rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cum scăpăm definitiv de onicomicoza sau ciuperca unghiei

Onicomicoza sau ciuperca unghiei reprezintă o infecție de tip fungic, cauzată de un anumit tip de ciupercă aflată în stratul de la suprafața unghiei.

Ciuperca este contagioasă, iar aceste microorganisme cresc și se pot răspândi într-un mediu umed și cald, cum ar fi vestiarele sălilor de sport sau spa, bazine de înot și piscine, în special cu dușumelele încălzite.

Cum recunoaștem onicomicoza și de ce apare

În mod normal, unghiile sănătoase sunt netede, roz și au o dungă albă, subțire la vârf. Orice modificări ale acestui aspect ar trebui să-ți spună imediat un semn de întrebare și să mergi la un medic dermatolog în vederea stabilirii diagnosticului. Aceste modificări nu trădează doar prezența onicomicozei, ci pot surveni și în psoriazis, de exemplu, dar și ca urmare a unor tulburări trofice în cazul patologiei vasculare a membrelor inferioare si/sau în cazul altor boli sistemice.

La cine apare ciuperca unghiei

Ciuperca unghiei piciorului apare, în special, la persoanele cu unghii încarnate sau la cele care suferă leziuni în urma tăierii frecvente sau exagerate a unghiilor. De asemenea, persoanele care practică sport și poartă încălțăminte neadecvată, care presează intens pe unghii în timpul alergării, pot suferi mai frecvent de onicomicoză.

De preferat pentru cei care practică sportul ar fi pantofii din țesături speciale rezistente, care lasă piciorul să respire, nu au vârful întărit și, cel mai important, nu traumatizează unghia și degetele de la picioare.

Multe femei constată destul de tardiv instalarea ciupercii din cauza colorării cu lac, deși unghiile trebuie analizate cu atenție între ședințele de pedichiură, mai ales că la depistarea precoce se poate institui cu eficiență un tratament local. Inițial, o mică parte a unghiei se decolorează, dar de cele mai multe ori pacientul constată direct că întreaga unghie a devenit alb mătuit, galben sau galben spre maro, verde și chiar neagră.

Cum tratăm ciuperca unghiei

Netratata rapid, infectia se poate raspandi in profunzimea unghiei, avand ca rezultat ingrosarea si exfolierea, insotite de durere si disconfort la mers. Sunt si cazuri in care unghia cade, partial sau in totalitate, intrucat prin exfoliere, devine casanta si nu mai rezista la traumatisme.

Tratamentul este deosebit de important, pentru ca onicomicoza nu deranjeaza numai prin aspectul inestetetic, insa poate da infectii la distanta, mai ales in cazul persoanelor cu diabet sau cu alte afectiuni cronice.

Netratată rapid, infecția se poate răspândi în profunzimea unghiei, având ca rezultat îngroșarea și exfolierea, însoțite de durere și disconfort la mers. Sunt și cazuri în care unghia cade, parțial sau în totalitate, întrucât prin exfoliere, devine casantă și nu mai rezistă la traumatisme.

Tratamentul este deosebit de important, pentru că onicomicoza nu deranjează numai prin aspectul inestetic, însă poate da infecții la distanță, mai ales în cazul persoanelor cu diabet sau cu alte afecțiuni cronice.

Onicomicoza situată la nivelul patului unghial al piciorului este mai frecventă, mediul umed și cald din încălțăminte favorizând evoluția acesteia, însă poate fi întâlnită și la nivelul unghiilor mâinilor, mai ales la persoanele cu imunitatea scăzută. Pe lângă tratamentul care se impune, aceste persoane ar trebui să își facă și câteva analize generale, de multe ori medicul constatând și o altă afecțiune sistemică.

Când onicomicoza se manifestă cu febra aproape de 38 grade Celsius, sensibilitate accentuată la locul infecției, înroșire, căldură degajată și secreție purulentă, atunci este obligatoriu un consult medical de specialitate de urgență.

Opțiuni de tratament în onicomicoză sau ciuperca unghiei

Pacientul cu onicomicoză nu trebuie să își facă iluzii cum, că netratată, unghia se va vindeca spontan. Sunt situații în care, depistată la timp, onicomicoza răspunde la tratamentul topic, mai ales la persoanele tinere care aplică, în plus, și regulile igienice, precum purtarea de pantofi deschiși, îndepărtarea încălțămintei vechi sau dezinfectarea intense a acestora (spray-uri cu formol, de exemplu), înlocuirea totală a șosetelor vechi cu altele noi, dezinfectarea intensă a cearceafurilor etc.

Îngrijire la domiciliu în caz de ciuperca unghiilor

Pe lângă toate recomandările de mai sus, poți folosi:

Creme sau unguente antifungice fără prescripție medicală. Taie unghiile, ține-le la înmuiat 15-20 de minute în apă caldă și usucă-le înainte de a aplica crema medicamentoasă.

Îngrijire specială a unghiilor. Dacă îți ții unghiile tăiate, se poate reduce presiunea și durerea pe care le simți.

Însă la majoritatea persoanelor, în general, tratamentul ciupercii unghiilor poate fi costisitor și întins până la un an, mai ales când onicomicoza este localizată la nivelul piciorului.

Există pe piață o serie de tratamente naturiste pentru onicomicoză care, din păcate, nu funcționează pentru majoritatea pacienților, mai ales când nu sunt recomandate și monitorizate de către un medic sau cu precădere când sunt achiziționate din surse neverificate, precum cele de pe internet. De aceea, pentru a scurta suferința și pentru a scapă de ciupercă, sfatul principal este vizita la medicul dermatolog.

Medicul poate recomanda un tratament onicomicotic oral care este eficient, dar necesită o monitorizare atentă a potențialelor efecte secundare la nivelul ficatului, întrucât în anumite situații, aceste medicamente pot genera hepatotoxicitate.

Agenții antimicotici folosiți, prin timpul lung de înjumătățire și prin depozitarea la nivelul patului unghial, au efect o perioadă mai lungă de timp, putând fi folosite scheme de tratament cunoscute sub numele de puls-terapie. Sunt utilizate frecvent în puls-terapie itraconazolul (Micogal și Orungal) și fluconazolul (Diflucan).

Schema utilizata în tratamentul cu itraconazol (200 mg) este de 2x2 capsule/zi, 7 zile pe lună, timp de 4-6 luni. Pentru fluconazol, este recomandată o doză unică de 150 mg pe săptămână, timp de 6 luni.

Aceste tratamente sunt recomandate, însă, cu prudență la pacienții cu enzime hepatice crescute sau la cei cu boală hepatică activă, cei care au prezentat toxicitate hepatica la alte medicamente, la pacienții cirotici sau cu insuficiență renală. Însă la persoanele cu un ficat sănătos, medicamentele nu reprezintă o problemă majoră, mai ales dacă tratamentul este dublat de un stil de viață sănătos și de medicație hepatoprotectoare.

La femeile gravide sau la cele care alăptează nu sunt recomandate aceste terapii, mai ales dacă infecția este limitată, nu prezintă forme de suprainfectare, nu pune în pericol sarcina sau nou-născutul.

Pentru ca terapia sistemică să fie eficienta, ea trebuie însoțită de un tratament local în aplicații zilnice până în momentul normalizării lamei unghiale, dar și de măsurile profilactice care se impun în toate situațiile.

Tratamentul local al onicomicozei constă în aplicarea de creme, loțiuni, geluri și lacuri, aplicate la nivelul unghiei și ariei periunghiale afectate, pe bază de naftifină, clotrimazol, terbinafina, tolnaftat. Se recomanda în formele ușoare sau moderate ale onicomicozei și tratamentul este de durata, fără a fi întrerupt. Sunt situații în care medicul recomandă aplicarea soluției sau unguentului antifungic pentru minim un an după vindecarea onicomicozei, pentru a preveni recidiva. Se mai poate încerca, asociat, utilizarea unui preparat keratolitic (pentru a distruge lama unghială infectată) în combinație cu antimicoticele locale și/sau generale.

Însă, în cazurile grave, de onicomicoza veche (peste 6-9 luni) care nu a reacționat la tratamentele topice, se recomandă ca unghia să se îndepărteze total sau parțial, prin metode chirurgicale (din ce în ce mai rar utilizate în prezent și doar când se impun într-un anumit context patologic) sau non-chirurgicale.

Dintre cele mai eficiente și rapide metode de eliminare a onicomicozei se menționează terapiile laser. Raza laser focalizată trece prin unghii, cu scopul obținerii încălzirii țesutului în jurul valorii de 39˚C pentru distrugerea termică a sporilor și eliminarea ciupercii, fără a genera durere sau fără a dăuna țesutul și pielea din jur.

Se pot folosi tratamente laser 1064 nm ND-YAG, în care sunt necesare de la 1 până la 8 ședințe, în funcție de severitatea bolii, spațiate la 1-1,5 luni. Se poate asocia tratamentului general sau local, în ambele cazuri, crescând eficiența acestora. De obicei, un tratament este eficient, iar rezultatul bun este obiectivat la 3-4 luni, când crește o unghie nouă și sănătoasă. Este necesară îndepărtare oricăror surse de reinfecție, imediat după tratamentul laser.

În vederea procedurii, se curăță depozitul subunghial (care este rezervor de fungi) și se taie zona afectată, cât mai mult posibil, fără a cauza disconfort sau durere.

În majoritatea situațiilor, se încearcă în prealabil subțierea unghiei bolnave, înainte de tratamentul laser, și se tratează tot patul unghial (inclusiv matricea - zona din care se formează unghia) și 2 mm în jur.

Sunt necesare 400 pulsuri pentru haluce (degetul mare de la picior) sau police (mână) și 100 de pulsuri pentru fiecare din celelalte degete. Pentru onicomicoza situată la nivelul mâinii, aproximativ 400 pulsuri pentru police (degetul mare) și 100 pulsuri pentru celelalte unghii. Ședințele durează aproximativ 30 minute și nu necesită o perioadă de recuperare. În general, după prima ședință, 50% din unghii își schimba culoarea și aspectul.

Tratamentul este bine tolerat de către pacienți cu un minim disconfort sau deloc și nu are efecte adverse sau complicații.

Ca metode complementare asociate, se poate folosi cu success și ozonoterapia, mai ales la persoanele vârstnice sau afectate de diabet, care constă în mai multe ședințe cu introducerea zonei afectate în săculeți de ozon, sau autohemoterapia majoră cu sânge îmbogățit cu ozon, o dată la o săptămână sau în funcție de recomandarea medicului specializat în ozonoterapie.

Factori de risc onicomicoză

Factorii care pot crește riscul ca o persoana să dezvolte infecția fungică a unghiei sunt numeroși:

vârsta înaintată, reducerea fluxului sangvin, ani mulți de expunere la fungi

transpirația abundentă

istoricul medical - de pildă, dacă pacientul a avut în trecut "piciorul atletului" sau micoza piciorului

mersul desculț în zone umede, folosite la comun cu alte persoane, cum ar fi la piscină, sălile de sport și băile publice

o leziune minoră a pielii ori o leziune minora în unghie ori o afecțiune dermatologică, precum psoriazisul

diabetul zaharat, problemele asociate circulației sângelui sau sistemul imunitar slăbit.

Ce complicații poate avea ciuperca unghiei

Un caz sever de onicomicoză poate duce la dureri mari și poate cauza leziuni permanente la nivelul unghiei. În plus, infecția fungică poate duce la alte infecții grave, care se răspândesc dincolo de zona piciorului, mai ales dacă persoana are sistemul imunitar suprimat, din cauza medicației, diabetului sau a altor afecțiuni.

Dacă pacientul are diabet, este posibil să aibă o circulație redusă a sângelui în picioare și să aibă nervii periferici (din picioare) afectați. De asemenea, pacientul are un risc mai mare de a dezvolta o infecție bacteriană a pielii numita celulită infecțioasă. Așa că orice leziune sau rană relativ minoră ce apare la picioare - inclusiv o infecție fungică precum ciuperca unghiei - poate duce la o complicație gravă. Dacă ai diabet și crezi că ai dezvoltat onicomicoză, este bine să te vadă medicul tău specialist.

sâmbătă, 7 mai 2022571
GANDUL.RO
De necrezut! Câți lei costă 1 litru de ulei de floarea soarelui, produs în Ucraina, în supermarketurile din România
Comentarii
mai mult...Sănătate
27 iun 00:00SănătateVaccinarea împotriva variolei maimuţei, recomandată bărbaţilor gay

Agenţia sanitară britanică UKHSA recomandă vaccinarea împotriva variolei maimuţei a bărbaţilor gay consideraţi...156

27 iun 00:00SănătateRețeaua Mondială de Sănătate declară pandemie de variola maimuței202
27 iun 00:00SănătateVitaminele care ne fac mai mult rău decât bine. Evitați-le!289
27 iun 12:00SănătateSoluții simple să combatem depresia, boala mileniului III

În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a...203

27 iun 11:58SănătateDieta perfectă recomandată de medicul Andrei Haidar: "Indiferent de sezon, cu acest regim slăbim"297
27 iun 00:00SănătateLeguma cu efect puternic cicatrizant care ajută la ulcer209
27 iun 00:00SănătateOMS: Aproape toată populaţia lumii respiră aer poluat şi nesănătos

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) face apel la reducerea utilizării combustibililor fosili. Aceste concluzii...160

27 iun 09:43SănătateConsumul de grapefruit - Nutriționiștii arată avantajele dar și dezavantajele223
27 iun 09:38SănătateNou val de COVID, în Franța: Șeful campaniei de vaccinare vrea reintroducerea măștilor în transport212
27 iun 00:00SănătateEMA recomandă autorizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Valneva

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat joi autorizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania...195

27 iun 00:00SănătateStudiu de amploare: Cât de eficient a fost vaccinul anti-COVID199
27 iun 00:00SănătateMS: Judeţele de la frontiera cu Moldova şi Ucraina, atenţionate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră187
Vremea
25.2°22.1° - 25.2° luni, 27 iunie 2022
ConstanțaUmiditate: 79%
Vânt: 7.26 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/49353327104643
5/4025143211937
joker7252612182
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 iun 23:53SportDublul campion mondial, David Popovici, se întoarce acasă cu cele două medalii de aur

David Popovici revine în ţară. Dublul campion mondial se întoarce acasă cu cele două medalii de aur. Noua...344

27 iun 23:50SportRobert Glință, locul 4 în finala probei de 50 m spate, la CM de nataţie

Înotătorul român Robert Glinţă a terminat pe locul 4 în finala probei de 50 metri spate la Campionatele Mondiale...405

27 iun 23:55SportFotbal: UEFA nu este un monopol, afirmă Aleksander Ceferin

Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, a acordat un interviu ziarului italian Gazzetta dello Sport în care a vorbit...391

27 iun 23:51SportTenis: Petra Kvitova a câştigat turneul WTA de la Eastbourne

Jucătoarea cehă de tenis Petra Kvitova a câştigat sâmbătă turneul WTA de la Eastbourne (Anglia), dotat cu premii...514

Local
27 iun 00:20LocalAccident rutier la intrare în Năvodari

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 25 iunie a.c., la intrare în...946

27 iun 00:20LocalO mașină a luat foc, pe strada Interioară

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 25 iunie a.c., Constanța, pe strada...676

27 iun 00:20LocalIncendiu la o casă din Valu lui Traian. 7 persoane s-au autoevacuat

1319

27 iun 00:18LocalFestivalul Kureș, organizat în comuna Mihail Kogălniceanu

KUREȘ, luptele tradiționale tătărăști, au fost organizate pentru prima dată în localitatea Mihail Kogalniceanu ,...1063

27 iun 00:17LocalTestări gratuite la Năvodari pentru prevenirea infecției cu HIV sau cu virus hepatic B și C

,,Să punem preț pe sănătate!” Cu acest îndemn, va avea loc la Năvodari o nouă campanie de testare gratuită...321

26 iun 18:18LocalCă tot a început sezonul... faleza din Costinești, pericol pentru turiști și localnici

În plin sezon estival, faleza din Costinești se degradează pe zi ce trece. Zona este monitorizată de Apele Române,...951

27 iun 00:21LocalIncendiu între Costinești și Tuzla, în zona Stației de Betoane

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 25 iunie a.c., între Costinești și...548

27 iun 00:22LocalCrimă în parcarea unui mall, după o bătaie între mai mulți bărbați

O dispută plecată din senin în parcarea unui mall din Suceava și care nu prevestea nimic s-a transformat în crimă....2053

27 iun 00:22LocalPolițiștii au ”descins” pe plaja din Neptun și la hoteluri

2529

Politică
27 iun 23:53PoliticăMaria Grapini s-a dezlănțuit în Parlamentul European, pe tema justiției. Video

Europarlamentarul Maria Grapini s-a dezlănțuit în Parlamentul European, acolo unde a cerut explicații privind...1290

27 iun 23:43PoliticăOrban: Guvernanţii trebuie să intensifice demersurile pentru aderarea României la Schengen

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, afirmă că intrarea României în Spaţiul Schengen nu este un...421

27 iun 23:53PoliticăDan Voiculescu vorbește despre confiscarea averilor obținute ilicit: am propus de mult soluția aceasta

783

27 iun 23:52PoliticăMesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Drapelului Național

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 26 iunie 2022, un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului...283

27 iun 23:51PoliticăDmitri Medvedev vorbește despre crearea României Mari. Amenințare pentru București

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este posibilă în mod direct, ci prin crearea „noii Românii...1029

27 iun 23:51PoliticăGeorge Simion îi invită pe români să participe şi prin mijloace online la nunta sa

Liderul AUR George Simion i-a invitat pe toţi românii la nunta sa care va avea loc pe 27 august. El a postat pe...675

27 iun 23:53PoliticăUn șofer de TIR ar putea conduce și USR: cine sunt cei opt candidaţi pentru funcţia de preşedinte

Opt candidaţi s-au înscris în cursa internă pentru şefia USR, în perspectiva alegerilor care vor avea loc la...609

27 iun 23:54PoliticăMircea Geoană: 'Anticipăm un conflict de lungă durată în Ucraina'

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, că anticipează o derulare de lungă...540

27 iun 23:43PoliticăSorin Grindeanu, propus ministru interimar al Agriculturii

565

Interviuri
18 mai 00:10InterviuriLiviu Brăiloiu: Rămân în PSD. Bun, rău, de pușcăriași… eu acolo rămân. Video

Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...3938

17 mai 00:11InterviuriCoșa spune că autorecenzarea nu e periculoasă: Unele date sunt deja în sistem! Video

Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, s-a aflat în studioul Replica, luni, 16 mai. În cadrul...2408

7 mai 00:15InterviuriDezvăluiri! Care ar fi ”mecanismul jafului organizat din Mangalia”?! Video

5437

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...4136

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...3161

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

A lăsat mediul de afaceri, după 30 de ani, pentru a începe o carieră în politică. Are încredere că poate schimba...6836

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...2562

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...2851

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

3970

Monden
27 iun 00:00MondenCum s-a schimbat viața lui Brad Pitt după despărțirea de Angelina: „Dintotdeauna m-am simțit singur“

Brad Pitt, în vârstă de 58 de ani, este, în mod incontestabil, unul dintre cei mai îndrăgiți de la Hollywood....330

27 iun 00:00MondenDoja Cat, transfigurată și cu părțile intime la vedere, în cel mai recent live pe Instagram

Doja Cat, 26 de ani, este una dintre cele mai de succes artiste ale momentului și a adunat milioane de fani în toată...428

27 iun 00:00MondenPrimul roman din celebra serie literară 'Harry Potter' a împlinit 25 de ani de la publicare

153

27 iun 00:00MondenCarla’s Dreams, reclamat la CNA. Anunțul făcut de Mihai Morar

Carla's Dreams a fost invitat la podcastul lui Mihai Morar, unde a vorbit pe larg despre omul din spatele măștii, dar...342

27 iun 14:55MondenGluma neașteptată pe care Sam Asghari a făcut-o la scurt timp după nunta cu Britney Spears

Pe 9 iunie, Britney Spears și Sam Asghari s-au căsătorit. La slujba religioasă și la petrecere au participat nume...246

27 iun 00:00MondenViața de film a lui Amber Heard: A trăit în sărăcie lucie și la 16 ani a fugit de acasă

Amber Heard s-a cunoscut cu Johnny Depp pe platoul filmului „The Rum Diary” și, în ciuda faptului că filmul nu a...377

27 iun 00:00MondenMembrii trupei ruse punk-pop Little Big, propuși la Eurovision 2020, şi-au părăsit ţara din cauza războiului

Membrii trupei punk-pop Little Big, aleasă să reprezinte Rusia la concursul Eurovision 2020, şi-au părăsit țara...182

27 iun 23:49Monden13 ani fără Michael Jackson. Care a fost ultima melodie lansată de regele muzicii pop

S-au împlinit 13 ani de când regele muzicii pop a murit. Artistul a murit subit, când mai avea multe alte lucruri de...603

27 iun 23:50MondenSandra Bullock renunță la actorie? Viața de la Hollywood a epuizat-o

628

Mapamond
27 iun 00:04MapamondUn avion s-a prăbușit în Rusia: 3 morţi, mai mulți răniți

Un avion de marfă de tip Il-76 s-a prăbușit vineri dimineață în Rusia, în apropierea unui oraș situat la circa...801

27 iun 00:05MapamondStatutul de candidat la UE acordat Ucrainei: Zelenski salută 'un moment unic şi istoric'

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat "un moment unic şi istoric" după ce Ucrainei i-a fost atribuit...410

27 iun 00:05MapamondSUA: Curtea Supremă consacră într-o hotărâre dreptul americanilor de a purta arme în exteriorul locuinţelor lor

419

27 iun 23:49MapamondAutorul atacului armat din Oslo a fost prins: Comunitatea gay e revoltată

Atacul armat din capitala norvegiană Oslo, în care au fost ucise două persoane şi au fost rănite alte 14, este...584

27 iun 23:50MapamondProteste mamut în Boston și New York, după interzicerea avorturilor în SUA. Video

Mii de persoane au manifestat, vineri seară, la New York şi Boston, strigându-şi furia după decizia privind avortul...359

27 iun 23:41MapamondMesaje contradictorii ale MAE rus despre acordarea statutului de candidate la UE pentru R. Moldova şi Ucraina

Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii...523

27 iun 00:05MapamondArgentina: 5 morţi, 35 de răniţi într-un incendiu la Buenos Aires

Cinci persoane, două femei şi trei copii, au murit şi alte 35 au fost internate în spital, victime ale...390

27 iun 00:05MapamondSUA: Trei răniţi după ce un avion a fost cuprins de flăcări la aterizarea pe aeroportul din Miami

Anchetatori americani au ajuns miercuri pe aeroportul din Miami (sud-est), unde un avion al companiei dominicane Red Air...375

27 iun 00:05MapamondRefugiaţi din Ucraina: Europol a întreprins o acţiune contra traficului de fiinţe umane online

403

Sănătate
27 iun 00:00SănătateOMS: Aproape toată populaţia lumii respiră aer poluat şi nesănătos

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) face apel la reducerea utilizării combustibililor fosili. Aceste concluzii...160

27 iun 09:43SănătateConsumul de grapefruit - Nutriționiștii arată avantajele dar și dezavantajele

Este un fruct dulce și acru, o încrucișare între portocală și pomelo. A avut 15 minute de faimă când Grapefruit...223

27 iun 09:38SănătateNou val de COVID, în Franța: Șeful campaniei de vaccinare vrea reintroducerea măștilor în transport

212

27 iun 12:00SănătateSoluții simple să combatem depresia, boala mileniului III

În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a...203

27 iun 11:58SănătateDieta perfectă recomandată de medicul Andrei Haidar: "Indiferent de sezon, cu acest regim slăbim"

Dacă aveţi de gând să slăbiţi este important să ştiţi că există câteva fructe interzise în alimentaţia...297

27 iun 00:00SănătateLeguma cu efect puternic cicatrizant care ajută la ulcer

Varza este o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia...209

27 iun 00:00SănătateEMA recomandă autorizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Valneva

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat joi autorizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania...195

27 iun 00:00SănătateStudiu de amploare: Cât de eficient a fost vaccinul anti-COVID

Vaccinurile Covid au prevenit aproape 20 de milioane de decese în primul an după ce au fost introduse, potrivit...199

27 iun 00:00SănătateMS: Judeţele de la frontiera cu Moldova şi Ucraina, atenţionate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră

187

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT