REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum se folosește corect aparatul de aerosoli la copii

Cum se folosește corect aparatul de aerosoli la copii

Replica API 20 octombrie 2020 | 00:00 1251

Aparatul de aerosoli sau nebulizatorul este un dispozitiv care transformă un medicament lichid în vapori. Medicamentul poate fi un antibiotic sau un tratament pentru astm, care ajunge direct în plămânii celui mic.

Nebulizatorul este, de regulă, conectat la un aparat care propulsează aerul prin nebulizator, sub formă de vapori. Pe măsură ce copilul respiră, vaporii de medicament pătrund în plămâni, pentru a acționa direct la rădăcina problemei, scrie doc.ro. Acest tip de tratament poartă numele de tratament cu aerosoli sau tratament nebulizator.

Când are nevoie cel mic de aparatul de aerosoli?

Tratamentele utilizate în aparatele de aerosoli sunt folosite pentru calmarea căilor respiratorii inflamate ale copilului și pot rezolva probleme precum: dificultățile de respirație, tusea și durerile sinusale. De asemenea, aparatul de aerosoli este recomandat de către medici în tratamentul următoarelor afecțiuni:

Infecții respiratorii cronice, precum astm sau fibroză chistică

Infecții pulmonare, precum pneumonie

Reacții alergice severe

Cum se administrează medicamentul lichid prin aparatul de aerosoli?

Modalitatea de administrare depinde foarte mult de vârsta celui mic, precum și de capacitatea sa de înțelegere a rolului acestui aparat. Un tratament nebulizator poate fi, așadar, administrat prin:

Mască facială: aceasta poate fi utilizată de către copii de toate vârstele. Masca trebuie să acopere nasul și gura celui mic, în întregime.

Dispozitiv bucal: poate fi utilizat de copii de la 4 ani în sus. Cel mic va trebui să țină dispozitivul între buze și să respire numai pe gură.

Canulă nazală: poate fi utilizată cu succes la copii foarte mici, inclusiv sugari. Canula nazală este introdusă în nasul copilului, iar vaporii de medicament sunt propulsați pe căile nazale, către plămâni.

Cum se pregătește aparatul de aerosoli pentru tratamentul celui mic?

Primul pas: asigură-te că ai mâinile perfect curate. Ai grijă să te speli mereu pe mâini înainte de a pregăti nebulizatorul pentru tratamentul copilului.

Următorul pas constă în plasarea aparatului de aerosoli pe o suprafață plană. Apoi, verifică dacă filtrul de aer al aparatului este curat. Dacă prezintă impurități, clătește-l cu puțină apă rece și lasă-l să se usuce natural. După ce filtrul este curat și uscat, poți conecta aparatul de aerosoli la o sursă de electricitate.

Urmează pregătirea medicamentului lichid. Dacă acesta este gata preparat, tot ce trebuie să faci este să desigilezi recipientul și să verși conținutul în spațiul pentru medicament din nebulizator. Dacă medicamentul trebuie preparat, ai grijă să amesteci cantitățile corecte în recipientul din nebulizator. Te poți folosi de o pipetă sau de o seringă gradată, ca să îți fie mai ușor.

Dacă este nevoie, poți adăuga apă salină în aparat, în același recipient pentru medicament. Poți cumpăra apă salină sterilă de la farmacie. Nu încerca să prepari singură apă salină acasă.

Ultimul pas este să atașezi recipientul pentru medicament la aparat, cu ajutorul tubului atașat. Apoi, prinde masca sau dispozitivul bucal de partea superioară a recipientului pentru medicament.

Cum se desfășoară sesiunea de inhalații cu aparatul de aerosoli?

Plasează, mai întâi, masca sau dispozitivul bucal pe fața/în gura copilului. Este posibil să fie nevoie să îi distragi atenția celui mic pe parcursul tratamentului. Te poți ajuta de jucăria sa preferată sau de un film sau desene animate, care vor face ca timpul să treacă mai ușor. De asemenea, va trebui să fii în permanență atentă ca micuțul să nu își dea masca/dispozitivul jos.

Dacă folosești un dispozitiv bucal, este foarte important ca cel mic să îl țină foarte bine în gură și să aibă gura închisă pe parcursul tratamentului. Copilul va trebui să respire corect pentru o administrare corectă a medicamentului vaporizat.

Odată ce te-ai asigurat că masca/dispozitivul sunt corect plasate, poți porni aparatul de aerosoli. Ai grijă ca recipientul pentru medicament să fie în poziție verticală. În mod normal, sesiunea de inhalații durează undeva între 8 și 10 minute. Tratamentul este gata atunci când recipientul pentru medicament este complet golit.

Care sunt avantajele și dezavantajele unui nebulizator în tratamentul copilului?

Aparatele de aerosoli pot fi folosite de copii la orice vârstă, ceea ce este un avantaj clar. De asemenea, în recipientul pentru medicament se pot amesteca mai multe substanțe, pentru eficiență sporită. În plus, nu este nevoie de niciun efort respirator pe parcursul sesiunii de inhalații – copilul poate respira normal.

În ceea ce privește dezavantajele, este important de reținut că aparatul poate fi destul de gălăgios, iar majoritatea tipurilor de nebulizatoare trebuie conectate la o priză, deci va fi mai dificil dacă te afli pe drum sau în deplasare. În comparație cu alte soluții, cum ar fi inhalatoarele, aparatul de aerosoli nu este la fel de ușor de transportat, iar sesiunea de tratament este mai lungă.

Cum se curăță aparatul de aerosoli al celui mic?

Este important să cureți aparatul după fiecare utilizare. Spală recipientul pentru medicament și masca sau dispozitivul bucal cu săpun și apă fierbinte. Elimină excesul de apă și lasă componentele să se usuce natural. Odată ce s-au uscat, reatașează-le la aparat și pornește-l pentru a se ventila temeinic. Ai grijă ca toate piesele aparatului de aerosoli să fie perfect uscate, înainte de a-l depozita la locul său.

Dezinfectează aparatul de aerosoli după fiecare 2-3 folosiri. Pentru acest lucru este important să scoți toate componentele aparatului și să le dezinfectezi pe fiecare în parte, cu puțină apă cu oțet. Lasă-le să se usuce natural, după care reatașează fiecare component și pornește nebulizatorul pentru a se ventila temeinic. Ai grijă ca toate piesele aparatului să fie perfect uscate, înainte de a-l depozita la locul său.

Dacă cel mic dezvoltă alergie cutanată sau întâmpină probleme de respirație după sesiunea de tratament, este important să soliciți asistență medicală de urgență. De asemenea, dacă starea celui mic nu se îmbunătățește după câteva sesiuni de inhalații, mergi la medic. Este posibil ca tratamentul să nu fie potrivit pentru cel mic, iar starea lui să se înrăutățească.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367