Cum sunt amenajate spațiile verzi IULIUS și cum sunt pregătiți arborii din grădinile urbane spectaculoase
Cum sunt amenajate spațiile verzi IULIUS și cum sunt pregătiți arborii din grădinile urbane spectaculoase
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestZonele verzi au un loc central în inima proiectelor IULIUS, iar grădinile urbane și parcurile cu arbori maturi și cu sute de specii de arbuști și flori sunt foarte admirate și apreciate de toți vizitatorii, care profită din plin de aceste spații de promenadă, indiferent de sezon. Și dincolo de aceste oaze de natură din mijlocul orașelor Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, aceste spații se transformă și în adevărate destinații pentru diverse evenimente, găzduind concerte în aer liber, expoziții, show-uri de modă, etc. acțiuni menite să aducă oamenii împreună.
Portofoliul IULIUS include, în prezent, trei grădini urbane construite de la zero, care însumează o investiție de peste 19 milioane de euro pentru amenajările din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. În plus, aceste spații reprezintă o expresie concretă a angajamentului companiei față de sustenabilitate și de crearea unui mediu sănătos pentru comunitățile locale.
Dar care este procesul prin care spațiile verzi reușesc să devină atât de iubite de comunități?
Arbori aclimatizați în pepiniere specializate
În cadrul proiectului RIVUS, care este în curs de dezvoltare la Cluj-Napoca IULIUS va amenaja o grădină urbană pe o suprafață de peste 5 hectare, care va integra aproape 700 de arbori maturi, aclimatizați și crescuți într-o pepinieră specializată, realizată în colaborare cu Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
Pentru a garanta că arborii se integrează perfect în solul și clima locală, fiecare exemplar a fost ales cu atenție din Italia și Spania, cu un accent deosebit pus pe rezistență, adaptabilitate și impact vizual pe tot parcursul anului. Printre speciile alese se numără metasequoia, ginkgo biloba, platani, arțari, stejari piramidali, dar și arbori precum arborii de cauciuc și liriodendron.
Copacii de pe fostul sit industrial, relocați în noul proiect. Totuși, în acest proces, IULIUS, pe lângă arborii aduși din pepiniere externe, a inclus și relocarea unor arbori existenți de pe situl Carbochim. Astfel, 74 de copaci, printre care tei, brazi argintii, molizi, mesteceni, pruni roșii, paltini, cedri și magnolii, au fost mutați, la începutul lui 2024, în pepiniera USAMV pentru aclimatizare urmând să fie plantați în viitorul parc
Acești arbori au fost transportați cu echipamente specializate pentru a le proteja rădăcinile și au fost replantați temporar în condiții optime. Ulterior, după finalizarea lucrărilor de infrastructură, vor fi reamplasați în grădina urbană, păstrând astfel continuitatea vegetației locale.
Îngrijirea arborilor și transplantarea în parc
Obiectivul realizării acestei pepiniere este de a avea arbori maturi, de dimensiuni foarte mari pentru a putea livra la inaugurarea viitorului proiect, o grădină comparabilă cu parcurile dezvoltate în ani de zile. Pentru a ajunge în acest punct, copacii sunt monitorizați constant și sunt asigurate condiții prielnice pentru o dezvoltare sănătoasă.
În ceea ce privește copacii transplantați, procesul a fost realizat în așa fel încât a fost minimizat șocul la mutare și sunt monitorizați permanent pentru ca, în viitor, să se poată integra armonios în noul spațiu verde. Mai mult, sistemele de irigare, tratamentele fitosanitare, fertilizările, tăierile de întreținere și diversele alte tehnici specifice permit arborilor să își mențină integritatea rădăcinilor și să se adapteze rapid după plantare. Prin această metodă, arborii maturi vor crea un parc complet funcțional și verde încă din prima zi, oferind umbră și contribuind la reducerea temperaturii în perioadele calde.
Impactul asupra comunității
Noua grădină urbană va găzdui pe lângă arborii maturi și peste 100.000 de plante decorative, care vor asigura o biodiversitate ridicată și o vegetație atractivă pe tot parcursul anului. În plus, aceasta va contribui la creșterea calității aerului, va oferi un spațiu pentru relaxare și, asemenea grădinilor Palas Iași și Iulius Gardens Timișoara, va găzdui activități recreative și evenimente culturale.
Pe lângă beneficiile ecologice, această grădină va avea și un impact social pozitiv, creând un spațiu care va aduce oameni diverși împreună, contribuind la crearea unui spirit de comunitate.
Grădina urbană din Constanța
Un proiect, ce va fi dezvoltat urmând pașii celui din Cluj-Napoca va fi localizat în Constanța. Acesta va fi primul proiect din portofoliul IULIUS de regenerare urbană din sud-estul țării și va fi rezultatul unei investiții de peste 800 de milioane de euro
Dincolo de facilitățile specifice dezvoltărilor IULIUS pe care le va include viitorul proiect – precum spații de birouri și retail, ansamblul mixed-use va integra și zone verzi – o grădină botanică și parc cu funcțiuni de relaxare, sport și entertainment în aer liber. Urmând aceeași viziune aplicată în celelalte proiecte prin aclimatizarea speciilor de copaci, obiectivul IULIUS va fi de a integra arbori și plante care vor oferi orașului de la malul mării o oază de natură chiar în centru.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News