REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° ConstanÈ›a Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.4° ConstanÈ›a Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Cupşa, mesaj pentru cine are urechi să audă şi ochi să vadă: 'Coalizarea partidelor în jurul PNL ar mobiliza bazinul mare al dreptei'

Cupşa, mesaj pentru cine are urechi să audă şi ochi să vadă: 'Coalizarea partidelor în jurul PNL ar mobiliza bazinul mare al dreptei'

Replica API 18 decembrie 2019 | 00:00 504

Unul dintre liberalii "lăsaţi pe dinafară" de partid inclusiv în ceea ce priveşte sondajul pentru desemnarea candidatului la Primăria Constanţa, Ovidiu Cupşa a postat pe Facebook un mesaj extrem de interesant. Iată textul, integral:

"Anul 2020 e anul electoral al liberalilor.

Un partid care a avut curajul să-și asume guvernarea și a dat Președintele României, are datoria și forța de a câștiga și Primăria și Consiliul Județean.

În acest moment PNL la Constanța este un partid cu structuri locale puternice și o rezervă de mobilizare uriașă!

Unitatea tuturor liberalilor este cheia câștigării alegerilor locale, iar o coaliție de dreapta în jurul PNL ar fi una dintre cele mai bune variante.

Calculele politice, oricare ar fi ele, te pot înșela.

Momentul istoric, însă, obligă PNL să-și asume statutul de port-drapel al dreptei și să vină cu soluții liberale pentru urbanizarea modernă a Constanței și dezvoltarea piețelor locale de capital și locuri de muncă.

Am vazut/citit/auzit tot felul de calcule în care nu cred, cum că PNL ar putea susține la Primărie candidatul altui partid.

Miza Constanței nu este însă doar candidatul pentru primar.

Este mai ales o majoritate confortabilă de dreapta în Consiliul Local și câștigarea CJ.

PNL are datoria să scoată un scor politic mare pentru a câstiga toate aceste obiective.

Coalizarea partidelor în jurul PNL ar mobiliza bazinul mare al dreptei. Iar USR-PLUS, PMP și liberalii recuperați din ALDE ar avea un motor bine conturat.

Orice altă variantă de coaliție, în jurul unui partid mai mic ar mobiliza mai puțin structurile locale ale PNL - care sunt cele mai importante pe dreapta - și ar vulnerabiliza scorul.

Într-un oraș de talia Constanței, la un singur tur, candidatul depinde mult de bazinul politic pe care-l poate mobiliza. El poate aduce maxim plus/minus 5 procente la scorul bazinului electoral pe care-l reprezintă.

O mică deviație pozitivă sau negativă, care poate, însă, asigura câștigul sau aduce pierderea!

Ele vin din notorietatatea candidatului, personalitate, pedigree-ul lui public și nu sunt atribute care se creează pe termen scurt.

Așadar e un risc prea mare pentru toată dreapta constănțeană, nu doar pentru PNL, să susțină candidatul partidului mai mic sau un candidat fabricat pe ultima sută de metri.

PNL trebuie și cu siguranță va identifica un candidat de calibru, iar USR-PLUS nu cred că va mai face greșeala de la prezidențiale de a ataca PNL, deoarece s-a văzut cât de volatil e electoratul la un atac îndreptat împotriva unui candidat de dreapta.

În conditiile in care mandatele la Consiliul Local se cumulează, dreapta va căstiga detașat consiliul.

Riscul de a pierde primarul nu e mare nici dacă se merge separat, deoarece PSD nu poate mobiliza mai mult decât electoratul dur de 28 - 29%.

Iar PNL poate depăși singur 30% cu un candidat bun, un mesaj coerent și o mobilizare exemplară.

USR-PLUS poate trece greu pragul de 20% chiar și acum când PNL n-a fixat candidat, care - odată desemnat - va bascula multe voturi

Independenții si partidele mici nu vor rupe mai mult de 15% - 20%, indiferent cât de mulți ar fi.

Ei se bat pe acelasi bazin, deoarece electoratul Constanței e unul educat și cu greu își dă votul pentru redistribuire.

La două tururi fiecare partid va merge separat, dar alegerea candidatului este și mai importantă, deoarece în turul doi voturile se polarizează.

Identificarea unui candidat la CJ, în vehiculatul nume al lui Septimiu Bourceanu, spre exemplu, poate fi o soluție, în condițiile în care este cunoscut structurilor PNL.

Și nu e singurul. Mai ales că votul la CJ merge în tandem cu cel la Primărie.

În 2016 PNL a pierdut la 150 de voturi CJ, iar astăzi are în plus un primar la Medgidia și potențial de a câștiga încă 2 - 3 orașe mari.

Cu un scor de 30% și fără greșeli mari, pentru a-și conserva localitățile cu primari, PNL are de departe prima șansă de a câștiga CJ.

Faptul că PNL Constanța nu s-a grăbit în anunțarea unui candidat de primar e chiar benefică.

În primul rând a îndreptat dezbaterea publică asupra sa, creând un nivel mare de vizibilitate.

Apoi a dat răgazul necesar pentru a identifica toți potențialii candidați, în vederea unei decizii finale corecte și bine cântărite.

Nu în ultimul rând, e un timp folosit pentru antrenarea și reactivarea întregului activ de partid, care se mobilizează mai ales la locale, când candidații sunt direct cunoscuți și fiecare vot contează.

O cercetare fară parti-pris a preferințelor electoratului cu sondaje, focus grupuri și consultarea activului de partid, poate clarifica, în ianuarie-februarie candidatul pentru CJ, Primăria Constanța și primăriile din județ, mai ales acolo unde vine din postura de challenger.

Sunt convins că la finalul oricărei dezbateri, important e rezultatul. Indiferent de legea electorală, votul se câștigă cu unitate și mobilizare, soluții viabile și mesaj coerent, dar și candidați valoroși care să le prezinte.

Deoarece scopul alegerilor nu e să câștigi scrutinul, ci să știi ce să faci cu mandatul!".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ovidiu cum mori tu de grija pnl ului doar o data la 4 abi cand sunt alegeri. PNL are numai oportunisti...
4
0
Cupsa e cel mai bun manager din Constanta. Nu mai aruncati cu noroi. Solutia pentru primar e un om care uneste. Nu unul care dezbina. A rezistat ca a fost bun manager si diplomat. Si s-a afirmat pe plan mondial. Dar sunt unii viteji anonimi pe aici numai cu Huo! Succes!
1
8
2 frustrati care nu reusesc sa si depaseasca starea interioara de rautate si venin! Radu, veniturile sunt la vedere! Mai usor ca vi se sparge o vena!
5
1
Cupsa un wc de om curvar pana in gat, a lins toate partidele, toaleta politica a PNL.
6
3
Asta nu e bugetarul cu vila de juma de milion de euro? Nu e ala care a fost numit politic in 2012 la conducerea ceronav si a ramas in functie si pe timpul guvernarii psd? O fi din cauza legaturilor cu tripleta de aur tomitana?
8
1
singura sansa a acestui oras sa iasa din era PSD
6
2
Coalizati-va pe dreapta! Inclusiv Chitac ar trebui sa te sustina, Ovidiu iar la CJ Septimiu sau Hutuca! Impreuna veti castiga!
5
5
Felicitari pt atitudine, dl Cupsa. Speram cu totii sa avem alternativa la vot! Chitac a mai fost, este randul tau si pnl te va susutine! Succes!
6
4
Clar aceasta este solutia si asta este viitorul ?! Chitac a mai fost....
6
2
Omul se pricepe, ce-i al lui, e al lui. Este un bun politjcian, dar nu a avut parte de sprijinul colegilor din partid, au preferat oameni usor de manipulat, care sa indeplineasca dorintele partidului, nu ale cetateanului. Poate acum pe ultima suta inteleg si cei din PNL Constanta ca au nevoie de el.
9
2
Are dreptate! Uniti va in jurul lui CHITAC VERGIL si l zburati pe Fagadau din primul tur! CHITAC este singurul care l poate termina pe actualul primar. Fiti si voi, cei de dreapta, inteligenti o singura data in viata, renuntati la orgolii si la a va imparti voturile la 3-4 candidati si sustineti l pe cel care poate sa aduca dreapta la putere!
4
8
In principiu ar avea dreptate. Insa el e ultimul la cate a facut sa spuna ceva de coalizare. Si pe FB a inceput sa i se auda vocea dupa ceva ani. E pe interes si atat
8
2
O dreapta unita dar fara cipani si minoritati dirijate de servicii si interese antiromanesti.
9
0
are perfecta dreptate, un om deosebit ,important e sa inteleaga si ceilalti factori de decizie.
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212