REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum sunt pedepsiți protestatarii anti-mobilizare din Rusia

Cum sunt pedepsiți protestatarii anti-mobilizare din Rusia

Replica API 24 septembrie 2022 | 01:27 1164

Peste 1.300 de persoane au fost arestate în întreaga Rusie, potrivit unui grup local de monitorizare, în urma protestelor de miercuri împotriva ordinului de mobilizare parțială emis de Moscova.

Surse de presă independente au declarat că unele dintre persoanele arestate au primit citații pentru a se prezenta la birourile de înrolare militară joi, prima zi completă de recrutare, notează Al-Jazeera.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre rapoartele potrivit cărora bărbaților reținuți li s-au dat documente de recrutare, a declarat că acest lucru nu este împotriva legii.

Apelul președintelui Vladimir Putin de a mobiliza alți 300.000 de ruși pentru a lupta în Ucraina a semnalat o escaladare a războiului care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane de persoane, citează stiripesurse.ro.

Monitorul OVD-Info a transmis că aproape 1.400 de persoane din 38 de orașe rusești au fost reținute miercuri în cadrul protestelor anti-război.

Potrivit jurnaliștilor de la agenția de presă AFP, în centrul Moscovei, cel puțin 50 de persoane au fost reținute de poliția în echipament antirevoltă, în timp ce la Sankt Petersburg, poliția a înconjurat și reținut un mic grup de protestatari, urcându-i într-un autobuz în timp ce aceștia scandau "Nu mobilizării!".

"Toată lumea este speriată. Eu sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag", a declarat protestatarul Vasili Fedorov, un student care purta un simbol pacifist pe piept, relatează AFP.

La Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia, poliția a urcat în autobuze o parte dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la un miting anti-război.

O femeie în scaun cu rotile a strigat, referindu-se la președintele rus: "Nenorocitul de nebun chelios". O să arunce o bombă asupra noastră și noi toți îl protejăm în continuare. Am spus destul", a relatat agenția de știri AP.

Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: "Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?".

Procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la proteste ar putea duce la pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Mitingurile de miercuri au fost primele proteste împotriva războiului la nivel național de la începutul luptelor, la sfârșitul lunii februarie.

Între timp, zborurile din Rusia au fost aproape complet rezervate în această săptămână, conform datelor companiilor aeriene și agențiilor de turism, într-un aparent exod al persoanelor care nu doresc să se alăture conflictului.

În timpul anunțului de mobilizare, Putin s-a angajat, de asemenea, să folosească "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja teritoriul rusesc.

Cu o zi mai devreme, regiunile ucrainene aflate sub controlul Moscovei au anunțat referendumuri de anexare în regiunile ocupate Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, în cursul acestei săptămâni, în care oamenii vor fi invitați să se alăture Rusiei.

Referendumurile au fost criticate de Occident, deoarece se desfășoară în timpul ocupației și fără supraveghere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cumpar urgent Pu 94
1
1
Se ofera recompensa pe capul susnumitului putin vladimir de nationalitate rusa - bandit si terorist de meserie. 2 mil euro viu sau mort.
3
3
nu va mutati la moscova ??? Hai ca va asteapta ucrainienii sa va dea mwie !!!
5
3
Lumea nu va uita prea curand mizeriile pe care le-au facut! O sa vedem cat de curand cine si-a luat-o la buci!
5
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367