REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cum și-au luat ȚEAPĂ MOȘTENITORII marelui MOȘIER Gardef!

Cum și-au luat ȚEAPĂ MOȘTENITORII marelui MOȘIER Gardef!

Replica API 22 iulie 2020 | 00:05 3983

Stoian Gardef a fost un bulgar foarte bogat, care a deţinut mai multe case atât în centrul Constanței, pe strada Ştefan cel Mare, cât şi la periferie, pe locul pe care mai târziu s-a amenajat Parcul Tăbăcărie. Gardef a deţinut, în zona Tăbăcărie, mai multe hectare de teren, care au fost ulterior, revendicate de moștenitori.

N-au putut să primească terenurile fizic, așa că au primit altele, prin compensare, în baza unor dispoziții semnate de Radu Mazăre. După 13 ani de la tranzacție, moștenitorii lui Stoian Gardef au realizat că două dintre acestea, situate pe Aleea Garofiței, nu sunt libere de sarcini. Când au vrut să le vândă, în 2016, au descoperit că ambele suprafețe sunt traversate de conducte de distribuție a agentului termic secundar RADET. Ștefania Carmen Dragne Gardef, Eleonora Lavinia Carolina Gardef și Sorin Adrian Mugur Cănănău cer Primăriei Constanța daune, dar și să le plătească contravaloarea terenurilor.

Cum a ajuns familia Gardef în posesia celor două terenuri!

Marele bogătaş Stoian Gardef a deţinut, în zona Tăbăcărie, un teren imens, inclusiv Vila Verde, din Satul de Vacanță, pe care, în 2001, le-au revendicat moştenitorii săi. El avea două fiice care au murit, dar au rămas ca moştenitori trei nepoţi. Unul locuieşte în Elveţia, iar alţi doi în Bucureşti şi Timişoara. Moştenitorii lui Stoian au solicitat măsuri reparatorii, așa că, Primăria Constanța s-a resemnat. Aceştia au primit 20 de terenuri în diverse zone din Constanţa, iar restul drepturilor au fost cesionate mandatarilor. Printre aceste terenuri se numără și două suprafețe de pe Aleea Garofiței, de 465,88 mp și 829,06 mp. Tranzacția s-a efectuat în 2003, în baza Dispoziției 2444. După 13 ani, moștenitorii defunctului bogătaș, Dragne Gardef Ştefania Carmen, Gardef Eleonora Lavinia Carolina și Cănănău Sorin Adrian Mugur au realizat că și-au luat țeapă.

Avocat Ionel Hașotti

În 2003 au intrat în posesia celor două terenuri de pe Aleea Garofiței

Prin dispoziția nr.2444/16.09.2003 emisă de Radu Mazăre, moștenitorilor lui Gardef li s-au acordat o serie de măsuri reparatorii pentru terenul care a aparținut autorilor lor și care a fost preluat în mod abuziv de către statul comunist, (teren din Parcul Tăbăcărie) fiindu-le atribuite în compensare (între altele) și două terenuri situate pe Aleea Garofiței, în suprafață de 465,88 mp respectiv 829,06 mp.

Când au fost puși în posesia terenurilor au fost emise și certificatelor de urbanism aferente, în ambele acte administrative fiind menționată destinația terenurilor aprobată prin documentații de specialitate ca fiind aceea de locuire, ambele terenuri fiind terenuri construibile.

Au procedat la efectuarea formalităților de publicitate imobiliară, terenurile fiind identificate și măsurate de către un specialist topograf, care a realizat documentația cadastrală, ulterior fiind intabulat dreptul de proprietate, fiind, de asemenea, deschise și cărțile funciare. Ulterior acestui moment, au declarat dreptul de proprietate asupra terenurilor la organul fiscal competent și au achitat taxele și impozitele aferente acestor terenuri, până în prezent.

Terenurile libere de sarcini și nu prea!

În anul 2016, în momentul când au efectuat demersuri pentru a vinde aceste terenuri, au aflat că terenurile pe care le dețin sunt traversate în subsol de conducte aferente rețelelor termice aparținând RADET Constanța, aferente punctelor termice 72 și 73. Proprietarii puteau solicita modificarea traseului acestor rețele, însă numai pe baza unui proiect de specialitate, lucrarea de modificare a traseului urmând a se efectua pe cheltuiala reclamanților.

Cei trei moștenitori, crezând că terenurile care le-au fost atribuite și cu privire la care au fost puși în posesie au fost afectate încă de la început de sarcini neaparente, aparținând unor terțe persoane, respectiv dreptul de servitute legală care aparține RADET, au apelat la avocatul Ionel Hașoti pentru a-și face dreptate. În 2016, au deschis acțiune în instanță, solicitând desființarea parțială a dispoziției nr.2444/16.09.2003 în ceea ce privește măsura atribuirii în compensare a terenurilor situate pe Aleea Garofiței, obligarea primăriei și a Consiliului Local la plata unei sume cu 6 zerouri, lei reprezentând valoarea estimată actuală a celor două terenuri, dar și la plata daunelor interese reprezentând impozitele aferente celor două terenuri, achitate din momentul declarării la organele fiscale.

directorul RADET

Directorul RADET: Există posibilitatea devierii conductelor!

Liviu Popa, directorul RADET Constanța, spune că există posibilitatea devierii conductelor, însă pe cheltuiala proprietarilor terenurilor. ”Aceste conducte constituie sarcini pentru acest teren, chiar dacă nu au fost specificate în contractul de vânzare cumpărare. Pot fi deviate aceste conducte, dacă au pe unde, însă pe cheltuiala proprietarului”, a declarat Liviu Popa.

Ce spune primăria!

Referitor la cererile de acordare a despăgubirilor reprezentând contravaloarea terenurilor litigioase sau de atribuire în compensare a unor terenuri de valoare similară, apărătorii primăriei spun că nu sunt întemeiate, nu își găsesc acoperire nici în Legea nr. 10/2001 și nici în Legea nr. 165/2013, care instituie proceduri derogatorii de la dispozițiile de drept comun, ce nu pot fi incidente în cauză. Pe de altă parte, referitor la cererea de obligare la plata de daune interese reprezentând contravaloarea taxelor și impozitelor aferente celor două imobile începând de la data declarării acestora la organele fiscale și până în prezent, prin întâmpinare s-a invocat excepția prescripției dreptului material la acțiune

În 2017, judecătorii au respins acțiunea moștenitorilor, pe motiv că existența conductelor în subsolul celor două terenuri nu atrage pierderea valorii economice a acestor terenuri, ci diminuarea atractivității acestora pe piața imobiliară și, eventual, diminuarea prețului care poate fi obținut în urma vânzării, cu o sumă egală cu valoarea lucrărilor de modificare a traseului conductei.

Hotărârea Tribunalului a fost atacată în apel de moștenitorii lui Gardef, fiind înregistrată pe rolul Curții de Apel Constanța. Pe 20 iulie a.c., instanța ierarhică a respins recursul. Însă, nici de data aceasta, soluția nu este definitivă. Așa că, cel mai probabil, speța va ajunge la Curtea Supremă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si aman ta de la techirghiol cu proteza totala?
1
0
pai de ce pizda mamii voastre daca eu vreau sa construiesc si dedesubt sunt tevi sa le mut eu pe chaltuiala mea? Dreptul de propietate mama voastra de nenorociti unde este ??
1
1
nepotul lui Negru Voda-domnitorul nu comuna-si cer acte pe Romania.Hai ma ca deja o dam in prosteala ieftina.
0
0
Doar n-am ajuns sa le plang de mila la escroci ca saracutii de ei au fost tepuiti ca n-au reusit sa mai tranteasca vreun bloc de 10 etaje pe locul vreunei parcari sau spatiu verde. Gata cu vrajeala asta, si cine naibii mai e si CELEBRUL Gardef? De parca as trai pe alta planeta si imi spune mie Replica in 2020 ca un bulgar necunoscut e faimos.
2
1
Alti deposedati nu au luat NIMIC, au aranjat cu Mazare,ca altfel...
6
0
Ar trebui sa se renunte la acordurile dintre vecini pt construirea pe hotar pt ca nu sunt in realitate decat niste santaje.Aceste constructii limiteaza drepturile la proprietate prin aparitia de servituti..Cica , fosta RDG a facut o grila de despagubiri pt terenurile revendicate si a terminat bilciul pauperizarii statului prin tot felul de inginerii.pina la urma, statul este o suma de cetateni ..
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272