REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Curtea de Conturi: ANAF şi APIA Constanţa au păgubit statul cu milioane de lei

Curtea de Conturi: ANAF şi APIA Constanţa au păgubit statul cu milioane de lei

Replica API 26 februarie 2018 | 00:00 503

Obligaţii neactualizate şi plăţi ilegale

Obligaţii neactualizate şi plăţi ilegale

Structurile din Constanţa ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au văduvit bugetul naţional cu peste 14 milioane lei, bani reprezentând obligaţii fiscale restante neactualizate, la care se adaugă alte câteva milioane din taxe şi impozite neplătite de contribuabili prin nedeclararea veniturilor, aspecte neinvestigate de Fiscul constăţean. De asemenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Constanţa a plătit ajutoare de stat şi compensaţii nelegale, prejudiciind astfel bugetul de stat cu sume importante de bani. Informaţiile apar în raportul de activitate pentru 2016 al Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi a identificat la structurile teritoriale ale ANAF nereguli uriaşe, de ordinul miliardelor de lei: „venituri suplimentare în sumă de 700,48 milioane lei, prejudicii în valoare de 2,49 milioane lei, precum și alte abateri cu caracter financiar-contabil în valoare totală de 1.827,05 milioane lei”. Una din deficienţele constatate în cazul ANAF Constanţa a fost „neinvestigarea, de către organele fiscale, a neconcordanțelor din declarațiile fiscale ale contribuabililor ce prezintă indicii privind nedeclararea tuturor impozitelor și taxelor cuvenite bugetului de stat”. Prejudiciul total cauzat astfel estede 240,02 milioane lei, printre administraţiile amintite aici fiind şi Fiscul de la malul mării. De asemenea, Curtea de Conturi a sesizat la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa „neactualizarea obligațiilor fiscale restante prin calculul de accesorii și neevidențierea acestora în contabilitate în vederea urmăririi și încasării obligațiilor datorate de contribuabili”, cu un prejudiciu adus bugetului de stat de 14,4 milioane lei.

Listă interminabilă de nereguli la DAJ şi APIA Constanţa

Unele din instituţiile la care auditorii Curţii de Conturi şi-au pus mâinile în cap au fost Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Constanţa şi filiala locală a APIA, ambele din subordinea Ministerului Agriculturii. Astfel, la DAJ Constanţa s-a constatat că „nu au fost înregistrate, urmărite și încasate venituri în sumă de 126 mii lei, din care 80 mii lei reprezintă creanțe prescrise. Cauzele care au condus la prescrierea dreptului de a mai acționa în vederea recuperării acestor creanțe au fost identificate în neînregistrarea veniturilor din prestări de servicii și din chirii, necunoașterea lor făcând inexistentă urmărirea și încasarea. Au existat și cazuri în care creanțele au fost înregistrate, dar neaplicarea măsurilor de urmărire și recuperare în termenele legale a condus la același rezultat: prescrierea”. De asemenea, „au fost constatate abateri de la prevederile legale referitoare la modul de administrare a patrimoniului public sau privat al statului, cele mai frecvente fiind în acțiunea de inventariere generală a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, astfel:

- nu au fost consemnate diferențele dintre bunurile din domeniul public al statului, aflate în administrarea entității, și cele înregistrate în Inventarul centralizat publicat în Hotărârea nr. 1705/29.11.2006;

-nu s-a efectuat reevaluarea tuturor activelor, iar în unele cazuri, deși această operațiune s-a realizat, rezultatele nu au fost înregistrate în evidența contabilă;

-nerespectării de către beneficiari a obligativității de a păstra animalele achiziționate pe o perioadă de minim trei ani începând cu data de la care sprijinul financiar a fost acordat.

La APIA Constanţa, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit o sumedenie de nereguli:

„- înregistrări contabile eronate, tranzacții neînregistrate în evidența contabilă, precum și neconcordanțe în evidențele contabile, dintre care enumerăm:

-neînregistrarea primelor de asigurare pentru campania din 2014, plătite în anul 2015

-necalcularea, neînregistrarea sau înregistrarea incorectă în evidențele contabile a drepturilor de creanță aferente debitelor provenite din sume ilegal încasate de diverși beneficiari și/sau necalcularea și neînregistrarea accesoriilor aferente debitelor datorate;

-respectarea prevederile legale referitoare la efectuarea inventarierii elementelor de activ și de pasiv existente în patrimoniul entităților, în sensul că nu au fost confirmate soldurile debitoare și creditoare ale conturilor de creanțe și datorii care dețineau ponderea valorică semnificativă, nu au fost incluse elementele patrimoniale de natura creanțelor, datoriilor, capitalurilor proprii și activelor imobilizate și nu s-a efectuat analiza comparativă a datelor din listele de inventariere cu cele din evidența contabilă, iar valorificarea inventarierii a fost defectuoasă”.

Totodată, „în ceea ce privește modul de aplicare a prevederilor legii privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia și a reglementărilor privind inventarierea bunurilor din domeniul public al statului s-a constatat:

-prezentarea unor documente justificative care nu întrunesc condițiile de legalitate și regularitate (facturi fiscale) de către fermieri în sectorul vegetal sau declararea unui efectiv de animale superior celui real deținut de către fermierii din sectorul zootehnic (CJ APIA: Bacău, Constanța, Covasna, Harghita, Iași, Prahova) sau a unui consum de motorină mai mare decât cel efectiv utilizat la lucrările mecanizate efectuate în anul de cerere (CJ APIA Prahova);

-au fost acordate necuvenit ajutoare de stat pentru plata rentei viagere agricole (Legea nr. 247/2010), în sumă de 39 mii lei, unor persoane care erau decedate la data vizării carnetului de rentier (CJ APIA: Constanța și Ialomița) sau unor persoane care nu erau titulare ale dreptului de încasare ale acestui tip de ajutor (CJ APIA Constanța)”.

În fine, „în cazul ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă aprilieseptembrie 2015 (OG nr. 45/2015) la centrele județene s-au constatat plăți nelegale, în sumă totală de 4.068 mii lei, ca urmare a:

-acordării eronate a unor compensații mai mari decât valoarea pierderilor înregistrate de solicitanți (CJ APIA: Buzău, Caraș- Severin, Constanța, Ialomița, Olt, Mehedinți, Sălaj, Suceava, Timiș și Maramureș)”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu trebuie sa te miri,in cazul nostru,cu toate ca am informat ANAF-ul cu cifre existene de o evaziune fiscala,ni se raspunde permanent din aug.2015 pina astazi ca se "cauta"gradul de risc?????? Statul roman asteapta degeaba,furtul continua,se schimba activitatea societatii fara AGA,nu platesc dividente din 2012,,isi pun salarii de directori generali si sotiilor lor....etc!Totul cu ajutorul ANAF-ului care nu actioneaza!
0
0
A trebuit sa merg la ANAF la tm sa dovedesc provenienta unor bani le-am dovedit ,dupa care iam intrebat eu da tiganii care au pus mina pe 1150 de vile din patrimoniu primariei ii verificati de unde au banii iau facut legal sau iau produs?raspunsul a fost foarte transant,pai ce avem noi curaj sa ne punem cu aia???Daca era vointa politica din moment ce nu puteau face dovada baniilor sau ca au lucrat macar in vest .Este la minte a cocosului .Ce face au sau cum face au tiganii banii in Austria germania franta?pai in cel mai cinstit caz mergeau la cersit sau merg eau la furat .
0
0
Sa sugeti pula la machidoni .Curtea de conturi niste idiotii care habar nu au .Cei mai slabi pregatiti
0
4
Credem ca e important si ce fac astia cu banii obtinuti la misto de la APIA. isi iau masini second hand si isi cumpara case pe la tara, se dau mari prin carciumi. Vai de fondurile europene. Toti machidonii spagari au obtinut fonduri cu cate un petec de pamant nefolositor . Acte la misto facute.
3
0
La densitatea de machedoni pe metrul patrat din cele doua institutii, ca va mira? Se stie ca nu inteligenta este punctul lor forte.
7
0
Toti cei din ANAF SI APIA CARE SE FAC VINOVATI IN RAP. CURTII DE CONTURI- SA FIE JUDECATI, AVEREA CONFISCATA SI REEDUCATI LA BECIUL DOMINESC.
8
1
Cei mai slabi auditori la curtea de conturi care scriu prejudicii inchipuite
6
2
pe la kogalniceanu cand mai treceti???
4
0
cind pui o incompetemta ca anca bobe de la coada vaci , la cesa te astepti.
5
1
sa ne tineti la curent si cu ce masuri s-au luat, cum platesc cei care fura sau sunt incompetenti!
7
0
de ce nu va destainiuti la DNA la d-na Chiovesi
1
5
Cat timp votul pt primari nu v-a fi in 2 tururi de scrutin ,nu vom scapa de gastile de incompetenti din institutiile statului.Totul tine de politic.
2
1
Au pagubit , au furat , dar de platit ,nu plateste nimeni ! Ramineti doar cu constatarile !
5
0
de ce vorbesti asa? la mine in birou suntem doar 6 machidoni si 4 romani. cu cine ai facut matematica incultule? sau vorbesti ca sa te afli in treaba. mai avem pana ajungem la 80%.... oricum...postul de paznic siguur ramane la romani
5
3
Ceti Octavian, am fost candidat la primaria Constanta, fiind sageata lui strutu doar ca sa mai fur ceva voturi de la constanteni si sa inclin balanta catre Deci. Asa de curva-i politica asta maiiiiiiii !!!
5
1
Ceti Octavian, zis PUPI, a vrut sa fie Director la Dir Agricola Cta si a muscat de c-- pe toti, doar, doar sa-i dea jos, sa-i faca lui loc. Nea Claudiu, tataie, esti penibil si ridicol in acelasi timp. Dar ai bulan, ca te-a pus vicepresedinte la Acropo de la Bucuresti. Ce dracu merite ai tu, mai PUPI ? Numai la agricultura nu ai fost, dejectie !...
5
2
Pai,institutiile astea put a machidonime,nepotism,pensionari psd-isti si incompetenta de la sapte poste.Fosti angajati,psd-isti cu state vechi,care acum sunt colaboratori in teritoriu si invata primarii cum sa eludeze legea.
11
1
Urmariti va rog ca in insttitutiile publice,in proportie de optzeci la suta sunt numai machedoni slabi, fara pregatire corespunzatoare si toti lipsiti de caracter. Stiu doar tabla inmultirii..
17
1
Cand ambele institutii sunt capusate la maxim de catre machedoni, ce va mira?
22
1
Si???? Le face cineva ceva? Ha Ha Peste tot se gasesc nereguli iar masurile nu se iau, de ce? Fiindca psd ne va manca de vii!!! Ei fura ei se plimba si fura in continuare! Ei sunt mafia adevarata, italia e minciuna pe langa romania!
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108