REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cum se va face turismul în spaţiu

Cum se va face turismul în spaţiu

Replica API 5 mai 2013 | 00:00 151

Chiar dacă nu pot fi considerate turism de masă, călătoriile spaţiale devin încet-încet realitate datorită progresului înregistrat de Virgin Galactic. În decembrie 2009, Virgin Galactic şi-a prezentat prima sa navă spaţială comercială - VSS Enterprise - ce are la bază modelul de navă SpaceShipTwo. VSS Enterprise are o lungime de 18 metri şi poate primi la bordul său 6 pasageri şi doi piloţi. Virgin Galatic nu este singura companie care caută diferite metode astfel încât să ofere călătorii în spaţiu populaţiei. Estimările industriei arată că, odată operaţională, aviaţia comercială în spaţiu va putea fi o piaţă de 1 miliard de dolari. i, totuşi, care sunt provocările acestei industrii şi ce implică ele mai exact? Privind nava celor de la Virgin Galactic, se nasc câteva întrebări de bun simţ: cum va funcţiona aceasta, din ce este făcută, cum va zbura în spaţiu şi cât va costa călătoria? Nava spaţială a lui Virgin nu va fi lansată vertical, ci orizontal dintr-o aeronovă care o va ridica la 15 kilometri altitudine. Fiind lansată la această altitudine, orice probleme ce vor apărea la motor ar duce foarte simplu la întoarcerea navei la sol, crescând astfel gradul de siguranţă al călătoriei. Un alt avantaj al acestei lansări în spaţiu este abilitatea de a evita întârzierile din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, în acest caz, aeronava având posibilitatea de a câştiga altitudine pentru lansarea navei. Virgin Galactic are o structură integrală din carbon, astfel că ale sale componente au proprietăţi mai bune. De altfel, fibrele de carbon sunt folosite şi de noua generaţie de avioane - Boeing 787 şi Airbus A350. Pentru motor, Virgin Galactic a ales un hibrid care combină combustibil în formă solidă cu oxidant în formă lichidă, alimentat printr-o valvă ce permite pilotului să controleze motorul şi să-l oprească în cazul unei situaţii de urgenţă. Potrivit companiei, emisiile pe cap de pasager vor fi de 0,8 tone, adică mai puţin decât la un zbor pe ruta Londra-New York. i totuşi, cât costă un astfel de zbor? Nici mai mult, nici mai puţin de 200.000 de dolari, la care se adaugă un depozit de 20.000 de dolari. Pentru această sumă, turistul va primi 150 de minute de călătorie în spaţiu, timp în care va experimenta cinci minute de imponderabilitate.

O nişă de exploatat

Compania magnatului Richard Branson nu este singura care cochetează cu călătoriile în spaţiu. Space Exploration Technologies Corporation (cunoscută drept SpaceX) a fost fondată în 2002 de către antreprenorul PayPal, Elon Musk. În decembrie 2010, SpaceX a devenit prima companie privată care a lansat cu succes o navetă spaţială şi a câştigat de curând un contract cu NASA pentru a transporta echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Blue Origin a fost fondată de către magnatul Amazon, Jeff Bezos. În 2009, compania a câştigat o finanţare de 3,7 milioane de dolari de la NASA. Blue Origin se concentrează să dezvolte un sistem comercial de călătorie în spaţiu sub orbital. Stratolaunch Systems lansată în 2011 de către co-fondatorul Microsoft Paul Allen lucrează la o modalitate ieftină de a lansa sateliţi de dimensiuni medii în spaţiu. În prezent, se lucrează şi la construcţia unei nave cu anvergură de 117 metri şi 6 motoare 747. Zborurile comerciale în spaţiu fac parte din planurile companiei. Space Adventures, fondată în 1998 de către inginerul spaţial Eric Anderson, oferă zboruri în atosferă la gravitaţie zero şi zboruri pe orbită.

sursa: capital.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108