REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum trebuie să procedați dacă rămâneți blocat în zăpadă cu mașina

Cum trebuie să procedați dacă rămâneți blocat în zăpadă cu mașina

A.F. 28 ianuarie 2023 | 15:39 1878

Comportamentul de la volan al şoferilor diferă din pricina condiţiilor meteo, dar şi din cauza felului în care reacţionează automobilul.

Cum trebuie sa procedati daca ramaneti blocat in zapada cu masina

Şofatul iarna nu este deloc simplu, mai ales dacă pe carosabil se află zăpadă. Au simțit-o pe pielea lor sute de șoferi care au rămas blocați pe drumurile din țară, în urma ninsorii abundente din ultimele două zile.

Dacă veţi rămâne înzăpeziţi cu maşina, este bine să ştiţi câteva lucruri, care la acel moment pot face diferenţa între viaţă şi moarte, scrie adevarul.ro.

„Dacă vă aflați într-o zonă cu trafic blocat din cauza condițiilor meteo severe, vă recomandăm să coborâți din când în când din mașină, să o aerisiți și să curățați zăpada din zona tobei de eșapament.  Altfel există riscul ca monoxidul de carbon să ajungă în habitaclu și să vă otrăvească lent”, susțin specialiștii de la CNAIR.

În cazul în care maşina dumneavoastră este blocată de zăpadă,  afară este viscol şi nu există nici un autovehicul sau utilaj greu care ar putea să vă transporte în prima localitate, nu încercaţi să părăsiţi autovehiculul, în ideea de a ajunge la prima localitate. În cazul unui viscol, vizibilitatea scade foarte mult şi vă veţi rătăci.

Cum trebuie sa procedati daca ramaneti blocat in zapada cu masina

În plus, viscolul antrenează zăpada şi formează valuri (dune) de zăpadă, care vor opri înaintarea dumneavoastră. Dacă nu sunteţi îmbrăcat foarte bine, asta însemnând căciulă, mănuşi şi bocanci, există riscul să intraţi în hipotermie chiar în 10 minute. Reţineţi că temperatura exterioară este amplificată de vânt şi riscul de hipotermie este ridicat în cazul uni viscol.

 Pe cât posibil încercaţi să mişcaţi maşina spre marginea străzii, dar să rămână pe suprafaţă solidă. Veţi uşura munca utilajelor de deszăpezire şi în acelaşi timp veţi fi mai în siguranţă.

Luaţi legătura cu conducătorii auto din maşinile înzăpezite de lângă dumneavoastră pentru a vă coordona şi ajuta. Informaţi autorităţile la numărul de urgenţă despre situaţia dumneavoastră, menţionând numărul de automobile şi de persoane înzăpezite. Precizaţi şi numărul de copii sau bătrâni aflaţi în această situaţie.

Cum trebuie sa procedati daca ramaneti blocat in zapada cu masina

În cazul în care veţi fi nevoit să aşteptaţi intervenţia echipelor de salvare sau deszăpezire,  este posibil ca acestea să ajungă târziu. Verificaţi ce provizii de apă şi mâncare aveţi la dumneavoastră, dar şi cât combustibil aveţi disponibil luând în considerare aceste cifre.

Verificaţi ca partea din zona motorului să nu fie astupată peste capotă. Dacă aerul nu va pătrunde pentru a alimenta motorul, acesta se va opri.

Zăpada va intra pe lângă motor şi asta ar putea duce la defectarea unor componente. Verificaţi acest lucru deschizând capota, dacă este posibil.

Porniţi motorul cel puţin 15 minute la fiecare oră. Un automobil modern cu motor de capacitate până în 2.5 litri consumă între 1.5 litri şi 4 litri de combustibil pe oră la ralanti. Faceţi o estimare cu privire la rezerva de combustibil pe care trebuie să o consumaţi pentru următoarele 24 de ore.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da- nene si mie un ban din contractul de dezepezire ,sa pun carburant ,ca sa stau in nameti
0
1
pai daca e firma privata gandeste economic dupa ce se va topii zapada face o evaluare a spagii
4
1
Se dau spagi la greu autoritatilor de catre firmele de deszapezire ca sa prinda contracte banoase. Au ramas apucaturile comuniste de pe timpul lu Ceausescu Presedintele Cizmar. Pe arunci toti comunistii io lingeau in c.ur. Daca faceai vreo operatie la spital si nu daeeai spaga te lasau sa ramai cu oasele rupte pe patil de spital. Firmele capuse lingusesc primarii cu spagi grase
3
1
bizoni mamelizati,uite ce zic americanii,pe bune,bagati la cap: Nu pleci la drum daca se anunta viscol. In caz camvrei sa.ti incerci norocul,pleci cu urmatoarele dotari: plinul facut,o canistra de gaz,lanturi,lopata,apa,mincare,luminare,paturica.Luminarea groasa este ptr a incalzi miinile si picioarele si ptr lumina.daca vreti sa petreceti nopatea inmasina,be my guest.atentie la gaze,muriti ca fraierii daca stati cu motorul pornit si se infunda evacuarea.
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102