REPLICA ONLINE CONSTANTA

-0.6° Constanța Lun., 11 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6574
-0.6° Constanța Luni, 11 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6574

Cum se vor calcula facturile la energie? Virgil Popescu, anunț pentru români

Cum se vor calcula facturile la energie? Virgil Popescu, anunț pentru români

Redacție 1 octombrie 2022 | 00:00 1293

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, în legătură cu OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, că una dintre modificări presupune ca factura la luna curentă să se calculeze la consumul curent. El a precizat că vor exista estimări și regularizări, dar este „în afara legii” ca operatorii să citească contoarele și după un an de zile.

Virgil Popescu

„Ieri au fost votate anumite modificări la Senat, urmând ca cel mult săptămâna viitoare Ordonanța să intre la Camera Deputaților, care este și cameră decizională. Una dintre modificările care au fost aduse este ca factura în luna curentă să se calculeze la consumul curent. (...) Au apărut probleme cu citirea contoarelor (...) și atunci soluția ANRE a fost să apară o referintă. Oamenii trebuie să știe că, pe toată perioada de aplicare a Ordonanței, vor fi regularizări și estimări. (...) Am văzut foarte multe exemple că au existat citire de contoare după un an de zile, ori așa ceva este în afara legii”, a spus Virgil Popescu.

Senatul a adoptat marţi OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023. În cazul consumatorilor casnici, plafonarea se raportează la cel mai avantajos consum - de anul trecut sau de anul acesta.
Au fost înregistrate 84 de voturi „pentru” şi 36 de abţineri.

Principalele reglementări ale ordonanței:
Acordarea plafonării pentru populație se raportează atît la consumul de anul trecut, cât și la consumul de anul acesta.
Familiile cu cel puțin trei copii la școală nu vor avea limită de consum pentru plafonare.
Metrorex, farmaciile, bisericile vor beneficia de plafonare.

Potrivit ordonanţei adoptate marți la Senat, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 - 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.
Senatul a stabilit că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.
Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici, relatează Agerpres, citată  de stiripesurse.ro.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Un alt amendament adoptat de cele două comisii raportoare - pentru energie şi economică - şi însuşit de plenul Senatului stabileşte că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

De aceeaşi facilitate vor beneficia pentru întreg consumul realizat şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.
„Începând cu 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligaţia să vândă minim 70% din energia electrică disponibilă în producţie proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienţi finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora. (...) Furnizorii care au un portofoliu clienţi finali reprezentând minim 100.000 de locuri de consum şi au un consum în anul anterior de minim 500 GWh au obligaţia de a încheia contracte la termen de minimum trei ani, cu livrare mai mare de un an, care să acopere minim 70% din cantitatea furnizată în 2021. Clienţii finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care să acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021”, stipulează un alt amendament adoptat de Senat.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta zice k sta in garsoniera si plateste corentu, 100 lei, pe luna,cred k baiatului ia luat foc radiatorul, si calculeaza, de acum 20 de ani,rusinee , mariti salar , si pensiile la cel putin 100 euro si apoi vom putea platii, javre lor, de la guve rn
0
0
Dacă într o locuință locuiesc 5 persoane cum ai putea sa ai un consum de curent cu care sa te încadrezi pana în 300 KW pe luna, ar trebui sa se tina cont și de câte persoane locuiesc intr-o gospodărie, ca nu stau toți într o camera.
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
45163413324
5/49
442464510-12-20233 6 6 3 0 5 8
joker
3533133372