Cum va arăta noul Guvern Ciolacu 2 de largă coalițe care, de fapt... sunt tot ei
Cum va arăta noul Guvern Ciolacu 2 de largă coalițe care, de fapt... sunt tot ei
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestNegocierile pentru Guvernul Ciolacu II avansează în ritm alert, s-a trecut deja de la faza pe program, la faza pe persoane. Romania TV a prezentat joi seară fotografia momentului de la Palatul Victoria.
Zece grupuri de lucru cu membri din PSD, PNL, USR și UDMR s-au reunit în Parlament pentru a lucra la un program comun de guvernare. De la buget și finanțe, agricultură ori transport și până la educație și administrație, echipele urmează să pună la punct măsurile pentru anul viitor.
Noul Guvern va avea misiunea de a găsi soluții pentru a scădea cheltuielile statului. Dar politicienii se feresc să vorbească despre creșteri de taxe ori înghețări de venituri.
În paralel, liderii politici încă negociază cum va arăta următorul guvern, dar și cine ar putea fi candidatul pentru alegerile prezidențiale.
Șapte ministere ar urma să aibă PSD, patru PNL, trei USR și două UDMR. Aceasta ar urma să fie împărțirea pe cabinete a noului Guvern. Vorbim despre un Executiv care va număra în total 16 ministere, față de 18 câte sunt în prezent. Din noul guvern ar urma să facă parte și 3 vicepremieri, cel mai probabil fiecare cu propriul portofoliu.
Tocmai în ideea în care noul guvern va trebui să fie mai suplu, Ministerul Economiei ar prelua portofoliul de la Energie, iar Ministerul Muncii pe cel al Familiei. Potrivit unor surse politice și Digitalizarea ar putea trece la Educație. Cele mai disputate vor fi ministerele cu cei mai mulți bani, adică Finanțele, Dezvoltarea și Fondurile Europene.
Programul de guvernare ar trebui să fie gata până la finele săptămânii viitoare, iar până de Crăciun, în jurul datei de 23 decembrie, noul Guvern să fie instalat la Palatul Victoria.
Coaliția conturată în jurul PSD, PNL, USR și UDMR plus minoritățile ar rămâne în picioare dacă ar avea un candidat comun la Cotroceni, fără ca liderii partidelor – Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Elena Lasconi și Kelemen Hunor – să candideze.
Guvernul Ciolacu II, altă structură politică
Cm ar arăta noul Guvern
PREMIER – Marcel Ciolacu
VICEPREMIERI
Ionut Mosteanu, Catalin Predoiu, Kelemen Hunor
PSD
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
Ministerul Apărării – Angel Tilvar
Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Ministerul Energiei si Economiei – Radu Oprea
PNL
Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu
Ministerul Justiției – Alina Gorghiu
Ministerul Afacerilor Externe – Luminita Odobescu
Ministerul de Finanțe – Alexandru Nazare
USR
Ministerul Educației – Stefan Palarie
Ministerul Fondurilor Europene – Ionut Mosteanu
Ministerul Culturii – Iulian Bulai
UDMR
Ministerul Dezvoltării Regionale – Kelemen Hunor
Ministerul Mediului – Tantos Barna
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat joi despre negocierile pentru formarea Guvernului că, dacă vor fi 16 ministere şi PNL are o pondere de 25%, înseamnă că liberalii ar putea să aibă 4 ministere. El a menţionat că va susţine ca PNL să aibă ministere unde au oameni calificaţi, de exemplu administraţia şi va susţine şi cele mai bune resurse din partid pe care le pot trimite în Guvern.
”Dacă se facă o analiză simplistă a ponderii fiecărui partid, dacă vor fi 16 ministere şi PNL are o pondere de 25%, înseamnă că ar putea să aibă patru ministere, deci vom avea mai puţine ministere decât avem acum. Trebuie văzut care ministere vor reveni PNL”, a spus Ilie Bolojan la Europa FM.
El a precizat că, indiferent de portofoliile care vor reveni, el va susţine în partid două aspecte. ”Dacă depinde de noi să alegem nişte ministere, ar trebui să alegem ministere unde avem oameni calificaţi. Putem să luăm administraţia, PNL are primari, preşedinţi de CJ care au performat şi nu pot fi contestaţi. (..) Nu aş vrea să spun de exemplu de USR, dar e clar că una e să ai 1.100 de primari şi unii au patru sau cinci mandate, şi alta e să ai 50 de primari cu maxim un mandat în spate”, a subliniat el.
”După ce vom vedea care sunt portofoliile care ne revin, eu voi susţine cele mai bune resurse pe care le putem trimite în Guvern”, a mai spus Bolojan.
Preşedintele PNL a arătat că acum nu mai facem calcule electorale, pentru că Guvernul care va veni va avea o cruce grea de dus şi va genera inevitabil tot felul de nemulţumiri.
”Poate fi şi un guvern de sacrificiu, problema nu e să fii un guvern de sacrificiu, ci ca atunci când eşti pe poziţie să faci maximul pentru ţara tara”, a explicat el.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News