REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
17.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Cum scapă Adrian Gâmbuțeanu de plata prejudiciului produs la RAJDP?!

Cum scapă Adrian Gâmbuțeanu de plata prejudiciului produs la RAJDP?!

Replica API 4 august 2022 | 00:00 1893

Adrian George Gâmbuțeanu, fostul director al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP), a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar de corupție, la finalul anului 2020. Un an mai târziu de la acel moment, Regia a demarat procedurile în vederea recuperării unui prejudiciu în valoare de peste 60 de milioane de lei, produs de acesta. Judecătorii au respins acțiunile intentante de regie întrucât s-a constat că fapta s-a prescris. Pe 26 iulie 2022, RAJDP a depus apel împotriva soluției oferite de Tribunalul Constanța.

Adrian George Gâmbuțeanu

Fostul șef al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, Adrian Gâmbuțeanu, mai are de tras după perioada în care s-a aflat la conducerea Regiei. În prezent, acesta se află în pușcărie, executând o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar al lui Nicușor Constantinescu. Pentru recuperarea prejudiciului, RAJDP a deschis mai multe acțiuni în instanâa, în răspundere contractuală, prin intermediul cărora se încearcă recuperea unor prejudicii aduse de Gâmbuțeanu. În total, vorbim despre suma de peste 60 de milioane de lei pe care, dacă instanța va admite acțiune, fostul șef ar trebui să o plătească.

Se pare că judecătorii au respins acțiunile regiei, iar Gâmbuțeanu ar putea să scape întrucât se pare că fapta s-a prescris. ,,Soluția pe scurt: Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârât. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta REGIA AUTONOMĂ JUDEŢEANĂ DE DRUMURI ŞI PODURI CONSTANŢA în contradictoriu cu pârâtul GÂMBUŢEANU ADRIAN - GEORGE, ca fiind prescrisă. Cu apel în 30 de zile de la comunicare.Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanta, sub sancţiunea nulităţii Pronunţată astăzi, 10.06.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”, se arată în minuta judecătorească.

Cu toate astea, Regia a făcut recurs în cursul zilei de 26 iulie 2022, în speranța că prejudiciul va fi recuperat.

De ce este acuzat Gâmbuțeanu?

Fostul director al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa, în decembrie 2020, pentru abuz în serviciu şi luare de mită, într-un dosar cu un prejudiciu, așa cum arătam mai sus, de aproape 60 de milioane de lei. Acesta ar fi făcut plăţi către firme agreate şi diverşi furnizori, fără a respecta procedurile de achiziţii publice, şi ar fi cerut sponsorizări pentru partidul din care făcea parte, PSD, de la alte societăţi.

Procurorii au stabilit că Adrian Gâmbuţeanu ar fi angajat cheltuieli şi ar fi dispus efectuarea de plăţi, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, către o firmă agreată de inculpat şi de conducerea locală a formaţiunii politice din care acesta făcea parte, pentru servicii de întreţinere manuală şi servicii mecanizate în secţiile Regiei, în cuantum total de 6.839.562 lei. De asemenea, ar fi plătit din fonduri publice către 55 de furnizori suma totală de 46.356.039 lei pentru servicii de închiriere utilaje şi mijloace de transport auto, fără a se urma vreo procedură legală de achiziţie publică. El mai este acuzat că ar fi angajat cheltuieli şi ar fi dispus efectuarea de plăţi, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, pentru achiziţionarea, de la o societate controlată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa de la acea dată, a unor bunuri în valoare totală de 5.065.547 lei în baza a 935 de comenzi.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
a fost un hot , a ascuns banii dar nu se va bucura de ei oricum a fost violat la puscarie
0
0
ce vremuri mai Gambus ! Aveai sertarul plin de plicuri din shpagi. Mergeam amandoi la club la cwrve cu banii din shpagi. Sacosa ambulanta stie !!!
1
0
In toate tarile cu o democratie adevarata toate faptele care au avut ca efect prejudicierea bugetului local sau central adica furtul din banul public nu se prescriu niciodata,dar parlamentari penali din Romania au dat legi in favoarea marilor hotzi care daca nu sunt ei sau neamurile lor sunt finantatori unui partid sau altul,bineinteles ecscroci astia sunt sustinuti si de justitzie care tot amana judecarea unui caz pana cand fapta se prescrie.
1
0
gambuteanu cat a stat la regie a furat de a rupt , regia a ajuns in faliment datorita lui , nu stia sa faca nimic , era arogant , zeflemitor si p***t cum e si acum a furat banii de prime in 2015 40000 de euro si nu venea la munca un rahat de om fara scrupule si un hot parsiv
0
0
Asta e justitie. Refuz sa cred.
0
0
Cum plm pentru astia se prescriu faptele, si pentru un amarat care are de platit 100 de lei, nu se prescrie?
1
0
Rajdp.istii au fost pe felie cu Gambos la panacoteala, asa ca procesul e la misto. Nimeni nu plateste nimic.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272