REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Lun., 22 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6707
12° Constanța Luni, 22 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6707
 

Cum se transmite malaria, boala care a răpus-o pe Camelia Tișe

Cum se transmite malaria, boala care a răpus-o pe Camelia Tișe

A.F. 8 februarie 2024 | 00:00 201

Camelia Tișe, fosta soţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe, găsită decedată, luni, în apartamentul ei din Cluj-Napoca, a murit de malarie. Aceasta ar fi confundat simptomele cu cele ale unei răceli obișnuite și nu a mers la medic.

Cum se transmite malaria, boala care a rapus-o pe Camelia Tise

Camelia, un cunoscut notar din Cluj, a fost găsită moartă în blocul în care deținea două apartamente. Unul în care locuia și unul în care avea biroul de notar.

Descoperirea macabră a fost făcută de menajeră, luni dimineață, însă medicii legiști au stabilit că femeia murise încă de sâmbătă.

Camelia suferea și de depresie, așa că anchetatorii nu au exclus, la început, și varianta unei sinucideri. Mai ales pentru că fiul său, în vârstă de 13 ani, locuiește cu tatăl. Autopsia a elucidat însă ancheta pentru ucidere din culpă. Fina lui Emil Boc s-a stins din cauza malariei, boală de care nici măcar nu știa că suferă după vacanța petrecută în Zanzibar.

Fosta soție a liberalului nu este însă prima victimă pe care o face malaria anul acesta în România. Un bărbat de 57 de ani a murit săptămâna trecută la spitalul Victor Babeș din București tot după ce s-a întors din Zanzibar. De altfel, chiar în ziua în care Camelia Tișe era găsită fără suflare, în apartamentul său, medicii din Oradea depistau un nou caz de malarie.

Care sunt simptomele

Boala debutează exact ca o viroză, informează Antena3 CNN. Frisoane puternice, febră, transpirație, greață și vărsături, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, dureri în piept, diaree, probleme de respirație și tuse. Se instalează apoi rapid convulsiile, vărsăturile și starea de sufocare iar în cele din urmă întregul organism intră în colaps.

Medicamentele împotriva malariei se dau doar la recomandarea medicului.

În luna ianuarie a anului 2024 au fost raportate nouă cazuri de malarie cu istoric de călătorie în țări endemice de malarie din Africa.

Cinci cazuri au istoric de călătorie în Tanzania, Zanzibar, din care două au decedat.

Cum se transmite

Este important să știm și cum se transmite malaria.

Înțepătura de țânțar reprezintă principala formă de răspândire a malariei, fiind o modalitate directă de infectare.

Malaria este determinată de Plasmodium, un parazit al cărui vector este țânțarul Anofel, cunoscut ca țânțarul malariei. Parazitul este inoculat la om prin înțepătură. Atenție, există peste 400 de specii ale țânțarului Anofel, dintre care aproximativ 85 de specii pot transmite boala la om.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218