REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Sâm., 22 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6768
20.4° Constanța Sâmbătă, 22 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6768
 

Cum vor schimba tancurile occidentale date Ucrainei situația pe câmpul de luptă

Cum vor schimba tancurile occidentale date Ucrainei situația pe câmpul de luptă

Victor ROTARU 28 ianuarie 2023 | 00:00 690

Ajutorul oferit recent Ucrainei va face posibilă formarea a patru sau cinci noi brigăzi, dintre care una sau două vor fi brigăzi de tancuri, spune șeful ONG-ului „Centrul analitic pentru studiul și combaterea amenințărilor hibride”, generalul-maior în rezervă Serhi Savcenko, pentru Zerkalo Nedeli. „În general, asistența enumerată face posibilă formarea a 4-5 brigăzi, dintre care 1-2 brigăzi de tancuri”, explică Savcenko.

Cum vor schimba tancurile occidentale date Ucrainei situatia pe campul de lupta

Expertul adaugă că disponibilitatea de a folosi astfel de formațiuni militare este determinată nu numai de obținerea armelor necesare, ci și de condițiile pentru pregătirea personalului și coordonarea luptei unităților.

„Mai mult de o sută de tancuri PT-91 «Twardy» oferite de Polonia ar trebui adăugate echipamentelor primite anterior, care reprezintă o modernizare profundă a T-72”, spune Savcenko.

Viteza cu care s-a prăbușit apărarea trupelor ruse în timpul ofensivei noastre de la Harkov a arătat că agresorul a pierdut nu numai ofensiva, ci și potențialul defensiv al trupelor sale. Numărul victimelor și scăderea moralului în rândurile soldaților ruși au atins un nivel critic. Pentru a salva situația, Putin, sub presiunea armatei, a fost nevoit să anunțe mobilizarea pe 21 septembrie, numind-o parțială.

Din cei 300.000 mobilizați, 120.000 au fost trimiși pe front ca întăriri fără nicio pregătire, iar 180.000 cu mare efort au fost plasați pentru antrenament în centre de antrenament, iar uneori pur și simplu pe terenuri de antrenament.

În același timp, trupele ucrainene, după ce și-au epuizat rezervele, au fost nevoite să se oprească la granițele atinse pentru a se regrupa și a se pregăti pentru o nouă ofensivă.

Linia frontului s-a stabilizat

Lupta pentru a depăși inamicul în formarea și pregătirea lor a început. Câștigarea acestei lupte a însemnat menținerea/captarea inițiativei strategice.

O perioadă mai mare de trei luni de la începutul formării și pregătirii rezervelor rusești este suficientă pentru pregătirea celor mobilizați într-o specialitate militară, precum și pentru coordonarea de luptă a unităților și unităților militare până la nivelul brigăzilor., spune generalul ucrainean.

Astăzi, unitățile militare nou formate (reformate) ale agresorului sunt reintroduse în zona de luptă și sunt concentrate pe mai multe direcții operaționale.

Tancul Leopard este un model foarte capabil și este cel mai utilizat tanc din Europa. Înarmat cu un tun principal de 120 mm, se poate deplasa cu peste 65 km/oră, în ciuda faptului că are un blindaj bun. Chiar dacă a intrat în serviciu în 1979, un program regulat de modernizări face ca acesta să fie încă un sistem serios de primă linie, capabil să țină piept tuturor omologilor săi ruși, cu excepția celor mai moderni. În orice caz, Moscova nu a fost dispusă până acum să scoată la înaintare cel mai recent tanc, T-14 Armata. Ministerul britanic al Apărării a sugerat că acest lucru ar putea fi din cauza faptului că „este puțin probabil ca comandanții să aibă încredere în acest vehicul în luptă”. Tancul Armata este în continuare predispus la defecțiuni: unul s-a defectat prima dată când a participat la o paradă în Piața Roșie.

În schimb, armata rusă este forțată să facă o razie în stocurile sale și să-și aprovizioneze rezerviștii mobilizați cu echipamente sovietice pe jumătate ruginite și la mâna a doua. Între timp, Ucraina are din ce în ce mai multe echipamente din secolul XXI, deși de o compoziție atât de variată și semi-aleatorie, încât ar face să plângă un logistician. De exemplu, în timp ce Challenger are și tunuri de 120 mm, tancurile din epoca sovietică pe care le folosește Ucraina au tunuri de 125 mm. Importanța Leopard este că ar putea oferi genul de capacitate ofensivă protejată și rapidă care ar putea permite Ucrainei să facă progrese chiar și în fața unei opoziții rusești dure.

În timpul străpungerii lor spectaculoase din septembrie, când forțele de pe frontul din Harkov au recucerit 12.000 de kilometri pătrați în mai puțin de o lună, ucrainenii înaintau adesea în vehicule de transport de trupe ușor blindate și chiar în camioane civile. Acest lucru a fost posibil deoarece rușii erau slab răspândiți și adesea fără sprijin. Un observator militar britanic a lăudat „spiritul de luptă” al ucrainenilor, dar a observat, de asemenea, că „dacă rușii ar fi fost mai numeroși, mai pregătiți, mai dispuși să stea și să lupte, pierderile ucrainenilor ar fi putut fi teribile” - deoarece nu aveau un blindaj adecvat, scrie Mark Galeotti, expert al Royal United Services Institute (RUSI) în The Spectator.

Recent retrogradat, comandantul rus de teren, generalul Serghei Surovikin, era hotărât să se asigure că nu vor mai exista victorii ușoare ale ucrainenilor. El a trimis mai multe trupe pe linia frontului, a abandonat obiective ce nu puteau fi apărate, inclusiv orașul Herson, și a început să construiască mai multe linii defensive, în special în sudul teritoriilor ocupate. Înlocuitorul său, Valeri Gherasimov, este un ofițer de carieră în domeniul tancurilor și înțelege, de asemenea, importanța apărării în adâncime. Următoarea etapă a războiului va fi, probabil, o luptă de uzură dură.

Tancul, cea mai bună armă pentru a sparge o linie

Și aici intervin tancurile. Acestea sunt în continuare cea mai bună armă pentru a sparge o linie în inevitabila ofensivă de primăvară. Mai exact, Kievul crede că, dacă ar putea construi o brigadă de tancuri și vehicule de luptă de infanterie occidentale moderne, ar avea un vârf de lance capabil să străpungă apărarea rusă și să reprezinte o amenințare serioasă la adresa coridorului terestru strategic spre Crimeea.

Bineînțeles, există riscuri. Reticența Berlinului este în parte determinată de teama de ceea ce ar face Moscova cu simbolistica unui blitzkrieg condus de tancuri germane. În practică, însă, opțiunile lui Vladimir Putin pentru escaladare - un nou val de mobilizări, desfășurarea de recruți sau, deși puțin probabil, arme nucleare - sunt limitate și toate vin cu costuri politice serioase. La fel de îngrijorător este și riscul ca Ucraina să se întindă mai mult decât îi este plapuma. Un analist al Pentagonului mi-a spus cu îngrijorare că „ucrainenii devin prea încrezători și simt că trebuie să ne demonstreze că am făcut o investiție bună”. Ei ar putea sfârși prin a suferi pierderi serioase, forțându-i să ia o pauză pentru a se consolida în timpul sezonului de campanie electorală foarte important din această vară. „Există ceva în legătură cu tancurile care îi face pe oameni să se simtă invincibili”, a adăugat el.

Există cu siguranță un fel de cult al tancului. Rusia a pierdut 700 de tancuri în timpul atacului său inițial asupra Kievului în februarie și martie, în special în fața rachetelor antitanc americane Javelin și a rachetelor antitanc NLAW furnizate de Marea Britanie. Totuși, în mare măsură, acest lucru a fost din pricină că au fost desfășurate fără sprijinul infanteriei pentru a scoate la iveală potențiale ambuscade, sau fără putere aeriană pentru a suprima artileria inamică. Singure, tancurile sunt surprinzător de vulnerabile: în cele două războaie cecene ale Rusiei, tancurile neînsoțite au fost doborâte de o combinație de grenade, puști și, mai ales, de vopsea-spray. Un rebel a năvălit asupra vehiculului cu focuri de armă care au distras atenția echipajului; un al doilea a făcut o cursă îndrăzneață - uneori sinucigașă - pentru a stropi periscoapele cu vopsea; un al treilea a așteptat ca comandantul să deschidă trapa și a aruncat o grenadă.

De asemenea, pierderile grele suferite de Rusia în Ucraina au fost rezultatul unor greșeli tactice și al lipsei unui sprijin adecvat din partea infanteriei, mai degrabă decât, așa cum sugerau unele analize, semne că epoca tancurilor s-a încheiat. Într-adevăr, jumătate dintre cele pierdute fuseseră de fapt abandonate, uneori din cauza daunelor de luptă, dar mai des pur și simplu pentru că s-au defectat sau au rămas fără combustibil, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de pe aici, eu am alta parere. Pana una alta asasinul putin a luat o mwie imensa. Si sunt sigur ca s-a pus cu dracu in ucraina si o sa ia o mwie si mai mare.
2
1
se stie ca 12 țări au fost de acord să furnizeze aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 care vor ajunge peste vreo 3 luni plus cele 31 abrams care vor ajunge peste mai multe luni, plus cele 100 poloneze PT-91 date deja; deci ucrainienii vor avea in afara de tancurile vechi sovietice inca vreo 230 de tancuri moderne peste cateva luni, dintre care pe cele 100 poloneze le au deja; rusii au cam 3.000 de tancuri functionale si inca vreo 10.000 in depozite; fortele par cel mult echilibrate daca nu cumva rusii au un avantaj chiar daca tancurile lor sunt ceva mai slabe dar nu cu mult; daca rusii lupta la fel de catastrofal si ucrainienii la fel de bine e posibil sa-i impinga pe rusi inapoi mai mult sau mai putin; ucrainienii cer acum mai multe sisteme aa - deci au o problema aici iar rusii au o forta aeriana puternica si suficiente rachete - o vulnerabilitate pentru ucrainieni; noroc ca rusii au mari probleme cu militarii neinstruiti si conducerea lor militara ca altfel ucraina ar fi fost ocupata pana acum; nimic nu este clar si nimic nu este sigur acum in ciuda ajutorului occidental
2
2
Bravo Emil!toti cacatii pulincuristi comenteaza aiurea!ei habar n-au care-i treaba cu razbelu',da' sint specialisti si ANAListi militari!Baaa,razboiu nu e jos airsoft sau paintball!acolo Mori sau in celmai bun caz ramii invalid daca esti lovit!cit despre ca ucrainenii sint invadati si ca Vai ce sa ne cacam pe noi ,sa-i ajutam,ca Putin e criminal si cite si mai cite,puneti mina si informative,citi istorie,vedeti de unde plm a pornit toata treaba si dupa aia mai vorbim!de bandera ati auzit?de drepturile minoritatilor din ucraina ati auzit?
1
2
De un timp,parca am juca la un fel de pariuri sportive . Oricine are pix si loc de munca prin media,devine cumva expert in arme,munitii si strategii militare,sa nu mai spunem de spionaj si altele aferente razboiului. Bai,oameni care nu au batut un minut de pas de defilare si nu stiu cum sa imbrace o uniforma,ne spun noua ce si cum e cu razbelul asta. Asa de destepti suntem ca nu stim sa ne aparam de caini si de scandalagii,de hoti,de vanzatorii de tara,dar le avem cu orice e legat de razboiul din Ucraina. Ce tari suntem! Daca vine un rus si trage o basina intr-un mall sau la ,,Loft'' intram in panica si ne cacam pe noi,zbieram sa vina americanii sa aeriseasca. In rest,ce tari suntem!
2
2
S-a te intrebe pe tine javra pupincurista
0
4
putin de ce nu-l decapiteaza pe criminalul jjidan zelensky?
5
2
intreaba-l pe asasinul putin.
2
5
eu nu inteleg, de partea cui este adevarul.in '39, vesticii au cedat cehoslovacia, germaniei, cu toata dotarea si productia ei de razboi . uzinele skoda, erau unul din pricipalii fabricanti de arme. de unde atita incrincenare! oare nu exista nici o cale de pace?
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
3356424623
5/49
19152031230
joker
173645332018