REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Cum se poartă corect masca de protecție?

Cum se poartă corect masca de protecție?

Replica API 28 mai 2020 | 00:00 1095

Ca să te protejezi de virusuri, cum este SARS-CoV-2, este important să porți în spațiile publice o mască. Dar ce mască să alegi și, mai ales, cum trebuie să o porți, ca să fie cu adevărat eficientă?

Există mai multe tipuri de măști, cu un strat sau cu mai multe straturi care filtrează aerul, de unică folosință sau reutilizabile, din fire nețesute de polipropilen sau din material textil, cu sau fără supape de expirație. Unele dintre aceste măști au patru fire, care se leagă două câte două la spate, pe când altele au două benzi elastice care se trec peste cap pentru fixare, scrie doc.ro.

Având atât de multe variante la-ndemână, nu e greu de înțeles de ce poate că nu știi ce tip de mască să alegi. Ca să-ți ușurez sarcina, îți voi vorbi despre fiecare în parte și astfel să faci o alegere în cunoștință de cauză.

Mască medicală de unică folosință

Cred că ești familiarizat cu acest tip de mască chirurgicală, special concepută pentru protecția aparatului respirator. Ea este plată și dreptunghiulară, cu pliuri, pentru a acoperi nasul, gura și maxilarul și are o bandă metalică menită să se modeleze după forma nasului și benzi elastice care permit fixarea acesteia când este purtată. De regulă, aceste măști de unică folosință se pot purta maximum 4 ore sau mai puțin, dacă s-au umezit ori s-au deteriorat. După purtare, ele trebuie aruncate într-un recipient cu capac.

Masca de tip respirator

Măștile FFP (Filtering Face Piece) sunt compuse din mai multe straturi care filtrează aerul. Măștile de tip respirator 95 (respectiv cu filtru FFP2, echivalentul european) pot filtra 95% dintre particulele cu dimensiuni între 100 și 300 nm. În schimb, măștile de tip respirator N99 (respectiv cu filtru FFP3, echivalentul european) au capacitatea de a filtra 99% dintre aceste particule.

Măștile FFP sunt etanșe pe față și se curăță cu o dischetă demachiantă îmbibată în alcool sanitar de 70 de grade, după care se lasă la uscat. Măștile FFP2 și FFP3 pot să aibă supape de expirație sau filtre care curăță aerul inspirat. În cazul măștilor cu supape de expirație, purtătorul respiră mai ușor, dar pot exista persoane sensibile la particulele și la agenții patogeni care sunt expirați prin aceste valve sau supape, fiindu-le astfel greu să poarte astfel de măști.

Măștile din material textil

Specialiștii spun că, atunci când sunt fabricate să acopere bine nasul, gura și maxilarul și purtate în mod corespunzător, măștile din material textil sunt mult mai utile decât dacă o persoană nu le-ar purta deloc. Dar din ce material ar trebui să fie masca textilă? Potrivit oamenilor de știință, cele mai eficiente sunt măștile din bumbac 100%, în două straturi, care au și un spațiu în care poate fi introdus un filtru (precum un șervețel sau un filtru de cafea). Masca textilă trebuie folosită cel mult 4 ore, după care filtrul se aruncă, iar masca trebuie spălată cu apă fierbinte și, după uscare, trebuie călcată.

Unde trebuie să porți masca

Conform unui ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

Există totuși câteva categorii de persoane exceptate de la purtarea obligatorie a măștii, precum:

- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

- angajatul care se află singur în birou sau se află la minimum 2 metri de persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și dacă se asigură dezinfecția suprafețelor;

- persoanele diagnosticate cu boli care afectează capacitatea de oxigenare;

- cei care desfășoară activități fizice intense în spații unde temperaturile sunt foarte mari sau unde umiditatea este foarte mare.

- prezentatorii de televiziune și invitații acestora, precum și vorbitorii în public, dacă între ei se păstrează distanța de cel puțin trei metri.

- elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare.

Pentru copiii cu vârsta de peste 5 ani, se recomandă purtarea măștilor nemedicale (din material textil). În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, masca trebuie purtată chiar și în spațiile deschise sau acasă, pentru a evita îmbolnăvirea celor din jur.

Cum se pune corect masca

Înainte de a atinge masca, spală-te bine pe mâini cu apă și săpun sau cu produse speciale pentru dezinfectarea mâinilor, care conțin 70% alcool.

Scoate masca din ambalaj și asigură-te că nu există urme de umezeală sau găuri evidente în nici o parte a măștii.

Determină care este partea superioară a măștii, adică partea care are o margine rigidă menită să se modeleze după forma nasului tău.

Apoi, determină care este partea din față a măștii, adică partea colorată. Aceasta ar trebui să fie îndreptată spre exterior, în timp ce partea albă să-ți atingă fața.

Ține masca numai de benzile elastice și fixează-le în jurul fiecărei urechi, după care modelează masca prin apăsarea ușoară rigidă după forma nasului. La final, trage partea inferioară a măștii peste gură și bărbie.

Cum se scoate corect masca

Curăță bine mâinile cu apă și săpun, pentru 30-40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde, sau cu substanțe pentru igienizarea mâinilor înainte de a atinge masca.

Pentru că partea frontală a măștii poate să fie contaminată, când îndepărtezi masca, atinge doar benzile elastice, ține de ele și ridică-le ușor, după care îndepărtează masca. Aruncă masca doar în coșul de gunoi.

Curăță din nou mâinile cu apă și săpun sau cu substanțe speciale pentru igienizare a mâinilor.

Indiferent de tipul de mască folosit, în timpul utilizării, evită pe cât posibil să o atingi. Utilizarea incorectă a acesteia (adică sub bărbie sau acoperind doar gura) poate afecta eficacitatea acesteia, reducând riscul de transmitere a bolilor respiratorii.

Utilizarea măștii poate crea un fals sentiment de siguranță, neglijând alte măsuri esențiale, precum spălarea corectă a mâinilor sau folosirea unui gel de curățare cu 70% alcool, precum Guard X, și respectând distanțarea socială.

De aceea, chiar dacă porți mască, și te încurajez să faci asta, evită zonele aglomerate, stai departe de persoanele care strănută, tușesc, nu-și suflă nasul în șervețel sau poartă incorect masca de protecție (masca nu acoperă nasul sau e purtată sub bărbie) și spală-te cât mai des pe mâini cu apă și săpun sau curăță mâinile cu un gel de curățare cu 70% alcool.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218