). Consumând mai puține alimente îndulcite cu zahăr și mai puține alimente nesănătoase, îți vei menține sănătos acest sistem propriu de detoxifiere.

2. Limitează consumul de alcool

Specialiștii spun că peste 90% din cantitatea de alcool este metabolizata în ficat. Enzimele hepatice metabolizează alcoolul în acetaldehidă, o substanță chimică dăunătoare. Recunoscând acetaldehidă că pe o toxina, ficatul o transformă într-o substanță chimică inofensivă, numită acetat, care este mai târziu eliminată din corp.

Nu uită că un consum excesiv de alcool poate cauza o mulțime de probleme de sănătate. Consumul în exces de alcool poate degrada sever funcția ficatului, cauzând acumularea de grăsime în ficat, inflamație și formarea de țesut cicatricial. Când se întâmplă aceste lucruri, ficatul nu mai poate funcționa în mod corect și nu mai poate să își îndeplinească sarcinile și nici să elimine toxinele și alte substanțe din organism.

3. Bea mai multă apă

Apă nu doar că îți potolește setea, ea reglează și temperatura corpului, lubrifiază articulațiile, ajută digestia, ajută absorbția nutrienților și detoxifică organismul, prin îndepărtarea toxinelor și altor substanțe care nu sunt utile.

Apă este cea care transporta aceste "deșeuri" nedorite din corp, eliminându-le prin urinare, prin respirație sau prin transpirație. Așa că dacă îți menții corpul cât mai bine hidratat, acest lucru este important pentru detoxifiere.

4. Somnul de calitate

Două reguli absolut necesare pentru a susține sănătatea corpului tău și sistemul natural de detoxifiere: asigura-te că dormi suficiente ore și asigura-te că ai un somn de calitate în fiecare noapte.

Somnul îi permite creierului să se reorganizeze și să își "reincarce" bateriile, precum și să elimine produsele secundare toxice care s-au acumulat pe parcursul zilei.

Dacă te confrunți cu privarea de somn, corpul tău nu mai are timp să îndeplinească aceste funcții, astfel că toxinele se pot acumula și pot afecta mai multe aspecte ale sănătății.

5. Consumă alimente bogate în antioxidanți

Așa cum știi, antioxidanții îți protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Cauzând daune în celule, aceste molecule numite radicali liberi sunt implicate în numeroase condiții și afecțiuni, precum demență, bolile cardiovasculare, bolile hepatice, astmul, unele tipuri de cancer.

Dacă alegi să adopți o dietă bogată în antioxidanți, acest regim îți va ajută organismul să lupte contra stresului oxidativ cauzat de excesul de radicali liberi și să lupți cu alte toxine car eiti pot crește riscul de îmbolnăvire.

Câteva exemple de antioxidanți sunt: vitamina A, vitamina C, vitamina E, seleniul, licopenul, luteina și zeaxantina. Găsești antioxidanți în anumite alimente, cât și sub formă de suplimente.

Fructele, în general, fructele de pădure, nucile, cacaua, legumele, condimentele și băuturile cum sunt cafeaua și ceaiul verde au unele dintre cele mai mari procente de antioxidanți, așa că este bine să încerci să le incluzi mai des în dietă ta.

6. Mănâncă alimente bogate în prebiotice

Sănătatea intestinului este importantă pentru a-ți menține sistemul de detoxifiere cât mai sănătos. Celulele de la nivelul intestinal au un sistem de detoxifiere și de excreție care îți protejează intestinul.

O sănătate bună a florei intestinale începe cu prebioticele, un tip de fibre care hrănește bacteriile bune din intestinul tău, numite probiotice.

Consumând prebiotice, bacteriile bune din intestinul tău vor putea să producă anumiți nutrienți (acizi grași cu lanț scurt) care sunt benefici pentru sănătate.

Nu uită că surse bune de probiotice sunt: roșiile, anghinarea, bananele, sparanghelul, ceapă, usturoiul și fulgii de ovăz*.

Cele mai frecvente moduri prin care se face "detoxul"

Cele mai multe "regimuri" ce promovează detoxifierea implică cel puțin una dintre următoarele măsuri:

Să ții post pe o perioada de 1-3 zile.

Să bei sucuri e proaspete din fructe și legume, smoothie-uri, apă și ceai.

Să bei doar anumite lichide, cum ar fi apă sărată sau zeamă de lămâie.

Să iei suplimente sau să folosești unele plante medicinale.

Să faci mișcare în mod regulat.

Să renunți complet la alcool, cafea, țigări și zaharuri rafinate.

Mare atenție, însă, pentru că dietele bazate doar pe lichide (sucuri din fructe și/sau legume) sau regimurile bazate doar pe smoothie-uri nu sunt o soluție-minune și nu sunt recomandate. Îți poți ajută, însă, organismul să se detoxifice dacă adopți un stil de viață sănătos, respectând recomandările de mai sus. Cere sfatul medicului curant sau unui medic nutriționist înainte de a încerca orice fel de dietă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272