REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cunoscut medic din Constanța: „Fetiței mele de suflet i se interzice să mă vadă!”. Ce spune, în replică, Protecția Copilului

Cunoscut medic din Constanța: „Fetiței mele de suflet i se interzice să mă vadă!”. Ce spune, în replică, Protecția Copilului

Replica API 25 august 2017 | 13:45 2994

Un cunoscut medic din Constanța a făcut un apel disperat către societatea civilă, pe Facebook, pentru a îi fi alături după ce, acuză ea, a fost victima unui abuz, fiindu-i luată fetița de nouă ani, pe care o avea în plasament, și nici nu ar fi lăsată să aibă contact, telefonic sau prin vizite, cu aceasta. În replică, reprezentanții Protecției Copilului precizează: fetița a fost mutată într-un centru de plasament, după ce a fost victima unei agresiuni sexuale, în timp ce se afla nesupravegheată în parc. Mai mult, medicul cu pricina, ce o avea în grijă, și-a dat acordul în scris pentru ca micuța să fie trimisă în centru.

Viața unei micuțe de nouă ani, cu care soarta a fost mai puțin darnică de la bun început, a ajuns subiectul unui adevărat scandal între un cunoscut medic din municipiul Constanța și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța. Dr. Mihaela Irina Mătărîngă, medic primar în neurologie pediatrică medicală, medic primar în psihiatria copilului și adolescentului, doctor în științe medicale, a făcut, joi după-amiază, un apel neașteptat la sprijinul societății civile, postând pe pagina ei de Facebook, alături de imaginea fetiței pe care o avea în grijă: „CER PUBLIC SPRIJINUL SOCIETĂȚII CIVILE din România! Această fetiță orfană pe care am crescut-o șapte ani, care mi-a fost încredințată prin hotărâre judecătorească, este de trei săptămâni la Centrul de Primire Minori Constanța. O cheamă Gabriela Zinovie și are nouă ani. Mă consideră mama ei. Și așa și este. Este fetița mea de suflet. Am crescut-o zilnic șapte ani, am dus-o la grădiniță, la școală, zi de zi. Directoarea Mihaela Ristea de la Protecția Copilului îi interzice copilului să vorbească cu mine. Să mă vadă. De trei săptămâni, copilului nu i se dă voie să mă vadă, să mă audă. Voiam să îi spun Gabrielei măcar la telefon că o iubesc, că nu am abandonat-o. Sun în fiecare zi la Centrul de Primire Minori Constanța și mi se spune că nu mi s-a aprobat cererea. ACEASTĂ FETIȚĂ ORFANĂ este supusă unui ABUZ. Acestei fetițe orfane i se încalcă drepturile copilului: dreptul de a avea o familie, libertatea de a primi dragostea familiei care a crescut-o. Drepturile acestei fetițe sunt încălcate tocmai de conducerea Protecției Copilului, care de trei săptămâni nu îmi dă voie nici măcar să o aud la telefon, în numele „protecției copilului”. Vă rog să distribuiți mesajul, pentru a ajuta să îi fie respectate drepturile”.

Agresiunea sexuală, motivul luării fetiței de la medic?

Pentru a afla motivul pentru care minora a fost luată din grija medicului constănțean, mai ales că, așa cum subliniează și acesta, există și o hotărâre judecătorească în acest sens, am luat legătura cu reprezentanții Protecției Copilului Constanța. Iar aceștia au explicat atât de ce a fost îndepărtată copila din mediul în care se afla, cât și faptul că dr. Mătărângă nu i s-a refuzat interacțiunea cu fetița.

„Referitor la afirmațiile doamnei dr. Mătărîngă Mihaela Irina, apărute pe rețeaua de socializare Facebook, ne rezervăm dreptul la replică, conștienți fiind de faptul că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine și ținâng cont de faptul că exercitatae dreptului la liberă exprimare comportă îndatoriri și responsabilități.

În luna noiembrie a anului 2010, doamna dr. Mătărîngă Mihaela-Irina, medic primar neuropsihiatrie infatilă, aflându-se în cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Cristina” Constanţa, pentru examinarea de specialitate a beneficiarilor, a observat-o pe minora în cauză şi a îndrăgit-o. Ulterior, a menținut legătura cu aceasta prin vizite și învoiri la domiciliul său. De-a lungul timpului, s-a creat o legătură de ataşament reciproc, motiv pentru care doamna Mătărîngă Mihaela-Irina a solicitat instituirea măsurii de plasament pentru minora în cauză. Prin Dispoziţia Directorului General al D.G.A.S.P.C. Constanţa emisă în luna iulie 2014, copilul a fost plasat în regim de urgenţă la doamna Mătărîngă Mihaela-Irina. Prin Sentinţa Civilă a Tribunalului Constanţa emisă în luna mai 2015, pentru copil s-a dispus încetarea măsurii de plasament din cadrul C.S.C. Cristina şi înlocuirea plasamentului în regim de urgenţă cu plasamentul la doamna Mătărîngă Mihaela-Irina. Ulterior, situația copilului în cadrul familiei de plasament a fost monitorizată periodic, prin vizite efectuate la domiciliu, în toată această perioadă constantându-se o evoluție favorabilă.

Din nefericire, în lunile iulie și august, respectiv în data de 07.07.2017 și data de 03.08.2017, minora în vârstă de 9 ani a fost lăsată nesupravegheată în parc, iar evenimentele s-au derulat, în ambele situații, în sensul periclitării integritătii fizice și psihice a minorei. Mai mult, în data de 03.08.2017 minora a fost audiată ca parte vătămată, la Inspectoratul Județean de Poliție Constanta, în interesul derulării cerecetărilor ce se efectuau în dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală.

După audiere, doamna Mătărîngă a solicitat în scris plasamentul în regim de urgență pentru minoră într-un centru specializat, măsură care se impunea la acel moment, ținând cont de evenimente”, a precizat directorul Petre Dinică, urmare a solicitării „Replica de Constanța”.

Surse din cadrul direcției ne-au spus că, prima dată când au fost sesizați că fetița a rămas nesupravegheată în parc, aceasta a ajuns la spital după ce s-a rănit, iar un părinte a chemat ambulanța. Asistenții sociali ar fi luat legătura cu dr. Mătărîngă și au consiliat-o cu privire la faptul că lăsa copila singură în parc. La aproximativ o lună, situația s-a repetat, dar mai grav. Potrivit acelorași surse, fetița se juca singură în parc, când a fost acostată de un individ, care ar fi pipăit-o și a încercat să-i bage mâna pe sub haine. Toate acestea se petreceau în parcul din fața Teatrului de Balet „Oleg Danovski” și au fost observată de o femeie, aflată în zonă cu un alt copil. Alarmată, respectiva femeie a luat-o pe fetiță de lângă individ și a sunat la 112, cerând sprijinul Poliției.

Medicul și-a dat acordul pentru a-i fi luată fetița?

După cele întâmplate, dr. Mătărîngă și-a dat acordul ca micuța să fie mutată în centrul de plasament. „Urmare acestei solicitări și ținând cont de evenimentele mai sus prezentate, minora a fost transportată în cursul serii din data de 03.08.2017, la centrul specializat din municipiul Constanța și s-a emis Dispoziția de plasament în regim de urgență a Directorului General al DGASPC Cța. Fetița a fost imediat integrată într-un program de consiliere și sprijin psihologic, în scopul facilitării adaptării la noua situație. Menționăm că de la data instituirii măsurii de protecție specială doamna Mătărângă Mihaela Irina a păstrat legătura telefonic cu personalul centrului, dar și prin vizite la centru, în timpul cărora a adus pentru copil dulciuri și hăinuțe și a purtat discuții cu personalul privind modul în care minora se acomodează la noul mediu. De comun acord cu doamna Mătărângă, s-a stabilit ca aceasta să nu aibă contact direct cu copilul, în perioada de adaptare a minorei, respectiv două-trei săptămâni, pentru a facilita acomodarea și integrarea acesteia.

Totodată, aceasta a fost informată cu privire la faptul că este nevoie să adreseze o cerere scrisă pentru a vizita copilul”, a mai precizat conducerea Protecției Copilului Constanța.

Cererea de a vedea copila era, joi după-amiază, încă în curs de analiză

Cât privește cererea pentru a lua legătura cu minora, reprezentanții Protecției Copilului Constanța, precizează: „La data de 18.08.2017, aceasta a formulat o cerere în acest sens, înregistată la sediul DGASPC Cța. Cererea a fost direcționată către Serviciul Management de caz pentru copil și spre informare, la centrul unde se află minora.

Cererea este în curs de analiză în cadrul echipei mutidisciplinare, urmând să se stabilească condițiile în care se vor putea relua legăturile dintre minora în cauză și doamna Mătărângă, având în vedere faptul că este în interesul superior al copilului să mențină legături cu persoana față de care a dezvoltat relații de atașament.

La acest moment, minora Zinovie Gabriela a reușit să se integreze în grupul de copii și să participe la activitățile desfășurate în cadrul centrului”.

În concluzie, reprezentanții Protecției Copilului Constanța mai spun: „Menționăm că informațiile prezentate de către doamna Mătărângă Mihaela Irina sunt afirmații tendențioase, care nu se probează în fapt și față de care ne exprimăm dezaprobarea”.

Dr. Mătărîngă, anchetată de DIICOT într-un dosar privind eliberarea de rețete false

Reamintim că numele dr. Mihaela Irina Mătărângă apare, alături de numele altor medici din municipiul nostru, dar și din Brăila, Vrancea și București, într-un dosar aflat în ancheta DIICOT, privind fraudarea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin eliberarea de rețete falsificate. Medicul Mihaela Irina Mătărîngă, așa cum reiese din informarea DIICOT, a fost acuzată de comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată (1024 acte materiale), fals informatic în formă continuată (1024 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (1024 acte materiale), complicitate la uz de fals în formă continuată, (1024 acte materiale). De menționat că medicul a fost arestat preventiv, pentru o perioadă de trei luni, ulterior stabilindu-se să fie cercetată în libertate. Referitor la aceste evenimente, dr. Mătărîngă a postat, pe pagina personală de Facebook: „M-au băgat la pușcărie inventând că timp de trei ani am scris rețete false copiilor orfani din centrele de plasament Orizont și Cristina, că nu existau acești copii, că nu erau bolnavi încât am făcut degeaba trei luni de arest preventiv. Unul dintre copii era chiar Gabriela. Nu m-au reprimit ca medic la Protecția Copilului. Mi-au terfelit numele și munca de o viață. Nu mai aveam din ce trăi. Am sechestru pe cabinet, pe apartament”. Menționăm că, în urma arestului preventiv, Protecția Copilului nu a dispus luarea minorei din plasamentul la dr. Mătărîngă, găsind o formă – plasamentul la o rudă de gradul I, astfel încât cele două să nu fie despărțite.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
doamna doctor Mihaela Mataranga este un mare profesionist ,arezolvat ,vindecat foarte multi pacienti .Sunt multi ticalosi ,denigratori cre au satisfactie facand rau . recomand folositi servicile dr,Mihaela Mataranga
0
1
Doamna dr a luat un copil orfan care nu stia sa vorbeasca, sa se comporte, se legana. A luat-o acasa a investit in ea ceea ce parintii copilei nu au facut. Este foarte urat ca sa legati acest caz de arestarea dnei dr intr-un caz in care denuntatorii erau niste tigani din puscarie. Daca era de vina, de ce nu a inceput niciun proces? Toate doamnele dr arestat preventiv si-au reluat serviciul si nu exista nicio proba impotriva lor. Urat sa desfiintezi un om de valoarea doamnei dr. Barfe si porcarii.
9
0
Sa-ti dai demisia incompetento! Te crezi desteapta dar esti doar basini!
7
7
Nu imi vine sa cred! Le stiu pe dna dr si pe fetita de ani de zile,am lucrat pe langa locuinta dnei. Se purta exemplar cu cea mica,avea f mare grija de ea,erau extrem de atasate una de alta. Cand era mai micuta,fetita avea probleme de sanatate vizibile,dar acum era aproape ca orice copil de varsta ei. Auzi,era singura la 9 ani in parc....pai cred ca noi toti am umblat in copilarie prin tot cartierul,singuri,chiar si la varste mai mici. In loc sa prindeti toti acesti pedofili nenorociti,distrugeti viata si inima unui copil atat de iubit de o dna cu un suflet atat de mare. Rusine!
11
5
Numai handicapati in toata lumea sunt descreierati
2
2
Inca un copil caruia statul prin grija lui , ii distruge viata . Chiar daca nu stim cum este intr_un centru de plasament , nu_i asa greu sa ne imaginam. Nu pricep de ce nu se numesc " centre de distrugere " , efectul asupra celor ce crec acolo este acelasi.
18
3
Media trebuie sa se implice mai mult
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102